Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Ανοδος με αιχμή τις τράπεζες

Προσέγγισαν αλλά δεν πέρασαν τα υψηλά της 13ης Μαρτίου Γενικός Δείκτης, FTSE20, Εθνική, ΟΠΑΠ. Κρίσιμο το ενδεχόμενο υπέρβασης ανθεκτικών εστιών αντίστασης. Νέος τρόπος κλεισίματος της τιμής μετοχών, από σήμερα.

  • του Μιχαήλ Γελαντάλι
Με…καύσιμο την αντίδραση των προηγούμενων συνεδριάσεων οι αγορές κινούνται υψηλότερα. Πλησιάζοντας, όσες δεν έχουν ξεπεράσει, ισχυρές τοπικές περιοχές αντίστασης με ότι αυτό συνεπάγεται για την βραχυπρόθεσμη τάση και το περιθώριο συνέχειας.

Στο ΧΑ ο Γενικός Δείκτης πιάνει μέχρι στιγμής τις 1.584 μονάδες, δηλαδή λίγο χαμηλότερα από την ενδοσυνεδριακή κορυφή των 1.593,2 μονάδων στη συνεδρίαση της Παρασκευής. Αιχμή της κίνησης η πλειονότητα μετοχών του FTSE20 αλλά και άλλων εταιρειών μεγάλης κεφαλαιοποίησης χωρίς όμως να υστερούν οι μικρότεροι. Κάτι που αποτυπώνεται στη σχέση ανοδικών προς καθοδικές στο επτά προς ένα.

Από τη μέχρι τώρα εικόνα της αγοράς θα πρέπει να συνεκτιμηθούν η αντίδραση της Εθνικής προς τα 10,44 ευρώ, με συναλλαγές κοντά στα δύο εκατομμύρια ευρώ ενώ η ενδοσυνεδριακή μέγιστη τιμή στις 13/3 ήταν στα 10,60 ευρώ. Ανάλογα για τον ΟΠΑΠ, που αντιδρά προς τα 19,14 ευρώ με τζίρο η μέγιστη τιμή της ίδιας συνεδρίασης ήταν 19,92. ευρώ.

Αναφέρονται ευνόητα αυτές οι δύο μετοχές-σηματωροί καθώς ένα μεγάλο μέρος της βραχυπρόθεσμης τάσης «προεξοφλείται» και «ποντάρεται» μέσω της Εθνικής και του Οργανισμού. Κατά συνέπεια θεωρούμε ως εκ των ων ουκ άνευ προϋπόθεση για ενεργότερη μόχλευση την ανοδική διάσπαση των τοπικών υψηλών της 13/3 προκειμένου να έχουμε σαφέστερη αντίληψη για την βραχυπρόθεσμη τάση.

Λόγω του χαρακτήρα της και της…ιδιαιτερότητας αυτής της εβδομάδας θα πρέπει να δοθούν πειστικότερες ενδείξεις για την δυνατότητα της αγοράς να υπερβεί τις 1.620 μονάδες.

Ωστόσο αυτό δεν εμποδίζει τους παίκτες να ποντάρουν σε επιμέρους…στοιχήματα, γνωρίζοντας πολύ καλά πόσο ευμετάβλητη και…επίφοβη είναι η τάση. Η Marfin Popular επιχειρεί με αυξημένες συναλλαγές να προσεγγίσει τα 1,4 ευρώ, η Intralot πατά και πάλι τα 4 ευρώ επίσης με υψηλό τζίρο και σταθερούς αγοραστές, στο Μυτιληναίο επιχειρείται η υπέρβαση των 3,7 ευρώ, ενώ συγκριτικά υψηλή συναλλακτικότητα σημειώνεται σε ΕΧΑΕ, Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, Ελληνικά Πετρέλαια, Μηχανιική, Κλουκίνας-Λάππας κ.α.

Για τη μετοχή του ΤΤ, μετά την καταγραφή «νέων χαμηλών τιμών» αρχίζει να διαμορφώνεται σχηματισμός ανάλογο με αυτόν της Κύπρου (που ακολούθησαν τα ιστορικά χαμηλά) ενώ ενδιαφέρον έχει η στάση που τηρεί η Εθνική (μέτοχος με 6,5% του ΤΤ σε τιμές κτήσης …μακράν υψηλότερα) καθώς ο όμιλος φαίνεται πως θα συμμετάσχει στην α.μ.κ του Ταμιευτηρίου.

Για την Intralot παρατηρούμε την για πολλοστή συνεδρίαση συσσώρευση συναλλαγών-δυνάμεων σε τιμές υψηλότερα των 3,5 ευρώ και με την τιμή να έχει αντιδράσει 20,5% τον τελευταίο μήνα. Επίσης αυξημένες συναλλαγές σημειώνονται λίγο χαμηλότερα των 3,70 ευρώ για τη μετοχή της ΓΕΚ Τέρνα καθώς η συγκεκριμένη περιοχή θεωρείται εξαιρετικής σημασίας.

Να συνεκτιμηθεί, πως από σήμερα ισχύει ο νέος υπολογισμός-τρόπος «κλεισίματος» των τιμών.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v