Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η διόρθωση... κλείνει το μάτι στη Σοφοκλέους

Ένδειξη διόρθωσης… εκπέμπουν τα συμβόλαια της Wall. Μέχρι 1,3% χαμηλότερα ο DAX, ενώ στο Χρηματιστήριο Αθηνών κρατούν κυρίως η μετοχή της Εθνικής και δευτερευόντως Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, MIG, Motor Oil.

  • του Μιχαήλ Γελαντάλι
Από το ενδεχόμενο κορύφωσης της ανοδικής αντίδρασης στη Wall θα φανεί κατά πόσο η διόρθωση των αγορών θα επεκταθεί και στο ΧΑ.

Πριν από λίγο τα συμβόλαια του Dow Jones παρέπεμπαν σε μικρή, κατά 0,33% υποχώρηση στην αρχή της συνεδρίασης, ανάλογα έκλιναν τα ΣΜΕ του S&P 500, ενώ στην Φρανκφούρτη ο DAX υποχωρούσε 1,3%.

Στο ΧΑ όσο αντέχει η Εθνική, βασικοί δείκτες παραμένουν σε σχετικά καλές τιμές. Όμως εδώ και λίγη ώρα οι πωλητές πήραν ξεκάθαρα το «πάνω χέρι» σε Κύπρου, Alpha Bank, ΟΠΑΠ, αφού η Εθνική από τα 10,9-10,8 ευρώ, περιορίστηκε στα 10,6-10,65 ευρώ.

Η Εθνική χάνει τα κέρδη της και οι απώλειες για τον FTSE 20 φθάνουν στο 0,5%, καθώς πωλητές βγαίνουν και στην Πειραιώς περίπου 1,2% χαμηλότερα, Τιτάν μέχρι 1,4% χαμηλότερα, αλλά και σε Marfin Popular, ΕΛΠΕ, Intralot, Μυτιληναίος.

Αυτά σε μια συνεδρίαση μετριότατων συναλλαγών, που συμπεριλαμβανόμενων των πακέτων φθάνουν στα 65 εκατ. ευρώ, ενώ εδώ και 10-15 λεπτά η σχέση ανοδικών προς καθοδικές μετοχές γέρνει σε βάρος των πρώτων.

Σταθερά οι πωλητές παίρνουν προβάδισμα σε όλο και περισσότερες μετοχές, καθώς από τον 20άρη πέραν της Εθνικής κρατούν Motor Oil, Βιοχάλκο, MIG και ΤΤ.

Όμως από χθες αποτελεί εκτίμησή μας πως ενδεχόμενη κορύφωση της βραχυπρόθεσμης αντίδραση του Dow θα αποτελούσε το έναυσμα για μια συγχρονισμένη κίνηση κατοχύρωσης κερδοφόρων θέσεων στο σύνολο των αγορών.

Εάν Dow Jones και S&P 500 δώσουν σήμερα-αύριο ενδείξεις πως το βραχυπρόθεσμο ράλι έλαβε τέλος και ακολουθεί μια περίοδος βραχυπρόθεσμης διόρθωσης, τότε οι πιέσεις θα ενταθούν σε Ευρώπη και Αθήνα.

Μέχρι τώρα αναφερόμαστε σε ενδείξεις, που μένει να γίνουν περισσότερες (ή να μειωθούν) σήμερα-αύριο.

Σε κάθε περίπτωση στην αγορά επικρατεί από χθες η διάθεση για μερική έστω κατοχύρωση θέσεων από παίκτες που έβγαλαν ένα γρήγορο 10-15% τις τελευταίες ημέρες και από τα χαμηλά των 6-9/3 μέχρι τα ενδοσυνεδριακά υψηλά της σημερινής συνεδρίασης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v