Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΟΠΑΠ: ΚΙΝΟ και Στοίχημα ώθησαν τα κέρδη

Το ΚΙΝΟ και οι χαμηλές αποδόσεις στους παίκτες του Στοιχήματος έδωσαν ώθηση στα κέρδη του ΟΠΑΠ την χρήση του 2008, αναφέρουν οι αναλυτές. Σε ποια σημεία εστιάζουν.

ΟΠΑΠ: ΚΙΝΟ και Στοίχημα ώθησαν τα κέρδη
Το ΚΙΝΟ και οι χαμηλές αποδόσεις στους παίκτες του Στοιχήματος έδωσαν ώθηση στα κέρδη του ΟΠΑΠ στην χρήση του 2008, αναφέρουν Έλληνες και ξένοι αναλυτές, οι οποίοι εμφανίζονται σε γενικές γραμμές ικανοποιημένοι απ΄οτα μεγέθη του Οργανισμού. 

Οι Ξένοι

Μικτά χαρακτηρίζει τα αποτελέσματα του ΟΠΑΠ η Citi σε έκθεσή της με ημερομηνία 17 Μαρτίου, διατηρώντα σύσταση Buy και τιμή στόχο τα 26,5 ευρώ.

Ο οίκος επισημαίνει την “εντυπωσιακή αντοχή” του KINO, αλλά και την «αδυναμία του Στοιχήματος» την οποία αποδίδει πρωτίστως στον τζόγο μέσω internet, που όπως αναφέρει χτυπά τώρα τον ΟΠΑΠ πιο σκληρά από ποτέ.

Ισχυρά χαρακτηρίζει τα μεγέθη του Οργανισμού η Goldman Sachs, τονίζοντας ότι εξακολουθεί να αρέσκεται στο στόχο της εταιρίας για μείωση του κόστους, αλλά και στην ανθεκτικότητα των κερδών του. Η αποτίμηση του ΟΠΑΠ παραμένει μη απαιτητική και ο οίκος διατηρεί τη σύσταση “buy”.

Αντίστοιχα των εκτιμήσεων είναι τα αποτελέσματα του ΟΠΑΠ κατά την Deutsche Bank. Είναι ενθαρρυντικό, επισημαίνει ο οίκος, να βλέπουμε τη χαμηλή απόδοση του Στοιχήματος να διατηρείται για όλο το 2008 (στο 66,6%) και ταυτόχρονα να βλέπουμε ότι δεν υπάρχουν ακόμη ενδείξεις οικονομικής αδυναμίας. Η σύσταση για τον ΟΠΑΠ είναι “buy” και η τιμή στόχος στα 26,7 ευρώ.

Τα καλά αποτελέσματα στηρίζουν τη θετική της στάση αναφέρει η UBS σε έκθεσή της με ημερομηνία 16 Μαρτίου. Ο οίκος χαρακτηρίζει τα κέρδη αντίστοιχα των εκτιμήσεών του και θεωρεί αναμενόμενη την υποχώρηση των εσόδων από το Στοίχημα και το KINO στο τέταρτο τρίμηνο του 2008. Η τιμή στόχος διατηρείται στα 29,8 ευρώ και η σύσταση σε “buy”.

Οι Έλληνες

Τα χαμηλότερα ακαθάριστα κέρδη από το Στοίχημα και οι επιπλέον προβλέψεις για τακτοποίηση εκκρεμών νομικών υποθέσεων επιβάρυναν τα αποτελέσματα του ΟΠΑΠ το δ’ τρίμηνο, σύμφωνα με την HSBC, η οποία σημειώνει ωστόσο πως τα μεγέθη ευθυγραμμίστηκαν με τις εκτιμήσεις της αγοράς. Οσον αφορά το σύνολο της χρήσης 2008, η χρηματιστηριακή αναφέρει ότι τα ακαθάριστα κέρδη του Στοιχήματος αυξήθηκαν (λόγω της χαμηλότερης απόδοσης στους παίκτες), ενώ το momentum του ΚΙΝΟ παρέμεινε ισχυρό. Η HSBC δίνει σύσταση “overweight” και τιμή-στόχο 29 ευρώ για τον ΟΠΑΠ.

Για ισχυρά αποτελέσματα, τα οποία ευθυγραμμίστηκαν με τις προβλέψεις των αναλυτών, κάνει λόγο η Eurobank Sec. Η χρηματιστηριακή σημειώνει τις χαμηλότερες του αναμενόμενου επιδόσεις του Στοιχήματος, τις οποίες αποδίδει –εν μέρει- στην οικονομική κρίση, οι οποίες όμως αντισταθμίστηκαν από τα EBITDA και τα κέρδη μετά από φόρους. Η Eurobank Sec, η οποία διατηρεί την σύσταση “outperform”, επισημαίνει πως ο ΟΠΑΠ παραμένει μια μετοχή blue chip με υψηλή μερισματική απόδοση και πως οι δραστηριότητές του επιδεικνύουν αξιοσημείωτη ανθεκτικότητα στην διεθνή κρίση. Αναφέρει πάντως πως θα προχωρήσει σε μικρή μείωση της τιμής-στόχου των 28,3 ευρώ ανά μετοχή.

Η Alpha Finance αναφέρει ότι ήταν μια εξαιρετική χρονιά για τον όμιλο, κυρίως όσον αφορά την κερδοφορία και την παραγωγή ταμειακών ροών, σημειώνει ωστόσο πως εξακολουθούν να υπάρχουν ανησυχίες που σχετίζονται με τον χαμηλό ρυθμό ανάπτυξης του Στοιχήματος, την διατηρισιμότητα του ρυθμού ανάπτυξης των πωλήσεων του ΚΙΝΟ, αλλά και την ικανότητα της εταιρείας να περιορίσει περαιτέρω τα κόστη.

Τα αποτελέσματα του ΟΠΑΠ ήταν κάπως χαμηλότερα του αναμενόμενου, κυρίως λόγω της αύξησης του κόστους διανομής κατά το δ’ τρίμηνο και των χρεώσεων για νομικές υποθέσεις, αναφέρει η Proton Bank.

Από την πλευρά της η ΒΕΤΑ ΑΧΕ μειώνει στα 26 από τα 27 ευρώ πριν, τη τιμή-στόχο για τη μετοχή του Ογανισμού σε σχετική έκθεση (17/03), διατηρώντας παράλληλα τη σύσταση overweight.

H χρηματιστηριακή αναπροσαρμόζει τις εκτιμήσεις για τα μεγέθη της εταιρίας με αφορμή την οικονομική κρίση.

Για πολύ καλές οικονομικές επιδόσεις, που βασίστηκαν στις εντυπωσιακές επιδόσεις του KINO και της χαμηλής απόδοσης του Στοιχήματος, κάνει λόγο η Marfin Analysis, η οποία σημειώνει ωστόσο πως τα αριθμητικά παιχνίδια –εξαιρουμένου του Lotto- είχαν χαμηλές επιδόσεις το 2008. Η χρηματιστηριακή διατηρεί την θετική της στάση για τις προοπτικές του ΟΠΑΠ, ωστόσο αναφέρει ότι ενδεχομένως να προχωρήσει σε προς τα κάτω αναθεώρηση των εκτιμήσεων και της αξιολόγησής της ώστε να συνυπολογίζεται η επίπτωση από την επιβράδυνση της οικονομίας, την νέα τιμολογιακή πολιτική για τα «μικρά» αριθμητικά παιχνίδια (που παραμένουν όμως θετικό στοιχείο) καθώς και τον αυξημένο ανταγωνισμό από τον παράνομο διαδικτυακό τζόγο.

Η μετοχή του ΟΠΑΠ ολκλήρωσε τη συνεδρίαση της Δευτέρας στα 19,56 ευρώ. 
 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v