Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Οι πωλητές "σκόραραν" στις καθυστερήσεις

Επιλεκτικές κινήσεις στην αγορά με το τζίρο σε χαμηλά επίπεδα. Στο χαμηλό ημέρας έκλεισαν μέσω των δημοπρασιών MIG (4,84%), Alpha (1,74%) Εθνική (0,0%). Κέρδη για 3Ε (1,18%), Τιτάνα (2,66%).

  • του Θανάση Σταυρόπουλου
Οι αγοραστές μπήκαν με “γκολ από τα αποδυτήρια”, αλλά οι πωλητές “σκόραραν στις καθυστερήσεις”. 

Αναλυτικότερα σε μία συνεδρίαση που ξεκίνησε με θετικές προϋποθέσεις αλλά υπέκυψε στις αρνητικές διαθέσεις των διεθνών Αγορών ασφαλώς τα κυριότερα χαρακτηριστικά ήταν οι απόλυτα επιλεκτικές κινήσεις και η στάση αναμονής που συνεχίζουν να επιδεικνύουν τα περισσότερα χαρτοφυλάκια, διατηρώντας τον τζίρο σε χαμηλά επίπεδα.

Μάλιστα θα μπορούσε να υποστηριχθεί ότι η σημερινή συνεδρίαση άφησε άσχημη γεύση, καθώς ο Δείκτης σχετικά γρήγορα βρέθηκε υψηλότερα από το ψυχολογικό όριο των 1600 μονάδων και μέσα στην τεχνικά ζητούμενη ζώνη 1603 – 1626, για να καταλήξει να κλείνει στο χαμηλό ημέρας και με αρνητικό πρόσημο.

Αυτό το τελευταίο συνέβη γιατί μέσω των δημοπρασιών έκλεισαν στο χαμηλό ημέρας Alpha Bank, MIG και Εθνική.

Ο τίτλος της Εθνικής βρέθηκε στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος (έτυχαν θετικής υποδοχής από την Αγορά τα μεγέθη που ανακοινώθηκαν για το 2008 έστω και αν οι περισσότεροι αναλυτές χαμήλωσαν τις τιμές – στόχους), με αποτέλεσμα να κινηθεί μόνιμα με θετικό πρόσημο και να κλείσει τελικά αμετάβλητος και στο χαμηλό ημέρας, καθώς οι δημοπρασίες επεφύλασσαν την αρνητική έκπληξη στο τέλος.

Τεχνικά και όσον αφορά τον FTSE, άκρως ενδιαφέρουσα δείχνει η προσέγγιση της Fortius Finance. «Διερευνητικές intraday κινήσεις πέριξ των 780 μονάδων πραγματοποιεί ο δείκτης στις τελευταίες συνεδριάσεις», αναφέρει η ΑΧΕ.

Ο δείκτης «δείχνει διαγραμματική διάθεση να ‘κρατήσει’ τα εν λόγω επίπεδα τιμών μετά το έντονο ανοδικό candlestick της 10ης Μαρτίου», σημειώνει η Fortius και επισημαίνει ότι «πιθανή ανοδική κίνηση προς την αντίσταση των 800 μονάδων θα δημιουργούσε την πρώτη ευκαιρία ρευστοποιήσεων προς αποκόμιση κερδών 12% περίπου από τα χαμηλά της 06/03».

«Από πλευράς τεχνικών δεικτών βλέπουμε τον Price ROC για πρώτη φορά να εισέρχεται σε θετικό έδαφος μετά από χρονικό διάστημα ενός μηνός, ενισχύοντας έτσι ελαφρώς το σενάριο διάσπασης των 800 μονάδων, αν και οι ενδείξεις από τους υπόλοιπους δείκτες δεν βοηθούν ιδιαίτερα στη συμπλήρωση του ανοδικού «παζλ». Τέλος η μέχρι τώρα αξία των συναλλαγών δεν ευνοεί την καλλιέργεια έντονων κερδοφόρων κινήσεων», αναφέρει η Fortius.

Πλάγια ανοδική συσσώρευση ή ένα “υγιές” “pull back”; Αυτή την απάντηση καλούνται να δώσουν οι Αγορές από την ερχόμενη εβδομάδα και αφού θα έχουν απαλλαχθεί από το “άγχος” του triple witching”.

Καθίσταται ευνόητο ότι σηματωρός των Αγορών παραμένει η Wall Street που τουλάχιστον σήμερα άνοιξε πτωτικά και με έντονη νευρικότητα εν αναμονή της σημερινής ανακοίνωσης των εκτιμήσεων της Federal Rererve για την εικόνα της Αμερικανικής οικονομίας καθώς ολοκληρώνεται η διήμερη συνάντηση της Νομισματικής Επιτροπής της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (FOMC).

Στις επιχειρηματικές εξελίξεις το ενδιαφέρον στρέφεται στο ενδεχόμενο εξαγοράς της Sun Microsystems από την IBM μετά από δημοσίευμα της Wall Street Journal που φέρει την ΙΒΜ να έχει ήδη ξεκινήσει συνομιλίες για μια πιθανή συμφωνία. Σε περίπτωση που οι δύο πλευρές καταλήξουν σε συμφωνία, η IBM θα δαπανήσει τουλάχιστον 6,5 δισ. δολάρια για την εξαγορά της Sun Microsystems.

Το ποσό αυτό μεταφράζεται σε premium μεγαλύτερο του 100% σε σχέση με την χθεσινή τιμή κλεισίματος της μετοχής της Sun Microsystems.

Για πολλούς ο δείκτης που επιβεβαιώσει ή θα ακυρώσει το όποιο ανοδικό σήμα παραμένει ο S&P 500 με τους “απαισιόδοξους” να τονίζουν προς κάθε κατεύθυνση πως “ αν οι 780 μονάδες αποτελούν την πρώτη αξιόλογη αντίσταση, οι 805 μονάδες ενδεχομένως να είναι ένας τοίχος από τούβλα”. "Προς το παρόν καταγράφεται μια αντίδραση μετά τις απώλειες του Φεβρουαρίου. Η αγορά είναι ένοχη μέχρι να αποδειχθεί αθώα"

Αναρρίχηση σε υψηλότερα επίπεδα, θα βάλει σε πειρασμό αρκετούς επενδυτές που "κάηκαν" στην πρόσφατη πτώση να “ξεφορτωθούν” τις μετοχές τους.

Στο ίδιο μήκος κύματος και η HSBC που επισημαίνει πως ενώ η οικονομική επιδείνωση θα επιβραδυνθεί, η ανάπτυξη θα παραμείνει πολλή ρηχή έως το δεύτερο μισό του έτους. "Έχοντας ένα τέτοιο υπόβαθρο, δεν βλέπουμε για ποιο λόγο τα χρηματιστήρια μπορεί να ξεκινήσουν τώρα μια σημαντική ανάκαμψη", τονίζει ο διεθνής οίκος.

Στους δεικτοβαρείς τίτλους και πλην της Εθνικής με αξιοσημείωτα κέρδη η Coca Cola, Iντραλότ, Τιτάνας, ΤΤ, με θετικό πρόσημο ΑΤΕ, Eyrobank, Πειραιώς και αμετάβλητοι οι τίτλοι του Ελλάκτωρα και Μυτιληναίου.

Αντίθετα οι μεγαλύτερες απώλειες για MIG (- 4,84%) ενώ ακολούθησαν με αξιοσημείωτες απώλειες Alpha Bank, Κύπρου, ΕΛΠΕ και Motor Oil. Τέλος με αρνητικό πρόσημο έκλεισαν MPB, Βιοχάλκο, ΔΕΗ, ΟΠΑΠ και ΟΤΕ.

Ο Γενικός δείκτης, όπως προαναφέρθηκε ξεκίνησε με θετικές διαθέσεις και στις 10:37 είδε το υψηλό ημέρας των 1.604,25 μονάδων όμως από κει και πέρα με συνεχείς διακυμάνσεις ακολούθησε μάλλον πλαγιοκαθοδική πορεία και έκλεισε στο χαμηλό ημέρας και συγκεκριμένα στις 1.578,63 με απώλειες 0.35% ενώ ο τζίρος παρουσιάζοντας μείωση προσεγγισε τα 94 εκατ. ευρώ και από αυτά τα 2 εκατ. αφορούσαν τις προσυμφωνημένες συναλλαγές.

Περίπου ισορροπημένοι η τελική εικόνα με 94 ανοδικές μετοχές έναντι 92 πτωτικών ενώ 18 τίτλοι έκλεισαν με απώλειες από 5 έως 15,28%

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v