Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σε κρίσιμη καμπή η Σοφοκλέους

Οι αγορές βρίσκονται ξανά σε μεταίχμιο αλλά από υψηλότερο επίπεδο, ενώ ΓΔ και FΤ 20 δίνουν αντιφατικά σήματα για τη συνέχεια. Κλειδί τα 11,5 ευρώ για την Εθνική. Τι σχολιάζει ο Μ. Χατζηδάκης. Τα στατιστικά της εβδομάδας.

  • του Μιχαήλ Γελαντάλι
Ξανά σε μ ε τ α ί χ μ ι ο οι αγορές, μετά την υπεραπόδοση της προηγούμενης εβδομάδας, που έφερε βασικούς δείκτες και μετοχές στις υψηλότερες δυνατές τιμές.

Ο κύκλος αντίδρασης που ξεκίνησε από την αμερικανική αγορά στη συνεδρίαση της 6/3 έφερε τον Dow Jones από το ενδοσυνεδριακό ελάχιστο των 6.469 (σε κλείσιμο 6.626 μονάδες) μέχρι την περιοχή των 7.570 μονάδων παρέσυρε σε ανοδικό κύμα το σύνολο των ευρωπαικών αγορών, περιλαμβανόμενης της ελληνικής.

Εμφανείς οι σχηματισμοί ΄΄διπλών΄΄ και ΄΄τριπλών κορυφών΄΄ από Νέα Υόρκη μέχρι Φραγκφούρτη (με τον DAX να κολλάει; στις 4.080 μονάδες) ενώ στο ΧΑ ο Γενικός Δείκτης πέρασε μέσα στην ζώνη των 1.620-1.780 μονάδων.

Επιβεβαιώνοντας κατ΄αρχήν το Μάνο Χατζηδάκη (υπεύθυνος ανάλυσης της Πήγασος ΑΧΕΠΕΥ) που από την 13/3 θεωρούσε κομβική τιμή-κλειδί τις 1.620 μονάδες.

Στη συνεδρίαση της 20/3 Γενικός Δείκτης και FΤ 20 συνέχισαν την ανοδική αντίδραση τους από τα τελευταία χαμηλά φτάνοντας σε ισχυρές αντίστασης, ενώ οι αυξημένες συναλλαγές στο διήμερο 19-20/3 παραπέμπουν κατά την εκτίμηση μερίδας αναλυτών σε ΄΄διανομή θέσεων, μετοχών΄΄.

Δεδομένου, ότι όσοι μένουν εντός παιδιάς είναι γ ν ώ σ τ ε ς του παιχνιδιού και γνωρίζουν πολύ καλά το ρίσκο που αναλαμβάνουν τοποθετούμενοι σε όλο και υψηλότερες τιμές οι επόμενες συνεδριάσεις χρήζουν εξαιρετικής προσοχής.

Η πρώτη… φουρνιά ισχυρών επενδυτικών κύκλων, επιχειρηματιών και χρηματιστών που ΄΄πήραν΄΄ μη τραπεζικές μετοχές και τίτλους εταιρειών μεγάλης κεφαλαιοποίησης από πολύ χαμηλότερες τιμές απεκόμισαν σημαντικές για αυτή την περίοδο υπεραξίες. Όμως οι θέσεις τους που ρευστοποιούνταν τις τελευταίες 2-4 συνεδριάσεις αγοράζονταν από άλλους παίκτες, επίσης γνώστες του παιχνιδιού, οι οποίοι φαίνεται να αναλαμβάνουν το ρίσκο μίας περαιτέρω υπερέκτασης των αγορών, δεικτών.

Μέχρι που είναι ένα ερώτημα καθώς βασικοί δείκτες με απόδοση 14-18% προσφέρονται περισσότερο για τη λήψη θέσεων ΄΄πώλησης΄΄ στο ΧΠΑ παρά για αγορές μετοχών στην υποκείμενη αγορά.

Το που μπορεί να ποντάρουν οι αγοραστές των τελευταίων ημερών έχει ενδιαφέρον αφού βασικοί δείκτες εμφανίζουν σημάδια κόπωσης καθώς ενδεικτικά για το ΧΑ ο Γενικός Δείκτης εξασθενεί προς τις 1.650 και ο FΤ 20 προς τις 825 μονάδες.

Στις πολλαπλές κορυφές αναφέρονται όσοι ποντάρουν στο ενδεχόμενο μίας διόρθωσης (μεταξύ αυτών και οι φίλοι zelis677 και eZMarket) στους διαμορφούμενους σχηματισμούς ΄΄αναστροφής΄΄ όσοι δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο συνέχειας της αντίδρασης προς τις 1.680-1.700 μονάδες.

Ομως στη συνεδρίαση της Παρασκευής σημειώθηκαν ΄΄κορυφές΄΄ και για τον Γενικό Δείκτη και για τον FΤ 20, ενώ και η μετοχή της Εθνικής δείχνει να δυσκολεύεται να ξεπεράσει τα 11,5-11,6 ευρώ.

Επίσης σε άλλες μετοχές-σηματωρούς της τακτικής και των διαθέσεων ισχυρών επενδυτικών, επιχειρηματικών κύκλων φάνηκε ξεκάθαρα η προσπάθεια ΄΄διανομής θέσεων, μετοχών΄΄ με χαρακτηριστικότερη την περίπτωση των Intralot, Ελληνικά Πετρέλαια, ΓΕΚ?Τέρνα, Μυτιληναίος, Φουρλής, ΕΧΑΕ κ.α. με τους…νέους αγοραστές να διαθέτουν ρευστότητα, γνώση του παιχνιδιού και υπομονή.

Αυτό τους δίνει την ευχέρεια να ποντάρουν ακόμη στη συνέχεια συνεκτιμώντας το σενάριο μίας ε ν δ ι ά μ ε σ η ς διόρθωσης που θα ισχυροποιούσε ακόμη περισσότερο το ενδεχόμενο ενός επόμενου μεσοπρόθεσμα ανοδικού κύκλου.

Σε κάθε περίπτωση η τάση θα συνεχίσει να δίνεται από την Wall, όπου η απόδοση των DJIA S&P 500 από τα χαμηλά τους θεωρείται εξαιρετική.

Από…στατιστικής πλευράς ενδιαφέρον παρουσιάζει η προσέγγιση του Mark Hulbert από το www.marketwatch.com ο οποίος παίζει και ποντάρει στις πιθανότητες αναφερόμενος στο σερί 9 στις 1 συνεδριάσεις της αμερικανικής αγοράς. Σημειωτέον πως μέχρι και τη συνεδρίαση της 19/3 ο DJIA ΄΄μετρούσε΄΄ επτά στα δέκα ανοδικά κλεισίματα.

-----------------------------------------------------------------

Οι αποτιμήσεις κάθε άλλο παρά απαιτητικές θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν, τονίζει ο Μ. Χατζηδάκης της Πήγασος ΑΧΕΠΕΥ. 

Τεχνικά, η εβδομάδα ήταν πλούσια σε πληροφορίες καθώς η δομή της ανοδικής διόρθωσης
έχει πολύ πιο βιώσιμη μορφή από τις προηγούμενες απόπειρες διόρθωσης της αγοράς. Η
παρεμβολή διορθωτικών συνεδριάσεων στο ανοδικό ράλι αλλά και καλών ενδοσυνεδριακών
γυρισμάτων έχουν βοηθήσει το δέσιμο των τιμών και έχουν εκθέσει τους πωλητές στις
απόπειρες ανάληψης πωλησιακών θέσεων.

Αν και οι αγοραστές δεν έχουν κερδίσει ακόμα τον  πόλεμο οι πρόσφατες κερδισμένες μάχες βρήκαν υποστήριξη από νέα κεφάλαια τα οποία  ενίσχυσαν την συναλλακτική δραστηριότητα, απαραίτητο στοιχείο μιας ανόδου που θέλει να  έχει διάρκεια.

Όλη αυτή η ενεργοποίηση ώθησε τον Γενικό δείκτη πάνω από τον κινητό μέσο  των 30 ημερών, φαινόμενο που έχει να παρατηρηθεί από το Δεκέμβριο του 2008 και  συνήθως εντείνει τις ανοδικές ή πτωτικές διακυμάνσεις ανάλογα με την φορά της διάσπασης.

Ήδη ο Γενικός Δείκτης κινείται εκτός των ορίων της πλάγιας αντίστασης που λειτουργούσε μέχρι πρόσφατα σαν σημείο αύξησης της προσφοράς φτιάχνοντας ένα εν δυνάμει  σχηματισμό αντιστροφής.

---Τα στατιστικά της εβδομάδας

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 1.557,77 μονάδες, με εβδομαδιαία κέρδη 5,78%, με αποτέλεσμα οι απώλειές του από την αρχή του χρόνου να συρρικνωθούν στο -7,76%. Ο FTSE 20 σημείωσε άνοδο 7,50%, ο Mid 40 ενισχύθηκε 0,36%, ενώ ο Small Cap 80 διαμορφώθηκε 2,64% υψηλότερα.

Από τους επιμέρους κλάδους, δεκατέσσερις ολοκλήρωσαν την εβδομάδα με κέρδη ενώ μόλις τρεις υποχώρησαν, με απώλειες άνω του 2%.

Τα σημαντικότερα κέρδη κατέγραψαν ο κλάδος των Τραπεζών (10,99%), των Κατασκευών & Υλικών (7,29%) και των Ταξιδιών & Αναψυχής (7,19%).

Απώλειες κατέγραψε ο κλάδος της Υγείας (-8,05%), των Μέσων Ενημέρωσης (-3,66%) και των Ασφαλειών (-2,27%).

Οι 10 μετοχές με τα υψηλότερα εβδομαδιαία κέρδη είναι: Altec (61.54%), Κατσέλη Υιοί (42,86%), Quality & Reliability (30,43%), Ελληνικαί Ιχθ/γειαι (27,27%), PC Systems (25%), Σάνυο Ελλάς (25,00%), Αστήρ Παλάς (21,60%), Λυμπέρης (20%), Τηλέτυπος (16,59%) και FG Europe (14,85%).

Αντίθετα, οι 10 μετοχές με τις υψηλότερες εβδομαδιαίες απώλειες είναι: Βαράγκης (-29,17%), Μινωικές Γραμμές (-15,53%), Σαράντης (-15,09%), Βογιατζόγλου Systems (-13,02%), Alapis (-11.86%), Ιντερτέκ (-10,39%), Κλωνατέξ (-10,00%), ΑΝΕΚ (-8,70%), Δίας Ιχθ/γειες (-8,24%) και Σφακιανάκης (-8,16%).

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v