Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εμπορική: Η ανοδική τάση είναι ακόμη ευάλωτη

Μεσοπρόθεσμα μάλλον είδαμε τα χαμηλά της αγοράς, αλλά βραχυπρόθεσμα είναι δύσκολο να ξεπεραστούν και οι επόμενες αντιστάσεις των 1.715μ και 1.775μ χωρίς να προηγηθεί παλινδρόμηση σε ελαφρά χαμηλότερα επίπεδα.

Εμπορική: Η ανοδική τάση είναι ακόμη ευάλωτη
Μεσοπρόθεσμα -αναφέρεται στην τεχνική ανάλυση της Εμπορικής Τράπεζας- διατηρούμε την άποψη ότι μάλλον είδαμε τα χαμηλά της αγοράς, αλλά βραχυπρόθεσμα θεωρούμε δύσκολο να ξεπεραστούν και οι επόμενες αντιστάσεις των 1.715 μ. και 1.775 μ. χωρίς να προηγηθεί παλινδρόμηση σε ελαφρά χαμηλότερα επίπεδα τιμών (ενδεχομένως προς τη στήριξη των 1.550 - 1.535 μ.).

• Ο Γενικός Δείκτης συνέχισε -έστω με αργό βηματισμό- την ανοδική κίνηση που ξεκίνησε με αφετηρία τις 1.457 μ., που αποτελούν παράλληλα και τα χαμηλά του 2003.

• Όπως αναφέραμε και την προηγούμενη εβδομάδα, η επέκταση της ανοδικής αντίδρασης τουλάχιστον μέχρι τις 1.625 μ. ήταν μάλλον αναμενόμενη εξέλιξη. Από εκεί όμως και ψηλότερα, αν διατηρηθεί η άνοδος χωρίς να συνοδευτεί από αύξηση των συναλλαγών, η τάση θα είναι πολύ ευάλωτη και δύσκολα θα προσεγγιστούν - ξεπεραστούν σύντομα οι επόμενες αντιστάσεις των 1.715 και 1.775 μ. Αντίθετα, αν η κίνηση συνοδευτεί από αύξηση του όγκου των συναλλαγών, τότε θα έχουμε ένα bear market rally, με κατεύθυνση την ισχυρότατη αντίσταση των 1.915 μ. Αυτή η περιοχή τιμών αποτελεί -σύμφωνα με τις τρέχουσες ενδείξεις- την ισχυρότερη αντίσταση και πιθανότατα μέγιστη δυνατή τιμή για το πρώτο εξάμηνο του 2009.

• Για την προσεχή εβδομάδα, αν λάβουμε υπόψη τις βραχυχρόνιες αρνητικές αποκλίσεις των τεχνικών δεικτών, δεν μπορεί να αποκλειστεί παλινδρόμηση - υποχώρηση του Γ.Δ. σε ελαφρά χαμηλότερα επίπεδα τιμών, ενδεχομένως προς τη ζώνη στήριξης των 1.550 - 1.535 μ. Αν η κίνηση αυτή συνοδευτεί από μείωση του όγκου των συναλλαγών, δεν θα είναι αρνητική εξέλιξη, αντίθετα θα προσφέρει την ευκαιρία επανατοποθετήσεων σε καλύτερες τιμές, σε όσους πιστεύουν ότι δεν εξαντλήθηκαν τα περιθώρια ανοδικής κίνησης.

Την εκτίμηση αυτή τη βασίζουμε στους μακροπρόθεσμους τεχνικούς δείκτες, οι οποίοι εμφανίζουν σημαντικές θετικές αποκλίσεις. Όταν οι ενδείξεις αυτές συνδυάζονται από διασπάσεις αντιστάσεων του υποκείμενου δείκτη, αποτελούν ισχυρότατα σήματα "εισόδου".

• Αντίθετα, αρνητική εξέλιξη θα αποτελούσε καθοδική διάσπαση των 1.535 μ. με αυξημένες συναλλαγές. Σε μια τέτοια εξέλιξη, δύσκολα θα αποφύγουμε την πραγματοποίηση νέων χαμηλών. Υπενθυμίζουμε ότι η επόμενη ισχυρή ζώνης στήριξης εντοπίζεται στις 1.300 - 1.270 μ., χωρίς βέβαια αυτό να σημαίνει απαραίτητα ότι αυτό θα είναι και το νέο σημείο ισορροπίας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v