Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Υψηλή μεταβλητότητα λόγω παραγώγων

Υψηλή μεταβλητότητα δείχνει η σημερινή λήξη των παραγώγων. Αναμένονται κινήσεις τακτικής από όσους αγόρασαν χθες Alpha, ΠΕΙΡ, EFG στα υψηλά ημέρας. Κρίσιμη καμπή για τις αγορές με τον Dow να δοκιμάζει τεχνικά νέα επίπεδα.    

  • του Μιχαήλ Γελαντάλι
Ημέρα κρίσεως για τις αγορές, με το Dow Jones να "σχηματίζει" διπλή κορυφή λίγο υψηλότερα των 7.500 μονάδων.

Ο σχηματισμός "διπλής κορυφής" για βασικούς δείκτες (Dow Jones, SP 500 κ.α.) σε συνδυασμό με την ιδιαιτερότητα της σημερινής συνεδρίασης επιτείνουν τη διάθεση αναμονής και την επιφυλακτικότητα των παικτών. Περισσότερο των βραχυπρόθεσμων και ειδικά όσων ακολουθούν την εξέλιξη της ανοδικής αντίδρασης, που ξεκίνησε από τη Wall στις 9 τρέχοντος.

Μερίδα αναλυτών καταγράφει την κόπωση, που εμφάνισαν χθες οι δύο βασικότεροι δείκτες μετά από μία υψηλής απόδοσης (16-17%) περίοδο.

Στο Χρηματιστήριο Αθηνών αρκετοί διορατικοί παίκτες, που έλαβαν θέσεις από τις 13-16/3 και τα χαμηλά εκείνων των ημερών κατοχυρώνουν μετοχικές θέσεις τους από προχθές. Στη χθεσινή συνεδρίαση σημειώθηκε λογικής έκτασης μετακύλιση θέσεων στα Παράγωγα για την επόμενη σειρά, ενώ ορισμένοι ΄΄άνοιξαν΄΄ Συμβόλαια του Ftse20 πουλώντας τον δείκτη από τα υψηλά των 800 και κάτι μονάδων.

Ούτως ή άλλως, οι συγκεκριμένοι παίκτες έχουν βγει δ ύ ο φορές κερδισμένοι φέτος, την πρώτη ποντάροντας στην πτώση της αγοράς (από τα υψηλά του Ιανουαρίου) τη δεύτερη πιάνοντας την τεχνικής μορφής αντίδραση των χρηματιστηρίων. Η απόφαση της FED, που εκλήφθηκε ως αφορμή ενός μικρού ράλι στις αγορές, ουσιαστικά έδωσε καύσιμα για να συνεχιστεί η αντίδραση του DJIA που κατά την εκτίμηση ορισμένων αναλυτών δείχνει να κορυφώνεται περί τις 1.000 μονάδες υψηλότερα από τα τελευταία χαμηλά.

Ούτως ή άλλως η σημερινή συνεδρίαση προοιωνίζεται ενδιαφέρουσα, καθώς χθες επιχειρήθηκε σημαντική αντιστάθμιση μετοχικών θέσεων έναντι αντίστοιχων στο ΧΠΑ προκαλώντας ακραίες μεταβολές για τραπεζικές μετοχές και δευτερευόντως άλλους τίτλους εταιρειών μεγάλης κεφαλαιοποίησης.

Από την αρχή της συνεδρίασης θα φανούν οι κατ΄αρχήν διαθέσεις όσων χθες αγόραζαν για παράδειγμα Alpha Bank στα 4,32 ευρώ (τελική τιμή 4,28 ευρώ), Πειραιώς στα 4,55 ευρώ(μέγιστο ημέρας), Eurobank στα 4,06 ευρώ(τελική τιμή 4,03 ευρώ). Όπως επίσης μετοχών του FΤ 20 που υστέρησαν χθες (ο ΟΤΕ λόγου χάρη ενισχύθηκε ελάχιστα στα 11,15 ευρώ με 0,5%) αλλά και τίτλων που φαίνεται να σημειώνονται αλλαγές στη θεματοφυλακή ΄΄ισχτυρών χεριών΄΄ .

Ενδεικτική θεωρούμε την περίπτωση της ΓΕΚ/Τέρνα λόγω των υψηλότατων συναλλαγών 1,738 εκατ. μετοχών-αξίας 6,489 εκατ. ευρώ μετά από μία εντυπωσιακή ανοδική αντίδραση 19,5% από τα προ μηνός χαμηλά των 3,18 ευρώ.

Από την στάση κυρίως των βραχυπρόθεσμων παικτών, της τακτικής που θα ακολουθήσουν σε ανάλογες περιπτώσεις και της εικόνας των ευρωπαικών χρηματιστηρίων θα εξαρτηθεί η μεταβολή βασικών δεικτών.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v