Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κινήσεις τακτικής πάνω από τις 1600 στο ΧΑ

Σταθερά πάνω από την περιοχή των 1.600 μονάδων ο Γενικός Δείκτης. Με την Alpha Βank στο 2,1%, υπεραπόδοση για ΔΕΗ, MIG αλλά και Ελληνικά Πετρέλαια, Intralot, Μυτιληναίο, Τιτάν. Στο επίκεντρο η λήξη των παραγώγων προιόντων.

  • του Μιχαήλ Γελαντάλι
Σε μία βραχυπρόθεσμη περίοδο ΄΄διανομής΄΄ των μετοχών που αγοράσθηκαν στη διάρκεια της ανοδικής αντίδρασης προσβλέπουν παράγοντες της αγοράς προκειμένου να επιτύχουν την κατοχύρωση των θέσεων τους σε καλές τιμές.

Να προσεχθεί, πως ειδικά αυτή την περίοδο το…Σύστημα επιδιώκει να συντηρήσει διεθνώς ένα καλό κλίμα, ενώ είναι η πρώτη φορά μετά από καιρό που συγκεκριμένα αμερικανικά ΜΜΕ επιχειρούν να φτιάξουν κλίμα.

Τι μπορεί να εξυπηρετεί ένας τέτοιος σχεδιασμός πέρα από την ρευστοποίηση μετοχικών θέσεων στις δυνατόν καλύτερες αποτιμήσεις δεν μπορούμε να καταλάβουμε.

Για αυτό μερίδα αναλυτών υπολογίζει, πως σήμερα θα δημιουργηθούν οι συνθήκες για αυτή την ΄΄αναδιανομή χαρτιών΄΄ φάση που θα πρέπει να έχει συνέχεια για ακόμη λίγες συνεδριάσεις. Σε αυτή την περίπτωση ΄΄κλείνουν΄΄ οι αγορασμένες από τα χαμηλά θέσεις και αυτοί που οδήγησαν τις αγορές στα υψηλά τους αρχίζουν να ΄΄πωλούν΄΄ τους βασικούς δείκτες ποντάροντας σε επαναφορά τους π ρ ο ς τα τελευταία χαμηλά.

Οι προθέσεις των πωλητών φάνηκαν σχετικά νωρίς με εντολές σε λίγο χαμηλότερα επίπεδα τιμών, απορρόφηση της προσφοράς από ΄΄νέους΄΄ επενδυτές και θυγατρικές ισχυρών σχημάτων.

Ο Γενικός Δείκτης υποχώρησε μέχρι τις 1.610 (χθεσινό κλείσιμο στις 1.622,8 μονάδες) και εμφανή τον σχηματισμό μικρού… κενού υψηλότερα των 1.600 μονάδων. Αυτό θεωρείται εξαιρετικά χρήσιμο από τους βραχυπρόθεσμους παίκτες, αφού θεωρούν τις 1.600 μονάδες κατ΄ αρχήν βάση για τη σημερινή συνεδρίαση και σημείο αναφοράς ενδεχομένως και για τις επόμενες 2-3 συνεδριάσεις.

Αλλωστε σημειώνουν, πως από τη στιγμή που ο ΓΔ…΄΄πέτυχε΄΄ να εισέλθει στην περιοχή των 1.620-1.780 μονάδων θα μπορούσε να γράψει και υψηλότερες τιμές, κάτι που θα αποσαφηνισθεί σε μεγάλο βαθμό σήμερα, άντε την Δευτέρα.

Η απορρόφηση της προσφοράς σε μετοχές των Alpha Bank, Eurobank, ΟΠΑΠ, ΔΕΗ έφερε τον FΤ 20 προς τις 810 μονάδες, αφού ακολουθούσαν Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, Ελληνικά Πετρέλαια, Μυτιληναίος κ.α.

Μετοχές σηματωροί της μεγάλης κεφαλαιοποίησης όπως θεωρούνται οι ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ΕΧΑΕ, Intralot, Τιταν εμφανίζουν αυξημένη συναλλακτικότητα και διάθεση των αγοραστών να οδηγήσουν υψηλότερα τις τιμές.

Στην περίπτωση των ΕΧΑΕ και Intralot θα έλεγε κάποιος πως ακολουθείται….προδιαγεγραμμένη πορεία με την πρώτη στα 5,29 και τη δεύτερη στα 4,25 ευρώ.

Από το υπόλοιπο ταμπλό ενδιαφέρον παρουσιάζει-κατά την εκτίμηση μας- η με αυξημένες συναλλαγές ΄΄αφύπνιση΄΄ της Πειραιώς ΠΕΑ, θυγατρικής του ομίλου με ελεύθερη διασπορά για συλλέκτες. Εάν ο τραπεζικός όμιλος θελήσει να βελτιώσει την αποτίμηση της ΠΕΑ (κεφαλαιοποίηση 75,7 εκτ. ευρώ) θα μπορούσε να το πράξει χωρίς μεγάλη δυσκολία.

Στο περίπου 2 προς 1 η αναλογία ανοδικών προς καθοδικές πριν από λίγο με τον ΓΔ στις 1.632 μονάδες(0,53%), την Alpha Bank στα 4,39 ευρώ( 2,57%) και τις συναλλαγές στα 22,5 εκατ. ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v