Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Η στάση των τραπεζών θα καθορίσει το κλίμα

Ακόμη μία εβδομάδα…ημιαντοχής με τις αγορές από υψηλότερο «βατήρα». Από τις 7.278 «γλιστρά» ο Dow, κλειδί για το ΧΑ η φυσιολογική διάθεση κατοχύρωσης κερδοφόρων θέσεων σε τράπεζες και «χαρτιά» μεγάλης κεφαλαιοποίησης.

  • του Μιχαήλ Γελαντάλι
Εβδομάδα κρίσεως για τις αμερικανικές τράπεζες και κατ΄ επέκταση των αγορών θεωρεί ο Dr Money αυτήν, που ξεκινά μετά από μία φάση ικανοποιητικής ανοδικής αντίδρασης. Από τις 7.278 μονάδες ο Dow Jones με τους βραχυπρόθεσμους παίκτες να έχουν αποκομίσει σημαντικές υπεραξίες και να έχουν τον πρώτο λόγο για αναμενόμενες πωλήσεις τις επόμενες ημέρες.

Πολλά θα παιχτούν από την υποδοχή, που θα έχει το πακέτο του αμερικανού υπουργού οικονομικών με αρκετούς αναλυτές να εκτιμούν πως η καταγραφή «πολλαπλών κορυφών» για τους DJIA και S&P 500 προς το τέλος της προηγούμενης εβδομάδας ανοίγει τον δρόμο για μία διόρθωση των βασικών δεικτών προς χαμηλότερα επίπεδα τιμών.

Ορισμένοι μάλιστα προχωρούν περισσότερο δίνοντας πολλούς πόντους στο σενάριο μίας πιθανής επιβεβαίωσης (ή όχι) των τελευταίων χαμηλών που είχαν γράψει οι αγορές.

Στο ΧΑ επικρατεί ανάλογη διάθεση, καθώς και βραχυπρόθεσμες υπεραξίες έχουν βγει και θέσεις στα Παράγωγα έχουν μετακυληθεί με αρκετούς να ποντάρουν σε υποχώρηση του FTSE 20 προς τις 780-770 μονάδες θεωρώντας ρυθμιστική την στάση των παικτών, που τοποθετήθηκαν σε υψηλές τιμές στο διήμερο 19-20 Μαρτίου.

Πρόκειται κυρίως για όσους έχουν «ποντάρει» Εθνική αγοράζοντας από τα 10,6 ευρώ της 18/3 μέχρι τα 11,46 της Παρασκευής. Δεδομένου, ότι η τιμή διαμορφώθηκε στο μέγιστο ημέρας εκτιμάται, πως οι προθέσεις των εν δυνάμει πωλητών-αγοραστών θα φανούν από νωρίς στο ταμπλό.

Τηρουμένων των αναλογιών με ενδιαφέρον αναμένεται η διακύμανση μετοχών της Eurobank, Alpha Bank αλλά και Κύπρου, ΟΠΑΠ, ΔΕΗ. Σημασία αποδίδεται στον ΟΤΕ, καθώς θεωρείται ως «μετοχή-εφεδρεία» παρά το 2,9% που έχει αποδώσει την προηγούμενη εβδομάδα και το 11,2% που σημειώνει τις τελευταίες 30 ημέρες.

Για τον Οργανισμό «φτιάχνεται κλίμα», καθώς στη μετοχή είναι επενδεδυμένα σημαντικά ιδιωτικά κεφάλαια, ενώ σύμφωνα με σχετικό θέμα του euro2day οι συνέργιες με την D.T μπορεί να αποφέρουν σημαντικά οφέλη στον Οργανισμό.

Σηματωρό της τάσης που επικρατεί στον ευρύτερο κλάδο του λιανικού εμπορίου θεωρούμε τα όσα υποστηρίζει ο Κωνσταντίνος Μαχαίρας (διευθύνων σύμβουλος της Α Β Βασιλόπουλος) σε σχετικό θέμα του Στέφανου Κοτζαμάνη.

Θεωρώντας λογική την πιθανή εκδήλωση μεγαλύτερης προσφοράς σε τραπεζικές μετοχές και «χαρτιά» του 20άρη, τα πρώτα 30-45 λεπτά της συνεδρίασης θεωρούνται καθοριστικά για την βραχυπρόθεσμη τάση.

Από τους παίκτες προεξοφλείται, πως η τάση θα επηρεαστεί στη συνέχεια της συνεδρίασης ανάλογα από την πορεία των ευρωπαϊκών αγορών, το αμερικανικό χρηματιστήριο δίνοντας θεωρώντας πρόκριμα την αποσαφήνιση της διορθωτικής φοράς, που έχει από το τέλος της προηγούμενης εβδομάδας η Wall.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v