Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κερδίζει το "στοίχημα" των 1.700 το ΧΑ

Σε φυσιολογική μικρή υποχώρηση παραπέμπουν τα αμερικανικά Συμβόλαια. Πάνω από τις 1.700 μονάδες ο ΓΔ με Εθνική, Eurobank, Alpha Bank, ΜΡΒ, Κύπρου και Πειραιώς να κρατούν το μεγαλύτερο μέρος της αρχικά υψηλής απόδοσης τους.

  • του Μιχαήλ Γελαντάλι
Τα περιθώρια της τεχνικής αντίδρασης αναζητούν κυρίως οι βραχυπρόθεσμοι παίκτες, καθώς πριν από λίγο τα Συμβόλαια των Dow Jones και S&P 500 παρέπεμπαν σε μικρή φυσιολογική διόρθωση των δύο βασικών δεικτών.

Στη Φραγκφούρτη ο DAX κυμαίνονταν στις 4.197,7 μονάδες, ενώ στο Χρηματιστήριο Αθηνών βασικοί δείκτες, μετοχές παραμένουν σε ανοδική φορά. Μετά μάλιστα την επιβεβαίωση των πρώτων βραχυπρόθεσμων στηρίξεων για τον Γενικό Δείκτη και τον FTSE 20 οι αγοραστές επανήλθαν με αποτέλεσμα τραπεζικές μετοχές και χαρτιά του 20άρη να διαμορφωθούν υψηλότερα.

Πάνω από τις 1.700 μονάδες σταθερά τα τελευταία 20-30 λεπτά ο Γενικός Δείκτης με τον FTSE 20 στις 860-865 μονάδες με κύριο χαρακτηριστικό την…άμβλυνση των συναλλαγών. Ενώ στα πρώτα 30-45 λεπτά της συνεδρίασης είχαν πραγματοποιηθεί συναλλαγές περίπου 35 εκατ. ευρώ στη συνέχεια και μέχρι πριν από λίγο είχαν γίνει άλλα τόσα με τον τζίρο κοντά στα 80 εκατ. ευρώ.

Η μετοχή της Εθνικής στα 12,2 ευρώ (2,3%) με πωλητές-αγοραστές να συγχρονίζονται σε καλές τιμές και ενώ έχουν αλλάξει χέρια περισσότερα από 1,8 εκατ. τεμάχια. Ανάλογη εικόνα για τις μετοχές της Alpha Bank στα 4,9 ευρώ, της Eurobank στα 4,48 ευρώ, της Πειραιώς στα 5,03 ευρώ, της MIG στα 2,62 ευρώ, της Κύπρου στα 2,3 και του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου στα 4,08 ευρώ, που φαίνεται να «κατοχυρώνει» τα επίπεδα της ονομαστικής τιμής.

Στο 1 προς 2 η αναλογία ανοδικών προς καθοδικές μετοχές με περισσότερες από 100 με θετική απόδοση και αρκετές από το μικρομεσαίο χώρο να επανέρχονται στο προσκήνιο.

Στα 1,27 ευρώ η μετοχή της FG Europe, στα 0,57 της Proton Bank, στα 0,32 της ΑττιΚατ, στα 0,73 της Aspis Bank στα 3 ευρώ της ΣΙΔΕΝΟΡ ενώ υψηλότερες τιμές διαμορφώνονταν για αρκετές ακόμη από αυτή την κατηγορία.

Με βάση την τεχνική εικόνα των αγορών μένει να επιβεβαιωθεί σήμερα η δυνατότητα του DJIA να κινηθεί ακόμη υψηλότερα (αρκετοί είναι αυτοί που κάνουν λόγο και για τις 8.200 μονάδες), κάτι που αυξάνει το θεωρητικό περιθώριο κέρδους για όσους αρχίζουν να ανοίγουν θέσεις πώλησης.

Ανάλογα εκτιμούν πως θα αντιδράσουν στο ΧΑ βασικοί δείκτες, μετοχές και κυρίως τραπεζικοί τίτλοι που φτάνουν να αποδίδουν μέχρι και 33-35% από τα τελευταία χαμηλά τους.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v