Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κέρδη 20% για τις τράπεζες σε 5 συνεδριάσεις!

Πέμπτη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση για το Γενικό Δείκτη με αιχμή τις τράπεζες, με τα αθροιστικά κέρδη του πρώτου να φθάνουν στο +8,58% και του δεύτερου στο +19,52%. Στους κερδισμένους MPB, Κύπρου, ΑΤΕ, Alpha, MIG.

  • του Θανάση Σταυρόπουλου
Μετά από 27 συνεδριάσεις, ο Γενικός Δείκτης εκ νέου υψηλότερα των 1700 μονάδων.

Η διόρθωση δεν έρχεται και αυτό αυξάνει καθημερινά τον προβληματισμό πολλών χαρτοφυλακίων που παραμένουν επιδεικτικά εκτός Αγοράς.

Από εκεί και πέρα η πέμπτη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση για Γενικό Δείκτη, αλλά και Τραπεζικό είναι γεγονός, με τα αθροιστικά κέρδη του πρώτου να φθάνουν στο +8,58% και του δεύτερου στο +19,52%.

Τη ζώνη μεταξύ 1.750 – 1.786 μονάδων θεωρεί ως επόμενο σημείο αντίστασης για το Γενικό Δείκτη η Πήγασος ΑΧΕΠΕΥ.

Ενδεχόμενο νέο κλείσιμο της αγοράς κοντά στο υψηλό ημέρας, θα διατηρήσει το θετικό momentum των προηγούμενων συνεδριάσεων το οποίο αν συνδυαστεί με αύξηση του συναλλακτικού όγκου θα αποτελέσει μια καλή ένδειξη για την συνέχεια.

Παραμένει με ερωτηματικά η “ποιότητα” των εισροών που παρατηρούνται κατά τις τελευταίες συνεδριάσεις, καθώς και ο ορίζοντας των τοποθετούμενων.

Επίσης η ίδια ΑΧΕ αποδίδει το συνεχιζόμενο αγοραστικό ενδιαφέρον στις Τράπεζες στο γεγονός ότι προεξοφλείται και λόγω επιτοκίων, ότι το 2ο τρίμηνο του ’09 θα έχουν καλύτερη κερδοφορία.

Τη «ζώνη» αντίστασης των 800 µε 859 µονάδων «έχει διανύσει µέσα σε λίγες συνεδριάσεις ο δείκτης FTSE, σημειώνει σε τεχνική της ανάλυση η Fortius Finance, «γεγονός φυσικά, που µας χαροποιεί ιδιαίτερα για τη µετέπειτα πορεία του δείκτη, αν και θα πρέπει στις επόµενες συνεδριάσεις να έχουµε ένα υγιές mini pullback προς ανάκτηση νέων δυνάµεων». «?ιακράτηση της περιοχής των 800 µονάδων σε ένα πιθανό γύρισµα της αγοράς θα µας προϊδεάσει για την απαρχή ενός νέου πιο ισχυρού ανοδικού κύµατος, που θα φέρει το δείκτη FTSE µέσα στη ζώνη διακύµανσης των 880 µε 920 µονάδων», σημειώνει η Fortius.

Όσον αφορά τον Γενικό Δείκτη η ίδια ΑΧΕ εκτιμά ότι αν συνεχιστεί η αναρρίχηση του Δείκτη που θα τον φέρει να καταγράψει πολλαπλά κλεισίματα υψηλότερα των 1800 μονάδων, ο ανοδικός στροφέας που έχει δημιουργηθεί παίρνει μεσοπρόθεσμα χαρακτηριστικά δημιουργώντας προϋποθέσεις για κίνηση προς την περιοχή των 2200 μονάδων, πάντα με την υποστήριξη των διεθνών Αγορών, ενώ όσον αφορά τον Τραπεζικό δείκτη κλείσιμο υψηλότερα των 1655 μονάδων, δίνει “καύσιμο” κίνηση προς την ζώνη 1978 – 2000 μονάδες.

Εν τω μεταξύ είναι μάλλον εμφανές ότι η ψυχολογία έχει βελτιωθεί αξιοπρόσεκτα στις διεθνείς Αγορές και έτσι αντιμετωπίζονται ψυχραιμότερα ειδήσεις που θα προκαλούσαν προβληματισμό ή και σημαντικές ρευστοποιήσεις.

Στην πρώτη περίπτωση «δικαιολογημένες» χαρακτήρισε ο γενικός διευθυντής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Ντομινίκ Στρος-Καν τις συζητήσεις περί αντικατάστασης του δολαρίου από ένα νέο διεθνές νόμισμα, όπως πρότεινε η Κίνα.
 
Από την άλλη συνεχίστηκαν τα μακροοικονομικά νέα που μάλλον σε δοκιμασία την ψυχραιμία των επενδυτών, όπως η υποχώρηση της γερμανικής καταναλωτικής εμπιστοσύνης, αλλά και ο αρνητικός ρυθμός 6,3% που έτρεξε η Αμερικανική Οικονομία στο δ΄ τρίμηνο του 2008.
 
Ξεκινώντας από τους Δεικτοβαρείς Τραπεζικούς τίτλους που αξίζει να αναφερθεί ότι όλοι ανεξαιρέτως έκλεισαν με θετικό πρόσημο, ασφαλώς και ξεχωρίζει το +11,64% για την MPB και το +7,05% για την Τράπεζα Κύπρου.

Κέρδη μεγαλύτερα του 6% για Alpha Bank, Αγροτική και MIG, ενώ με κέρδη μεγαλύτερα του 2% έκλεισαν Εθνική, Πειραιώς, Ταχ. Ταμιευτήριο και Eurobank.

Από τις υπόλοιπες μετοχές του FTSE, με κέρδη μεγαλύτερα του 3% η Βιοχάλκο και του 2% η Motor Oil, αξιοσημείωτα κέρδη για τον ΟΤΕ και θετική μεταβολή για Ελλάκτωρα, Ελ. Πετρέλαια και Μυτινηναίο.

Αντίθετα, οι μεγαλύτερες απώλειες για ΟΠΑΠ (-2,44%) και ΔΕΗ (-1,56%) και απλά αρνητικό τελικό πρόσημο για Τιτάνα, Intralot, Coca-Cola.

Ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο και υψηλότερα των 1700 μονάδων, σε ένα εύρος περίπου 24 μονάδων (χαμηλό ημέρας 1700,23, υψηλό 1724,45) και έκλεισε στις 1.714 μονάδες με κέρδη 1,16%, ενώ ο τζίρος συνέχισε ενισχυμένος φθάνοντας τα 161,5 εκατ. από τα οποία τα 8,6 αφορούσαν “πακέτα”.

Ικανοποιητική η τελική εικόνα με 122 ανοδικές μετοχές έναντι 72 πτωτικών και 14 τίτλοι με τελικά κέρδη από 7 έως 18,64%

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v