ΧΑ: Τα blue chips που... τρέλαναν τους αναλυτές

Ποιες μετοχές πλησίασαν «επικίνδυνα» τις μέσες τιμές-στόχους που θέτουν οι αναλυτές μετά την ανοδική κίνηση των τελευταίων ημερών. Στο 34% το περιθώριο ανόδου από 60% πριν από 10 μέρες! Οι στόχοι για FTSE 20 και FTSE 40.

  • του Γιώργου Σαββάκη
ΧΑ: Τα blue chips που... τρέλαναν τους αναλυτές
Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης μόλις σε έναν τίτλο έχει αυξηθεί η τιμή-στόχος, ενώ στους υπόλοιπους έχει μειωθεί κατά μέσο όρο 11%.

Οι τιμές-στόχοι δυστυχώς δεν λένε πάντα την αλήθεια και δεν αποτελούν πανάκεια ως εργαλείο λήψης αποφάσεων για την πλειονότητα των επενδυτών. Στο πρόσφατο παρελθόν οι αναλυτές σε καμία περίπτωση δεν προετοίμασαν τους επενδυτές για την ισχυρή πτωτική κίνηση των τιμών των μετοχών και μάλλον πολύ αργά προχώρησαν σε σημαντικές περικοπές στις εκτιμήσεις τους, με αποτέλεσμα οι επενδυτές να παρακολουθούν τις τιμές να κατρακυλούν και τους αναλυτές να θέτουν συστάσεις «αγοράς» και τιμές-στόχους σε δυσθεώρητα ύψη.

Στην τωρινή κατάσταση η εικόνα τείνει να αντιστραφεί. Οι αναλυτές έχουν περικόψει από 10% έως 60% τις προβλέψεις τους για τις τιμές-στόχους των μετοχικών τίτλων από την αρχή του έτους.

Από την άλλη πλευρά, όμως, η ανοδική κίνηση στη Σοφοκλέους είχε ως αποτέλεσμα ο Γενικός Δείκτης να κινηθεί από τις 1.472 μονάδες στις 1.700 μονάδες, καταγράφοντας ουσιαστικά κέρδη της τάξεως του 15%, αλλά τα επιμέρους κέρδη πολλών τίτλων ξεπερνούν το 20%.

Αποτέλεσμα: από τις 62 μετοχές που παρακολουθούν συστηματικά οι αναλυτές, στις 15 τα περιθώρια ανόδου έχουν στενέψει αισθητά και σε μερικές από αυτές, για την ακρίβεια σε 8 τίτλους, το upside potential μπήκε πλέον σε αρνητικό έδαφος. Μπορεί ακόμα το upside potential που παρουσιάζουν οι 62 μετοχές να εξακολουθεί να εμφανίζεται σε αρκετά υψηλά (θετικά) επίπεδα της τάξεως του 34%, αλλά προ δύο εβδομάδων το αντίστοιχο ποσοστό ξεπερνούσε το 60%!

Συνολικά, σε περιόδους όπου η μεταβλητότητα των αγορών είναι μειωμένη, οι τιμές-στόχοι μπορεί να αποτελέσουν πολύτιμο εργαλείο πρόβλεψης της μεσοπρόθεσμης τάσης των τιμών των μετοχών, αλλά σε περιόδους έντονων διακυμάνσεων στο ταμπλό αυτές ελάχιστα βοηθούν στη λήψη αποφάσεων.

Ο «εικοσάρης»

Οι σημαντικότερες περικοπές στις τιμές-στόχους έχουν καταγραφεί στις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, γεγονός που οφείλεται σε μεγάλο βαθμό και στις αναθεωρήσεις που παρατηρούνται στους εγχώριους τραπεζικούς τίτλους. Συνολικά από τις 20 μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, σε σχέση με την αρχή του 2009, μόλις σε έναν τίτλο έχει αυξηθεί η τιμή-στόχος, ενώ στους υπόλοιπους έχει μειωθεί κατά μέσο όρο 11%.

Από την ανοδική αντίδραση της Σοφοκλέους τρεις σημαντικές μετοχές του δείκτη της υψηλής κεφαλαιοποίησης κινούνται πλέον πάνω από τη μέση τιμή-στόχο των αναλυτών. Πιο συγκεκριμένα, ο τίτλος της Coca Cola Τρία Έψιλον, της οποίας η μέση τιμή-στόχος έχει μειωθεί 29% από την αρχή του έτους, είναι διαπραγματεύσιμος πλέον σε υψηλότερα επίπεδα και το upside potential είναι της τάξεως του -4%.

Για τη μετοχή της Τιτάν το αντίστοιχο περιθώριο ανόδου είναι -3%, αφού η μέση τιμή-στόχος τοποθετείται στα 16,10 ευρώ και στο ταμπλό στις 23/3 ήταν διαπραγματεύσιμη στα 16,66 ευρώ. Επίσης, για τον τίτλο της Ελληνικά Πετρέλαια η μέση τιμή-στόχος των αναλυτών υπολείπεται πλέον της τιμής στο ταμπλό κατά 20 μόλις λεπτά.

Ο τίτλος της Intralot επίσης εμφανίζει πολύ μικρό πλέον περιθώριο ανόδου από την τιμή που θέτουν οι αναλυτές, αφού το αντίστοιχο περιθώριο διαμορφώνεται στο 4% μόλις, μια και η μετοχή έχει κινηθεί ανοδικά κατά 13% στις δύο τελευταίες εβδομάδες.

Παράλληλα, για την Τράπεζα Πειραιώς το περιθώριο ανόδου διαμορφώνεται στο 8% αφού η τιμή-στόχος του τίτλου της έχει περικοπεί κατά 55% από την αρχή του έτους, στα 5,35 ευρώ από 12 ευρώ προγενέστερα. Τέλος, και για την ATEbank το περιθώριο είναι σχετικά χαμηλό της τάξεως του 9%, με την τιμή-στόχο να υπερβαίνει την αντίστοιχη στο ταμπλό της Σοφοκλέους κατά 10 μόλις λεπτά.

Από την άλλη πλευρά, ο αριθμός των τίτλων με υψηλό upside potential άνω του 40% έχει μειωθεί αισθητά. Μόνο οι μετοχές της Marfin Investment Group, της ΕΛΛΑΚΤΩΡ, της Μυτιληναίος, του ΟΤΕ και της Marfin Popular Bank εξακολουθούν να βρίσκονται σε αυτήν τη λίστα.

Η μέση τιμή-στόχος για τον τίτλο της MIG βρίσκεται στα 6,65 ευρώ έναντι τιμής στα 2,59 ευρώ στο ταμπλό, με upside potential 157%, ενώ τις δύο τελευταίες εβδομάδες η μετοχή έχει κινηθεί ανοδικά κατά 9%.

Όσον αφορά στον τίτλο της Μυτιληναίος, η μέση τιμή-στόχος έχει μειωθεί κατά 18% το 2009 και έχει διαμορφωθεί στα επίπεδα των 6,20 ευρώ και το περιθώριο ανόδου εντοπίζεται στο 59%, ενώ η απόδοσή του στο ανοδικό διάστημα του Γενικού Δείκτη είναι 6%, πολύ χαμηλότερη από τον δείκτη της υψηλής κεφαλαιοποίησης αλλά και τον Γενικό Δείκτη.

Για τη μετοχή της ΕΛΛΑΚΤΩΡ, για την οποία η μείωση στην τιμή-στόχο από την αρχή του χρόνου είναι μόλις 2%, με μέση τιμή-στόχο πλέον τα 8,50 ευρώ από 8,70 ευρώ, η απόδοσή της στο διάστημα των δύο εβδομάδων είναι -0,75%.

Αναφορικά με τον τίτλο της Εθνικής Τράπεζας, που αποτελεί το «κλειδί» για την πορεία του τραπεζικού δείκτη, τα σημαντικά κέρδη των τελευταίων συνεδριάσεων έχουν περιορίσει το upside potential στο 20%, ενώ στην αρχή του έτους το αντίστοιχο ποσοστό ήταν 68%!

Ο «σαραντάρης»

«Ψαλιδισμένα» περιθώρια ανόδου φαίνεται να εμφανίζουν και οι δεικτοβαρείς μετοχές της μεσαίας κεφαλαιοποίησης, ωστόσο σε μικρότερο βαθμό σε σύγκριση με τον δείκτη FTSE/ASE-20. Οι τίτλοι των ΧΑΛΚΟΡ και ΕΛΒΑΛ κινούνται ήδη πάνω από τις τιμές-στόχους των αναλυτών, αφού για τη μεν πρώτη η μέση τιμή-στόχος βρίσκεται 25% χαμηλότερα και για τη δεύτερη 14% χαμηλότερα.

Για τον τίτλο της Euromedica η μέση τιμή-στόχος που έχει τεθεί είναι 4,95 ευρώ έναντι 5,90 ευρώ στις αρχές του έτους, ενώ στο ταμπλό η αντίστοιχη είναι πάνω από 5 ευρώ. Αναφορικά με τη μετοχή της ΕΧΑΕ, το περιθώριο ανόδου είναι στο 3% μόλις αφού η μέση τιμή-στόχος βρίσκεται στα 5,55 ευρώ ανά μετοχή, ενώ στο ταμπλό ο τίτλος είναι διαπραγματεύσιμος στα 5,38 ευρώ.

Για τον τίτλο της ΕΥΔΑΠ η μέση τιμή-στόχος έχει διαμορφωθεί στα 6 ευρώ από 6,95 ευρώ στις αρχές του έτους, ενώ η αντίστοιχη στο ταμπλό απέχει λιγότερο από 10% από τη μέση τιμή-στόχο. Όσον αφορά στον τίτλο του Υγεία, η μέση τιμή-στόχος έχει διατηρηθεί στο 1,80 ευρώ σε όλη τη διάρκεια του 2009, ωστόσο στο ταμπλό η τιμή έχει ανέλθει στο 1,61 ευρώ, με το περιθώριο ανόδου να είναι επίσης κοντά στο 10%.

Στον αντίποδα, υψηλό παραμένει το περιθώριο ανόδου για τις μετοχές των ΜΕΤΚΑ, ΚΑΕ, ΕΥΑΘ, Σαράντης, Αεροπλοΐα Αιγαίου, Ιασώ, ΓΕΚ-ΤΕΡΝΑ και σε μερικές ακόμα περιπτώσεις, γεγονός που οφείλεται είτε στην υποαπόδοσή τους είτε στο ότι οι αναλυτές δεν έχουν ακόμα μειώσει τις τιμές-στόχους, αφού περιμένουν τα αποτελέσματα του 2008 και το guidance για το τρέχον έτος.

* Ο αναλυτικός πίνακας με τις τιμές-στόχους των μετοχών του FTSE 20 και FTSE 40 δημοσιεύεται στη διπλανή στήλη "Συνοδευτικό Υλικό".

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v