Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σε τραπεζικό "ύφαλο" προσέκρουσε το ΧΑ

Τρίτη συνεχόμενη ανοδική εβδομάδα στη Σοφοκλέους, που περιόρισε τις απώλειες εντός του 2009 στο 6,42%. "Φυσιολογική" η σημερινή διόρθωση, με πρωταγωνιστή τις τράπεζες. Πτώση άνω του 6% για Τιτάν, ΑΤΕ, ΕΤΕ, Κύπρου, ΤΤ.

  • του Θανάση Σταυρόπουλου
Φυσιολογική και μάλλον αναμενόμενη διόρθωση, με τις Αγορές να απαιτούν προσοχή και αυξημένη “ευαισθησία”.

Δεν μπόρεσε να κάνει το έξι στα έξι η Σοφοκλέους, όμως σε εβδομαδιαία βάση έκανε το τρία στα τρία, με τον Γενικό δείκτη να κλείνει για τρίτη συνεχόμενη εβδομάδα (έστω και αν η τελευταία ήταν τεσσάρων συνεδριάσεων) με κέρδη που έφθασαν το 1,45%, ενώ οι απώλειες από την αρχή του χρόνου περιορίστηκαν στο 6,42%.

Ασφαλώς και το -5,28% του Τραπεζικού δείκτη δεν αφήνει αμφιβολίες για το κομμάτι του ταμπλό που διόρθωσε εντονότερα, ενώ σχετικές εκπλήξεις ήλθαν και από τις δημοπρασίες που έκλεισαν στο υψηλό ημέρας την ΔΕΗ και στο χαμηλό ημέρας Τιτάνα, Αγροτική, Κύπρου και Ταχ. Ταμιευτήριο.

Αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι σε αρνητικό έδαφος κινήθηκαν και τα μεγάλα Ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, ενώ με διαθέσεις διόρθωσης ξεκίνησε και η Wall Street.

Ωστόσο επαγγελματίες του χώρου εκτιμούν πως η κατοχύρωση κερδών μπορεί να αυξήσει ενδοσυνεδριακά την μεταβλητότητα, προσθέτουν όμως παράλληλα πως υπάρχουν εμφανείς αντοχές, σε αρκετούς επιμέρους τίτλους, ενώ σε κάποιους άλλους οι ημερήσιες απώλειες δεν συνάδουν με τον ημερήσιο όγκο συναλλαγών (!)

Επίσης επισημαίνουν ότι το ρίσκο για όποιον μπαίνει με βραχυπρόθεσμη προοπτική στην Αγορά παραμένει μεγάλο, ενώ αντιθέτως για όποιον επενδύει με μεσοπρόθεσμο ορίζοντα, το timing δείχνει να είναι ευνοϊκό.

Είναι προφανές ότι η ψυχολογία αποτελεί τον οδηγό των επενδυτών ωστόσο η πρόσφατη άνοδος στις Τραπεζικές μετοχές έχει αυξήσει τους πειρασμούς κατοχύρωσης κερδών, καθώς και οι συγκρατημένα αισιόδοξοι συνεχίζουν να υποστηρίζουν ότι η πρόσφατη άνοδος στον Τραπεζικό κλάδο ήταν γρήγορη και έντονη και άφησε σημαντικό αριθμό χαρτοφυλακίων εκτός Αγοράς.

Τεχνικά, βραχυπρόθεσμη κορυφή στην ζώνη 1715 – 1775 (και πιθανή διόρθωση) “βλέπει” το τμήμα ανάλυσης της Εμπορικής.

Την εκτίμηση ότι η ζώνη τιμών πάνω από τις 1.720 δύσκολα θα ξεπεραστεί χωρίς κάποιο «ειδικό νέο» και χωρίς κάποια ενδιάμεση διόρθωση ή σταθεροποίηση τιμών, εκφράζει ο υπεύθυνος επενδυτικής στρατηγικής της Πήγασος ΑΧΕΠΕΥ (και φίλος) Μάνος Χατζηδάκης. Παράλληλα, εκτιμά ότι τα σημαντικά κέρδη των τελευταίων συνεχών ανοδικών συνεδριάσεων εύλογα μετρίασαν τη δυναμική των αγοραστών.

Επίσης, τονίζει ότι από την Παρασκευή – καθώς πλησιάζουμε στο φινάλε των ανακοινώσεων αποτελεσμάτων, η Αγορά μπαίνει σε μια λογική αναδιαρθρώσεων λόγω του πλούσιου περιεχόμενου από πλευράς ισολογισμών που δημοσιεύονται και θα κινηθεί σε μια λογική διαχείρισης ρίσκου παρά αναζήτησης ευκαιριών, λόγω των δυσμενών οικονομικών συνθηκών που εξακολουθούν να ισχύουν στην πραγματική οικονομία.

Τέλος πιθανή εδραίωση ενός μεσοπρόθεσμου θετικού κλίματος που φαίνεται να καλλιεργείται προοδευτικά στις κυριότερες χρηματιστηριακές Αγορές, θα συνεχίσει να δίνει τον τόνο της ανόδου και στην εγχώρια Αγορά.

Στο ίδιο μήκος κύματος και η Fortius Finance που δεν αποκλείει ένα “pull back” (είχε αναφερθεί με περίπου κατηγορηματικό τρόπο στο χθεσινό σχόλιο) προς την περιοχή των 800 μονάδων (για τον FTSE) και την περιοχή των 1626 μονάδων (για τον Γενικό Δείκτη).

Όσον αφορά την μεγάλη Αγορά στην πέραν του Ατλαντικού όχθη, στο επίκεντρο επιστρέφει ο Τραπεζικός κλάδος εν αναμονή της προγραμματισμένης συνάντησης του Αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα με τους επικεφαλής των μεγαλύτερων Αμερικανικών Τραπεζικών ιδρυμάτων στο Λευκό Οίκο. Στο επίκεντρο επιστρέφει και η General Motors εν μέσω δημοσιευμάτων ότι θα εξασφαλίσει νέα κυβερνητικά δάνεια στο πλαίσιο της αναδιάρθρωσης των λειτουργιών της, ενώ σχετικά θετικά μηνύματα ήλθαν από την ενίσχυση του δείκτη καταναλωτικής εμπιστοσύνης που καταρτίζει το Πανεπιστήμιο του Michigan για το μήνα Μάρτιο.

Από τις μετοχές του FTSE που κυριάρχησε το “κόκκινο” μόνες “πράσινες” εξαιρέσεις ΔΕΗ (+2,33%) και Ελ. Πετρέλαια (+2,99%).

Αντίθετα οι μεγαλύτερες απώλειες για τον Τιτάνα (9,90%), ενώ με απώλειες μεγαλύτερες του 6% ακολούθησαν Αγροτική, Εθνική, Κύπρου και Ταχ. Ταμιευτήριο.

Επίσης με απώλειες μεγαλύτερες των τεσσάρων ποσοστιαίων μονάδων Βιοχάλκο και Eurobank και των τριών οι Ελλάκτωρ, Πειραιώς, Alpha Bank, MPB, MIG. Τέλος με μικρότερες απώλειες έκλεισαν Coca-Cola, Intralot, Motor Oil, Μυτιληναίος, ΟΠΑΠ, και ΟΤΕ.

Οι όποιες εναλλαγές προσήμου για τον Γενικό Δείκτη κράτησαν μέχρι τις 12.15 (σε αυτό το διάστημα “είδε” και το υψηλό ημέρας των 1719,59 μονάδων), όμως από εκεί και πέρα κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο, υποχώρησε μέχρι τις 1663,39 μονάδες και έκλεισε τελικά στις 1671,8 με απώλειες 2,46%, ενώ ο τζίρος στα 142 εκατ. από τα οποία τα 6,2 αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές.

Σύμφωνα με το γενικότερο κλίμα η τελική εικόνα με 53 ανοδικές μετοχές έναντι 159 πτωτικών και με 17 τίτλους να κλείνουν με απώλειες από 7 έως 17,65%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v