Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ζητείται επιβεβαίωση κρίσιμων στηρίξεων στο ΧΑ

Η διαμόρφωση χαμηλότερων αποτιμήσεων θα διευκόλυνε αρκετούς, οι οποίοι κατοχυρώνουν σημαντικές βραχυπρόθεσμες υπεραξίες και ετοιμάζονται για την…επόμενη ημέρα, των αγορών. Κλειδί η Εθνική, "απρόβλεπτος" ο ΟΠΑΠ.

  • του Μιχαήλ Γελαντάλι
Η διαμόρφωση χαμηλότερων αποτιμήσεων θα διευκόλυνε αρκετούς, οι οποίοι κατοχυρώνουν σημαντικές βραχυπρόθεσμες υπεραξίες και ετοιμάζονται για την…επόμενη ημέρα, των αγορών.

Κλειδί η Εθνική, "απρόβλεπτος" ο ΟΠΑΠ ενώ αύριο ολοκληρώνεται ο κύκλος ανακοίνωσης οικονομικών αποτελεσμάτων χρήσης 2008.

Με το βλέμμα σε ΗΠΑ-αποτελέσματα το ΧΑ σε μία φάση των αγορών που η φυσιολογική κατοχύρωση θέσεων μπορεί να οδηγεί σε επιβεβαίωση των κρίσιμων στηρίξεων.

Μία εβδομάδα, που θα μας δώσει μέχρι και αύριο συνολικότερη εικόνα της οικονομικής κατάστασης των εισηγμένων, θα επιχειρηθεί να ΄΄κρατηθούν΄΄ σημαντικές στηρίξεις και πιθανόν να δημιουργηθούν προϋποθέσεις επανατοποθέτησης από χαμηλότερες τιμές.

Από τις 1.671,8 μονάδες ο Γενικός Δείκτης με ικανές στηρίξεις σε διαδοχικά επίπεδα των 1.658-1.650 και 1.610 μονάδων. Σε φάση διόρθωσης η Wall με τον Dow να μετρά απώλειες 148 μονάδων (μείον 1,87%) στη συνεδρίαση της Παρασκευής να διαμορφώνεται στις 7,776,2 και να κλίνει ακόμη χαμηλότερα.

Από την έκταση και ένταση της φοράς των DJIA και SP500 υπολογίζεται πως θα εξαρτηθούν και αυτή τη φορά οι διακυμάνσεις βασικών δεικτών-μετοχών στις ευρωπαϊκές αγορές και Χρηματιστήριο Αθηνών.

Η Εθνική, με αποτίμηση 5,7 δισ. ευρώ δέχτηκε σημαντικές πωλήσεις στη συνεδρίαση της 27/3 διαμορφώθηκε σε κλείσιμο στα 11,48 ευρώ λίγο πιο πάνω από το ελάχιστο ημέρας με την τεχνική εικόνα της μετοχής να προβληματίζει στην περίπτωση που ΄΄χαθούν΄΄ τα 10,8-10,8 ευρώ.

Ζητούμενη για συγκεκριμένες μετοχές του Ftse20 είναι η στάση γνωστού αμερικανού χαρτοφυλακίου, που τις τελευταίες συνεδριάσεις πουλά θέσεις του σε μετοχές κατασκευαστικών εταιρειών (Ελλάκτωρ, J&PΑΒΑΞ) μετακυλίει μικρό μέρος της ρευστότητας κυρίως στον ΟΠΑΠ αλλά σε γενικές γραμμές οι εκροές του ξεπερνούν αισθητά τις εισροές. Η μετοχή του Οργανισμού στα 19,95 ευρώ, με αποτίμηση 6,364 δισ. ευρώ και την βραχυπρόθεσμη τάση να αρχίζει να προβληματίζει στην περίπτωση που η τιμή υποχωρήσει προς τα 19,2 ευρώ.

Το πιθανότερο, σύμφωνα με την εκτίμηση χρηματιστηριακών παραγόντων είναι να αφεθούν συγκεκριμένες μετοχές να…διολισθήσουν χαμηλότερα- εάν είναι ανάλογη η τάση στις διεθνείς αγορές- προκειμένου να επιβεβαιωθούν κρίσιμες στηρίξεις τους και να ολοκληρωθεί η αποχώρηση-κατοχύρωση θέσεων γνωστών επενδυτικών πόλων.

Αλωστε, όπως σημειώνουν οι ίδιες πηγές, σήμερα και αύριο θα δοθούν συνολικά δείγματα γραφής για τα μεγέθη των εισηγμένων και πρόγευση για το τι θα μπορούμε να περιμένουμε για το κρίσιμο πρώτο τρίμηνο.

Σύμφωνα με τα στοιχεία (για το 1/3) των εισηγμένων που έχει επεξεργαστεί η ομάδα του Μάνου Χατζηδάκη (ΠΗΓΑΣΟΣ ΑΧΕΠΕΥ) τα μηνύματα δεν είναι δα και τα καλύτερα δυνατά. Πόσο μάλλον, όταν το τέταρτο τρίμηνο του ΄08 δεν μπορεί να θεωρηθεί πως έγιναν και τόσο…ορατές οι συνέπειες της κρίσης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v