Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Οι ταύροι δεν προτιμούν το δολάριο!

Θα μπορούσε η πορεία του αμερικανικού νομίσματος να κρίνει την πορεία της Σοφοκλέους, της Φρανκφούρτης κι άλλων χρηματιστηρίων; Αρκετοί ταύροι απαντούν καταφατικά.

Οι ταύροι δεν προτιμούν το δολάριο!
Η πολιτική της ποσοτικής χαλάρωσης (quantitative easing) με την απευθείας αγορά κρατικών ομολόγων του αμερικανικού δημοσίου που υιοθέτησε η Fed πριν από λίγο καιρό οδήγησε τους στρατηγικούς αναλυτές των μεγάλων ξένων οίκων στο συμπέρασμα ότι το δολάριο θα αποδυναμωνόταν έναντι των άλλων κύριων νομισμάτων, τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα.

Οι λόγοι ήταν απλοί.

Η ποσοτική χαλάρωση ασκεί πιέσεις στα επιτόκια του δολαρίου, ανοίγοντας την ψαλίδα που τα χωρίζει από τα επιτόκια άλλων νομισμάτων.

Επίσης, οι πωλητές των αμερικανικών κρατικών ομολόγων που αγοράζει η Fed μπορεί κάλλιστα να είναι Ασιάτες ή άλλοι ξένοι, οπότε οι αγορές οδηγούν σε εκροές κεφαλαίων από τις ΗΠΑ, αποδυναμώνοντας το δολάριο.

Επιπλέον, η ίδια πολιτική ενισχύει την προσφορά δολαρίων, ασκώντας πιέσεις στην τιμή του.

Κατόπιν όλων αυτών, ήταν επόμενο μερικοί να προβλέπουν ότι η ισοτιμία ευρώ - δολαρίου θα ενισχυόταν, φτάνοντας το 1,45 ή και το 1,60 σε βάθος χρόνου.

Όμως, η πράξη απέδειξε ότι οι εκτιμήσεις μπορεί να μην επαληθευτούν μερικές φορές για διαφόρους λόγους.

Η απόδοση του 10ετούς αμερικανικού κρατικού ομολόγου, που είχε υποχωρήσει κάπου 45 μονάδες βάσης όταν έγινε η ανακοίνωση της Fed, γεγονός αρνητικό για το δολάριο, είχε ξαναπάρει πίσω 25 μονάδες μέχρι και την Παρασκευή.

Το απέδειξε επίσης η ισχυροποίηση του δολαρίου έναντι του ευρώ την Παρασκευή, παρότι είχε ευρωπαϊκές ρίζες.

Μια τέτοια ρίζα ήταν η εντύπωση ότι η οικονομία της ευρωζώνης πνέει τα λοίσθια μετά τη βουτιά των βιομηχανικών παραγγελιών τον Ιανουάριο, αυξάνοντας την πίεση στην ΕΚΤ να μειώσει κι άλλο τα επιτόκιά της και να καταφύγει στην πολιτική της ποσοτικής χαλάρωσης νωρίτερα απ’ ό,τι πολλοί υπολόγιζαν.

Το ευρώ - δολάριο υποχώρησε κάτω από το 1,33 την Παρασκευή έναντι 1,35 περίπου μία μέρα νωρίτερα.

Το γεγονός ότι την ίδια μέρα υποχώρησαν η Wall Street και τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια δεν μπορούσε να περάσει απαρατήρητο.

Φυσικά, μερικοί είχαν προσέξει από πιο νωρίς τον υψηλό βαθμό συσχέτισης της ισοτιμίας ευρώ - δολαρίου με τον δείκτη S&P 500, με το ευρώ να ενισχύεται έναντι του δολαρίου όταν ο αμερικανικός χρηματιστηριακός δείκτης κέρδιζε έδαφος.

Δεν ήταν όμως ο μοναδικός λόγος για να ζητωκραυγάζουν οι ταύροι το ευρώ έναντι του δολαρίου ή να εύχονται να διολισθήσει το δολάριο έναντι του κοινού ευρωπαϊκού νομίσματος.

Η αποδυνάμωση του δολαρίου θεωρείται από πολλούς καταλύτης εξελίξεων στην ευρωζώνη, στην Ιαπωνία, στην Κίνα και σε άλλες χώρες.

Αυτό συμβαίνει γιατί συνεπάγεται την ισχυροποίηση των νομισμάτων τους, πιέζοντας περαιτέρω τον ρυθμό ανάπτυξης των οικονομιών τους σε μια δύσκολη συγκυρία και αυτό δεν είναι επιθυμητό.

Για να αντιμετωπίσουν την κατάσταση οι εν λόγω χώρες και μερικές ακόμη θα πρέπει να μειώσουν περαιτέρω τα επιτόκιά τους και να ακολουθήσουν πιο επεκτατική δημοσιονομική πολιτική.

Αυτό θεωρείται καλό νέο για τις επιχειρήσεις τους και επομένως για τις μετοχές τους.

Γι’ αυτό λοιπόν αρκετοί ταύροι εύχονται να αποδυναμωθεί το δολάριο.

Απομένει να δούμε αν η ευχή τους θα πραγματοποιηθεί.


Dr. Money

[email protected]  

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v