Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο Αθηνών: Προ των ευθυνών του

Η επίδειξη ανοχής, στο πλαίσιο μιας οργανωμένης στρατηγικής, αποτελεί συχνά ένδειξη σοφίας. Η συνεχής επίδειξη υποχωρητικότητας ωστόσο οδηγήσει σε φαινόμενα εκφυλισμού.

Χρηματιστήριο Αθηνών: Προ των ευθυνών του
Φίλτατοι, καλή σας ημέρα!

Η επίδειξη ανοχής, ανεκτικότητας εν πολλοίς, ή ακόμη και η πρόσκαιρη παραχώρηση εδαφών στο πλαίσιο μιας οργανωμένης στρατηγικής αποτελεί συχνά ένδειξη σοφίας.

Η συνεχής επίδειξη υποχωρητικότητας, ωστόσο, δεν μπορεί παρά να οδηγήσει σε φαινόμενα εκφυλισμού.

Η απόφαση της διοίκησης του χρηματιστηρίου στις χαλεπές ημέρες του προηγούμενου Σεπτεμβρίου να τροποποιήσει και μόλις τρεις μήνες μετά, τον Ιανουάριο φέτος, να καταργήσει το κριτήριο της εμπορευσιμότητας για τη διατήρηση των εταιριών στη μεγάλη και στη μεσαία κεφαλαιοποίηση αντιμετωπίστηκε ευμενώς εκ μέρους της ελληνικής χρηματιστηριακής κοινότητας, υπό το φως των έκτακτων συνθηκών που επέβαλε η διεθνής κρίση.

"Με γνώμονα το γεγονός ότι η εμπορευσιμότητα στις αγορές μετοχών έχει μειωθεί παγκοσμίως λόγω της χρηματοπιστωτικής κρίσης, το διοικητικό συμβούλιο του Χρηματιστηρίου Αθηνών έκρινε ότι δεν θα πρέπει ένα διεθνές πρόβλημα να αποτελεί κριτήριο υποβάθμισης των εισηγμένων εταιριών", σημείωνε χαρακτηριστικά η ανακοίνωση που είχε εκδώσει μετά τη συνεδρίασή του στις 29/1/09 το Δ.Σ. του Χ.Α.

Και στις δύο ανακοινώσεις του, όμως, τόσο στις 17 Σεπτεμβρίου πέρυσι όσο και φέτος τον Ιανουάριο για το θέμα αυτό, το Χ.Α. τόνιζε ότι "όσον αφορά στα κριτήρια της κεφαλαιοποίησης και της διασποράς, παραμένουν ως έχουν".

Σε λίγες ημέρες, κατά την τακτική εξαμηνιαία αναθεώρηση του κανονισμού λειτουργίας του Χ.Α., η διοίκηση του χρηματιστηρίου θα βρεθεί αντιμέτωπη με ένα σαφές δίλημμα: νέα υποχώρηση ή διαφάνεια και διατήρηση των κανόνων του παιχνιδιού;

Ο λόγος για τα περίφημα κριτήρια κεφαλαιοποίησης και διασποράς, που εάν εφαρμοστούν θα οδηγήσουν στην αποπομπή τουλάχιστον 18 εταιριών ή και περισσότερων από την κατηγορία της μεγάλης κεφαλαιοποίησης.

Σύμφωνα με τον κανονισμό του Χ.Α., προϋπόθεση, μεταξύ άλλων, για την παραμονή των μετοχών μιας εταιρίας στην κατηγορία αυτή είναι η μέση κεφαλαιοποίηση της εξεταζόμενης περιόδου να υπερβαίνει τα 100 εκατ. ευρώ και η διασπορά να είναι μεγαλύτερη του 20%, ποσοστού που κρίνεται ως το ελάχιστο για την εξασφάλιση του απαραίτητου βάθους συναλλαγών επί της μετοχής αυτής.

Με μια γρήγορη ματιά στις τιμές κλεισίματος του τελευταίου εξαμήνου μπορεί κανείς να διαπιστώσει ότι τουλάχιστον 19 εταιρίες εκ των 68 των οποίων οι μετοχές είναι διαπραγματεύσιμες στην κατηγορία της μεγάλης κεφαλαιοποίησης διαθέτουν κεφαλαιοποίηση από 85 εκατ. ευρώ έως και 16 εκατ. ευρώ

Τα πάντα, ή τουλάχιστον τα περισσότερα πράγματα στη ζωή, αφορούν στους στόχους μας και στις επιλογές μας.

Προφανώς, προ μιας τέτοιας επιλογής βρίσκεται σήμερα και η (πάλαι ποτέ) Σοφοκλέους…

[email protected]  

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v