Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

GS: Υποβαθμίζει Πειραιώς, ΑΤΕ, ΕΤΕ, ΜΡΒ

Σε υποβάθμιση της αξιολόγησης για Τράπεζα Πειραιώς, Αγροτική, Εθνική και Marfin Popular Bank προχωρά η Goldman Sachs. Ποιότητα ενεργητικού και έκθεση στη ΝΑ. Ευρώπη στο επίκεντρο. Νέες χαμηλότερες τιμές-στόχοι.

GS: Υποβαθμίζει Πειραιώς, ΑΤΕ, ΕΤΕ, ΜΡΒ
Σε υποβάθμιση της αξιολόγησης για τέσσερις ελληνικές τράπεζες προχωρά η Goldman Sachs με έκθεσή της στις 30/3.

Συγκεκριμένα, υποβαθμίζει την αξιολόγηση της Τράπεζας Πειραιώς σε "sell" από "neutral", την οποία κατατάσσει παράλληλα στη λίστα conviction sell, ενώ σε "sell" από "neutral" υποβαθμίζει και την Αγροτική Τράπεζα.

Επίσης, υποβαθμίζει τη σύσταση για την Εθνική Τράπεζα και τη Marfin Popular Bank σε "neutral" από "buy".

Ο οίκος προχωρά σε καθοδική αναθεώρηση και σε ό,τι αφορά τις τιμές-στόχους για τα ελληνικά ιδρύματα. Αναλυτικότερα, η τιμή για την Εθνική Τράπεζα τίθεται στα 14 ευρώ από τα 21,4, για την Αγροτική στο 1 ευρώ από το 1,7, για την Πειραιώς στα 4,3 ευρώ από τα 9,8 και για τη Μarfin στο 1,8 ευρώ από τα 3,3.

Ακόμα ο οίκος αναφέρει αλλαγές σε τιμές-στόχους που δεν σχολιάζονται περισσότερο στην έκθεση. Έτσι, η τιμή-στόχος για τη Eurobank είναι στα 4,8 ευρώ από τα 8 προηγουμένως ("neutral"), για την Alpha Bank στα 5,6 ευρώ από 11  ("neutral"), για την Κύπρου στα 2,6 από τα 4,4 ("neutral") και για το Τ.Τ. στα 4,3 ευρώ από τα 5,5 ("neutral").

Όπως σημειώνει, η επόμενη φάση της κρίσης -αυτή που σχετίζεται με την επιδείνωση ποιότητας ενεργητικού- είναι ήδη στο επίκεντρο από το 2009. Ως εκ τούτου, θεωρεί ότι βραχυπρόθεσμος καταλύτης για τις τράπεζες είναι η επιτάχυνση των μη εξυπηρετούμενων δανείων στο α΄ τρίμηνο του 2009, ενώ οι τάσεις στα μη εξυπηρετούμενα δάνεια την περίοδο 2009 - 2011 αναμένεται να αποτελέσει πιο μακροχρόνιο καταλύτη για τις τράπεζες με τη μεγαλύτερη έκθεση.  


Στο πλαίσιο αυτό κατατάσσει τις τράπεζες που είναι σε καλύτερη και σε χειρότερη θέση για να αντιμετωπίσουν πιστωτικά "πλήγματα".

Αυτές που βρίσκονται σε χειρότερη θέση είναι οι τράπεζες Πειραιώς και Κύπρου.

Ειδικότερα, προχωρά σε χαρτογράφηση των χαρτοφυλακίων χορηγήσεων των ευρωπαϊκών ιδρυμάτων ξεχωρίζοντας επτά κατηγορίες "ευάλωτων" δανείων, με κυρίαρχο στοιχείο την έκθεση στο real estate, αλλά και τη ναυτιλία (τα "ευάλωτα" δάνεια για τις ευρωπαϊκές τράπεζες, σύμφωνα με τη G.S., ανέρχονται στο 1,85 τρισ. δολάρια) καταλήγοντας ότι μεταξύ των τραπεζών με το μεγαλύτερο ρίσκο είναι η Πειραιώς και η Κύπρου. Τα δύο αυτά πιστωτικά ιδρύματα κατατάσσονται και μεταξύ των τραπεζών με τη μικρότερη δυνατότητα απορρόφησης των "ευάλωτων" δανείων. 

Για την Πειραιώς ο οίκος αναφέρει πως χαρακτηρίζεται από αδύναμη ανταγωνιστικά θέση έναντι των ευρωπαϊκών ανταγωνιστριών δεδομένης μεταξύ άλλων της σχετικά υψηλής έκθεσής της σε ριψοκίνδυνες επενδύσεις. Το προφίλ ρίσκου της Πειραιώς δεν αντανακλάται στην αποτίμησή της κατά την εκτίμηση της Goldman Sachs.

Σε ό,τι αφορά την Αγροτική, ο οίκος εκτιμά ότι θα εξακολουθήσει να υπολείπεται των ανταγωνιστών σε επίπεδο ανάπτυξης κερδών και κερδοφορίας, δεδομένων και της περιορισμένης επιχειρηματικής διαφοροποίησης, της μεγάλης έκθεσης στη λιανική και της περιορισμένης δυνατότητας για επαναποτίμηση. Τα περιθώρια αναμένεται να πιεστούν περισσότερο λόγω του αυξανόμενου κόστους χρηματοδότησης και των χαμηλότερων όγκων, ενώ αναμένεται και επιπλέον επιδείνωση της ποιότητας ενεργητικού.

Η κριτική που ασκείται από τους αναλυτές του οίκου στη Μarfin περιλαμβάνει τη χαμηλότερη ορατότητα σε ό,τι αφορά τις προ προβλέψεις, την ουσιώδη έκθεση σε επικίνδυνα δανειακά τμήματα της αγοράς και στα σημάδια επιδείνωσης της ποιότητας ενεργητικού.

Ούτε η Εθνική είναι απρόσβλητη από την κρίση αναφέρει η Goldman Sachs, κάνοντας λόγο για σημαντικό premium έναντι των ευρωπαϊκών ανταγωνιστριών της, αλλά και για περιορισμένο περιθώριο υπεραπόδοσης της μετοχής.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v