Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εκτεταμένο τραπεζικό "ξεφόρτωμα"

Οι ρευστοποιήσεις και οι πιέσεις συνεχίζονται. Παλεύει τα 10,6-10,8 ευρώ η Εθνική, χαμηλότερα Eurobank, Alpha Bank, MIG, Πειραιώς κόντρα οι ΟΠΑΠ και Τιτάν. Σε πτωτικό άνοιγμα παραπέμπουν τα ΣΜΕ DJIA και S&P500.

  • του Μιχαήλ Γελαντάλι
Παραμένουν σε τροχιά διόρθωσης βασικοί δείκτες, μετοχές καθώς τα Συμβόλαια των Dow Jones και S&P500 παραπέμπουν σε νέο καθοδικό «άνοιγμα» μέχρι και 2,4% χαμηλότερα.

Προσεγγίζοντας τις αγορές, πάντα κάτω από το πρίμα της τεχνικότητας τους, οι δύο αυτοί βασικοί δείκτες έχουν περιθώριο περαιτέρω υποχώρησης 4-6% (πέραν της σημερινής συνεδρίασης) για παράδειγμα από τα επίπεδα των 7.550 μονάδων για τον Dow Jones.

Σε αυτό το περιβάλλον η κατοχύρωση θέσεων και οι ρευστοποιήσεις είναι μονόδρομος και για το Χρηματιστήριο Αθηνών, καθώς ο Γενικός Δείκτης υποχωρεί προς τη ζώνη των 1.580-1.620 μονάδων και ο FTSE 20 χαμηλότερα και πάλι των 800 μονάδων. Αυτό σε βάθος μίας-δύο συνεδριάσεων και με την υπόθεση πως η κίνηση της αγοράς εξελίσσεται ομαλά και εντός προγράμματος.

Χαμηλό σημείο ημέρας για τον Γενικό Δείκτη παραμένει το αρχικό ελάχιστο των 1.618,7 και για τον FTSE 20 οι 806,8 μονάδες.

Το μεγαλύτερο μέρος των ρευστοποιήσεων λογικά και επόμενα αφορά τραπεζικές μετοχές, κυρίως εκείνες που πρωταγωνίστησαν στην τελευταία ακραία ανοδική αντίδραση με ενδεικτική την περίπτωση της Εθνικής. Η μετοχή υποχωρεί μέχρι και 6% με αυξανόμενες συναλλαγές (ξεπερνούσαν το 1,2 εκατ. τεμάχια πριν από λίγο) μέχρι την περιοχή των 10,7 ευρώ.

Όπως σημειώνονταν στην προσυνεδριακή αναφορά μας η διόρθωση της Εθνικής δεν προβληματίζει όσο-σε αυτή τη φάση της διόρθωσης- δεν υποχωρεί χαμηλότερα των 10,6-10,8 ευρώ.

Αυτή την ζώνη στήριξης θα πρέπει να κρατήσει σήμερα οπωσδήποτε η μετοχή προκειμένου να μην ενεργοποιηθούν εντολές υποχρεωτικών πωλήσεων. Κίνηση που αφορά κυρίως όσους έχουν τοποθετηθεί μέχρι και τρεις συνεδριάσεις πριν δηλαδή σε τιμές κοντά στα 11,8-12,2 ευρώ. Αυτές οι θέσεις θα πρέπει να κλείσουν ή να καλυφθούν μέχρι και σήμερα σε τιμές πάνω από τα 10,6-10,8 ευρώ.

Κάτι ανάλογο ισχύει και για τις μετοχές των Alpha Bank που υποχωρεί 3,92% στα 4,66 ευρώ, της Eurobank που διορθώνει 4,9% στα 4,01 ευρώ αλλά και των Πειραιώς (στα 4,62 ευρώ) Κύπρου (2,16 ευρώ), MIG (2,53 ευρώ) και άλλων από την ίδια κατηγορία.

Από τον FTSE 20… κόντρα στην διόρθωση κινούνται ΟΠΑΠ (20,02 ευρώ), Τιτάν (15,35 ευρώ), ενώ από τη μεγάλη κεφαλαιοποίηση την ανθεκτικότητα τους επιβεβαιώνουν για ακόμη μία φορά Φουρλής (στα 6,70 ευρώ), Eurobank Properties (στα 6,64 ευρώ), Αστήρ (2,54 ευρώ) και μετρημένων ακόμη.

Συνολικά η σχέση ανοδικών προς καθοδικές διαμορφώνεται στο περίπου 1 προς 5 πριν από λίγο, με τις συναλλαγές να περιορίζονται στα 50 εκατ. ευρώ. Και το τελευταίο, δηλαδή το στοιχείο των περιορισμένων συναλλαγών είναι κάτι, που θα πρέπει να κρατήσουμε για τις επόμενες δύο-τέσσερις συνεδριάσεις.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v