Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σοφοκλέους: Η αγέλη της ύστατης ώρας...

Σήμερα η ελληνική χρηματιστηριακή κοινότητα θα βρεθεί αντιμέτωπη με τα αποτελέσματα περίπου 160 εκ των 299 εισηγμένων εταιριών. Με άλλα λόγια, μία στις δύο εισηγμένες επέλεξε μία ακόμη φορά την "αγέλη της ύστατης ώρας".

Σοφοκλέους: Η αγέλη της ύστατης ώρας...
Φίλτατοι, καλή σας ημέρα!

Σήμερα η ελληνική χρηματιστηριακή κοινότητα θα βρεθεί αντιμέτωπη με τα αποτελέσματα χρήσης 2008 περίπου 160 εκ των 299 εισηγμένων εταιριών.

Περισσότερες από τις μισές εισηγμένες στο χρηματιστήριο εταιρίες επέλεξαν την τελευταία μέρα της διορίας που παρέχει ο νόμος για τη σχετική δημοσίευση, τηρώντας πιστά την παράδοση των τελευταίων ετών…

Έως το βράδυ της Παρασκευής 27 Μαρτίου μόνο 106 εταιρίες είχαν ανακοινώσει αποτελέσματα, ενώ χθες Δευτέρα ανακοίνωσαν ακόμη 35 και απομένουν για σήμερα οι υπόλοιπες…

Προφανώς, δεν πρόκειται για νέο φαινόμενο και ασφαλώς η πράξη αυτή δεν συνιστά παράβαση του νόμου.

Είναι απολύτως ενδεικτική, ωστόσο, του... σεβασμού που τρέφει ένας μεγάλος αριθμός εισηγμένων εταιριών προς τους ίδιους τους μετόχους αλλά και στην ευρύτερη χρηματιστηριακή και επενδυτική κοινότητα.

Προβλέψεις επί των αποτελεσμάτων του συνόλου σχεδόν των εισηγμένων ίσως να υπάρχουν. Τίποτα ωστόσο δεν μπορεί να υποκαταστήσει τον δημοσιευμένο ισολογισμό ή τη λογιστική κατάσταση και βεβαίως τις παρατηρήσεις των ορκωτών.

Τίποτα δεν μπορεί να υποκαταστήσει τη διαύγεια και τις συνθήκες διαφάνειας, που ακόμη και το παρόν -σαφώς ελλειμματικό- πλαίσιο λογιστικών κανόνων παρέχει, παρά μόνο τυχόν βελτιωμένη "έκδοσή" του.

Η συστηματική χρήση του δικαιώματος που δίνει σήμερα ο νόμος, εκ μέρους της πλειονότητας των εισηγμένων στο χρηματιστήριο εταιριών, μπορεί και πρέπει να αποτελέσει σοβαρό αίτιο προβληματισμού των αρμόδιων χρηματιστηριακών αρχών και κατά προέκταση του νομοθέτη.

Θα μπορούσε να υποστηριχτεί ότι έως πριν από μερικά χρόνια μόνο εφόδιο για την αξιολόγηση της πορείας μιας εισηγμένης εταιρίας ήταν ο ισολογισμός που αυτή εξέδιδε σε ετήσια βάση. Σήμερα πλέον η σχετική πληροφόρηση παρέχεται ανά τρίμηνο.

Παλαιότερα οι προβλέψεις ήταν ελάχιστες, σήμερα όμως είναι στη διάθεση του καθενός.

Το ζητούμενο ωστόσο ήταν και εξακολουθεί να παραμένει η εξασφάλιση της διαφάνειας.

Η συστηματική χρήση του δικαιώματος που παρέχει ο νόμος δεν μπορεί παρά να απεικονίζει αν όχι την πρόθεση τουλάχιστον την επιθυμία "συσκότισης".

"Θα χαθούμε μέσα στο πλήθος", ίσως σκέφτονται… "Θα διασκεδαστούν οι εντυπώσεις", ίσως πιστεύουν.

Με τη στάση τους όμως αυτή αποκαλύπτουν και το πραγματικό τους πρόσωπο, το οποίο προφανώς αφορά και στα πιστεύω των διοικήσεών τους.

Μην ξεχνάμε, εξάλλου, πως πέραν των θεμελιωδών κριτηρίων αξιολόγησης εταιριών υπάρχει πάντοτε και η παράμετρος των διοικήσεων…

[email protected]

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v