Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: "Στόχος" του μεγαλύτερου ευρωπαϊκού fund

Στην Αθήνα για σύναψη συμφωνιών συνεργασίας με εταιρίες Αsset Management βρίσκονται στελέχη του μεγαλύτερου ευρωπαϊκού fund. Με ποιους συζητούν οι Νορβηγοί. Πόσα θέλουν να "ρίξουν" σε ελληνικές μετοχές.

  • του Χρήστου Κίτσιου
ΧΑ: Στόχος του μεγαλύτερου ευρωπαϊκού fund
Στο στόχαστρο του τρίτου μεγαλύτερου κρατικού επενδυτικού fund παγκοσμίως και του μεγαλύτερου Ευρωπαίου επενδυτή βρίσκονται οι ελληνικές μετοχές, καθώς τις τελευταίες ημέρες είναι στην Αθήνα στελέχη του pension fund of Norway με στόχο να δρομολογήσουν τις προϋποθέσεις για να (επανα)τοποθετηθούν εν ευθέτω χρόνω στο Χ.Α.

Το pension fund of Norway αποτελείται από δύο χωριστούς βραχίονες. Το pension fund global (πρώην the government petroleum fund) επενδύει παγκοσμίως τα έσοδα από τα πετρέλαια και το φυσικό αέριο της χώρας, ενώ το pension fund of Norway επενδύει αποκλειστικά στην τοπική οικονομία.

Το pension fund global αποτελεί τον μεγαλύτερο επενδυτή σε ευρωπαϊκές μετοχές, κατέχοντας ήδη πάνω από το 1% της τρέχουσας αξίας του συνόλου των εισηγμένων ευρωπαϊκών μετοχών. Πρόσφατα, δε, αποφάσισε να αυξήσει τις μετοχικές του θέσεις ώστε μέχρι το τέλος του έτους να κατέχει γύρω στο 1,5% του συνόλου των ευρωπαϊκών τίτλων.

Με δεδομένο ότι οι περισσότερες από τις τοποθετήσεις του αφορούν σε ευρωπαϊκές επιχειρήσεις της μικρής κεφαλαιοποίησης, η απόφαση ενίσχυσης των μετοχικών του θέσεων σε ευρωπαϊκές μετοχές συνοδεύεται και από αύξηση της διάθεσης για ανάληψη ρίσκου.

Για τον λόγο αυτόν ενεργοποιείται και το ενδιαφέρον του για την ελληνική αγορά, την οποία παρακολουθεί εδώ και καιρό. Προ έτους, περίπου, το fund κατείχε θέσεις σε κάποιες τράπεζες αλλά και σε εταιρίες λιανεμπορίου, τις περισσότερες εκ των οποίων μείωσε ή μηδένισε πριν ή μετά την κατάρρευση της Lehman.

Χαρακτηριστικό είναι ότι τον χειμώνα του 2008 οι Νορβηγοί είχαν σειρά συναντήσεις με δύο τουλάχιστον ελληνικές ΑΕΔΑΚ, οι οποίες έχουν την ευθύνη και του τομέα διαχείρισης κεφαλαίων για τους ομίλους τους, χωρίς όμως να αποφασίσουν τότε τη σύναψη συμφωνίας συνεργασίας.

Τις τελευταίες μέρες στελέχη του fund βρίσκονται στην Αθήνα και έχουν διενεργήσει συναντήσεις με τις διοικήσεις πολλών εγχώριων εταιριών Asset Management. Όσων είχαν δει παλιά αλλά και μιας ακόμη τράπεζας.

Στόχος είναι η σύναψη συμφωνιών συνεργασίας καθώς το pension fund of Norway επιδιώκει να τοποθετήσει κατ' αρχάς στην ελληνική αγορά περί τα 100 εκατ. ευρώ. Η συνεργασία με ελληνικό τμήμα διαχείρισης κεφαλαίων (Asset Management) κρίνεται απαραίτητη προκειμένου να μπορούν να παρακολουθήσουν τη μικρή σε μέγεθος και κεφαλαιοποίηση ελληνική αγορά.

Ένα μέρος των τοποθετήσεων (πιθανώς το μεγαλύτερο) του νορβηγικού pension fund σε ελληνικές μετοχές θα συνεχίσει να διενεργείται απευθείας καθώς διαθέτει περίπου 200 αναλυτές και η Ελλάδα μαζί με την Τουρκία αποτελούν ένα από τα κομμάτια του asset allocation.

Οι Νορβηγοί βρίσκονται στην Αθήνα για να διαμορφώσουν έναν επενδυτικό μηχανισμό μέσω σύναψης συμφωνιών συνεργασίας με εγχώριες ΑΕΔΑΚ και η επίσκεψή τους δεν σημαίνει ότι θα αρχίσουν από αύριο ή σε 10 - 15 ημέρες να αγοράζουν ελληνικές μετοχές, σημειώνει στέλεχος εγχώριας ΑΕΔΑΚ.

Η απόφασή τους, πάντως, να κοιτάξουν και πάλι ενεργά την ελληνική αγορά δηλώνει διάθεση ανάληψης αυξημένου ρίσκου και την εκτίμηση πως οι μετοχικές αποτιμήσεις κινούνται πλέον σε επίπεδα που ευνοούν το "χτίσιμο" θέσεων, συμπληρώνει το ίδιο στέλεχος. 

Το νορβηγικό pension fund global είναι, με τρέχουσα αξία επενδύσεων γύρω στα 296 δισ. δολάρια, ο τρίτος μεγαλύτερος κρατικός επενδυτικός οργανισμός του κόσμου μετά της Σιγκαπούρης και του Αμπού Ντάμπι και κατέχει μετοχές σε περισσότερες από 7.900 επιχειρήσεις παγκοσμίως.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v