Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Προθέρμανση (;) για την επόμενη άνοδο

Με αιχμή τις τράπεζες και την Εθνική στο 5,2% και τα 11,14 ευρώ, η αγορά οδηγείται προς τις 1.670 μονάδες. Υπεραποδίδουν Alpha Bank, Κύπρου, ΜΡΒ αλλά και Μυτιληναίος, Πειραιώς. Υψηλή απόδοση για Βωβό, Multirama, ΚΑΕ.

  • του Μιχαήλ Γελαντάλι
Με την προσδοκία στην άνοδο, με το βλέμμα στραμμένο στη Wall. Τα τελευταία υποσκέλη της κίνησης «διατρέχουν» βασικοί δείκτες-μετοχές διατηρώντας μία μικρή επιφύλαξη από τη μέχρι τώρα αδυναμία του FTSE 20 να υπερβεί τις 835 μονάδες.

Πριν από λίγο ο δείκτης «σκάλωνε» για δεύτερη φορά στην συγκεκριμένη τιμή, σχηματίζοντας μία διπλή κορυφή κάτι που κρατά εν μέρει διστακτικούς τους βραχυπρόθεσμους παίκτες. Αυτό γιατί, κατά την εκτίμηση τους ενδεχόμενη αδυναμία υπέρβασης των 835 μονάδων σήμερα-αύριο θα άφηνε ανοιχτό ένα μικρό παράθυρο στο ενδεχόμενο ακόμη μίας εξαιρετικά σύντομης διόρθωσης ικανής να φέρει τον FTSE 20 προς τις 750-760 μονάδες.

Εν πάση περιπτώσει αυτή η τεχνική εκκρεμότητα δεν εμποδίζει διορατικούς (θα το επαναλάβουμε για πολλοστή φορά) ισχυρούς ιδιωτικούς επενδυτικούς πόλους να λαβαίνουν θέσεις σε μετοχές-επιλογές τους.

Ο Γενικός Δείκτης στις 1.660 μονάδες σε μία συνεδρίαση μάλλον μέτριων συναλλαγών (στα 60 εκατ. ευρώ) και αρκετούς να έχουν δελεαστεί από την ακραία βραχυπρόθεσμη διόρθωση για παράδειγμα της Εθνικής.

Οπως σημείωνε χαρακτηριστικά διορατικός παίκτης, «η κατά 14% διόρθωση της Εθνικής μέσα σε 2-3 συνεδριάσεις είναι καλή περίπτωση, εάν ασπάζεσαι το σενάριο ενός επόμενου ανοδικού κύκλου».

Μέχρι τώρα στη μετοχή της Εθνικής είχαν πραγματοποιηθεί συναλλαγές αξίας 12 και πλέον εκατομμυρίων ευρώ σε τιμές μέχρι και 5,2% υψηλότερα προς τα 11,2 ευρώ. Ανάλογα στην Κύπρου οι αγοραστές έφθαναν προς τα 2,26 ευρώ, στην Marfin Popular Bank προς τα 1,53 ευρώ και στην Alpha Bank προς τα 4,85 ευρώ.

Το θετικά διαμορφούμενο κλίμα «ξεψαρώνει» όλο και περισσότερους κάτι που αποτυπώνεται εδώ και ώρα στο ταμπλό. Δεν είναι τυχαίο, πως επενδυτικά σχήματα, επενδυτικοί πόλοι και λοιποί εμπλεκόμενοι «τραβούν» υψηλότερα επιλεγμένες μετοχές με αφορμή (ή και πρόσχημα) επιχειρηματικές ειδήσεις, κινήσεις. Και αυτό δεν είναι κακό, απεναντίας.

Στην περίπτωση του Multirama οι μετοχικές μεταβολές ευνοούν την αντίδραση της μετοχής στα 2,20 ευρώ με 7,8%, η ανακοίνωση των ομολογουμένως καλών αποτελεσμάτων των ΚΑΕ οδηγεί τη μετοχή μέχρι και 7,1% υψηλότερα προς τα 4,1 ευρώ την τιμή.

Η συμφωνία Βωβού-τραπεζών οδηγεί τη μετοχή μέχρι και 23% υψηλότερα την τιμή στα 2,02 ευρώ ενώ ανάλογες κινήσεις βρίσκουν πρόσφορο έδαφος στην περίπτωση των Intralot, ΓΕΚ/ Τέρνα, Μυτιληναίου.

Στην περίπτωση του τελευταίου το «πράσινο φως» από την αρμόδια επιτροπή της ΕΕ για την κοινή επένδυση του ομίλου με την Motor Oil (ύψους 285 εκατ. ευρώ) έρχεται να βάλει τέλος και τυπικά σε μία εκκρεμότητα.

Σε κάθε περίπτωση η μέχρι τώρα εικόνα της αγοράς είναι εξαιρετικά ενθαρρυντική (πάντα κατά την εκτίμηση μας και με γνώμονα τις κινήσεις διορατικών παικτών-καλών πηγών της στήλης) καθώς ο Γενικός Δείκτης περνά τις 1.665 μονάδες και ο FTSE 20 «παλεύει» να επιβεβαιώσει πειστικά την ανοδική διάσπαση των 832 μονάδων (διπλή κορυφή) προσεγγίζοντας πριν από λίγο τις 837 μονάδες.

Λόγω της κρισιμότητας των ημερών χρειάζεται ακόμη πιο προσεκτική παρακολούθηση της αμερικανικής αγοράς (χρήσιμα κατά την εκτίμηση μας στοιχεία για Dow παρατίθενται στο σημερινό Εκηβόλο) και της Φραγκφούρτης. Για τον μεν DJIA θα φανούν σήμερα-αύριο οι στηρίξεις που ενδέχεται να οδηγήσουν τον δείκτη σε επαναπροσέγγιση των 8.000 μονάδων. Σε αυτή την περίπτωση περιμένουμε επαναπροσέγγιση των κρίσιμων 4.200 μονάδων για τον DAX και σε επόμενη φάση την θεαματική ανοδική διάσπαση αυτών των εστιών αντίστασης.

Αυτό βέβαια σε επόμενη φάση και αφού επιβεβαιωθεί η τεχνικότητα των αγορών που μέχρι τώρα «ξεδιπλώνεται» με νομοτελειακή προσήλωση.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v