Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Αποτελέσματα και G20 στο επίκεντρο

Τα αποτελέσματα χρήσης ΄08, οι διεθνείς αγορές και η σύνοδος των G20 βρίσκονται στην ατζέντα των παικτών. Κλειδί η Εθνική, που δείχνει να προετοιμάζεται για υψηλότερες τιμές, ενώ ο κλάδος είναι σε στάση αναμονής.

  • του Μιχαήλ Γελαντάλι
Καλό μας μήνα, κατά αρχήν. Προ πάντων με υγεία. Με σαφώς καλύτερους οιωνούς ξεκινά ο Απρίλιος και μεγαλύτερες προσδοκίες για κάτι καλύτερο στο…ταμπλώ.

Όπως σημείωνε πρόσφατα ο Μάνος Χατζηδάκης (ΠΗΓΑΣΟΣ ΑΧΕΠΕΥ) ο "θετικός Μάρτιος" έβαζε τέρμα σε ένα εντυπωσιακό σερί έντεκα συνεχόμενων "αρνητικών μηνών" σε μία από τις σοβαρότερες και πιο σύνθετες κρίσεις των τελευταίων δεκαετιών.

Τα αποτελέσματα τέταρτου τριμήνου δεν αφήνουν περιθώριο για ιδιαίτερη αισιοδοξία, αν και ορισμένες εισηγμένες αποδεικνύονται πολύ σκληρότερα "καρύδια" απ΄ό,τι περίμεναν οι αναλυτές. Και αυτό είναι ένα κάποιο κέρδος για το…μαραθώνιο που έχουμε μπροστά μας. Όμως σε αυτή τη φάση οι αγορές, κυρίως η αμερικανική δείχνουν διατεθειμένες να επιστρέψουν ένα μέρος σημαντικών υπεραξιών στην τεράστια ρευστότητα, που αφειδώς χορηγείται στο Σύστημα.

Στη Wall το επόμενο στοίχημα των αναλυτών αφορά όχι στο ενδεχόμενο επαναπροσέγγισης των 8.000 μονάδων για τον Dow Jones όσο σε αυτό της υπέρβασης και θεαματικής συνέχειας σε σαφώς υψηλότερες τιμές. Θα δείξει, καθώς ο DJIA διαμορφώθηκε χθες στις 7.609 (υψηλό συνεδρίασης στις 7.725 μον.) και ο S&P 500 στις 797 ( 810 μον.) με τον δείκτη των επενδυτικών τραπεζών να παραπέμπει σε συνέχεια της ανοδικής αντίδρασης.

Στο ΧΑ ο Γενικός Δείκτης και ο FTSE20 έδωσαν την αντίδραση που χρειάζονταν για να παραμένει σε ισχύ η τεχνική προσέγγιση τους με τον ΓΔ μάλιστα να κλείνει στις 1.684,37 μονάδες δηλαδή το υψηλό ημέρας. Με αιχμή τράπεζες, και την Εθνική να επανέρχεται υψηλότερα των 11 ευρώ και βελτιωμένη τεχνική εικόνα, που ώθησαν τον 20άρη προς τις 850 μονάδες.

Όπως σημειώναμε και χθες η αγορά "διατρέχει" ίσως το τελευταίο υποσκέλος ενός κυματικού σχηματισμού που χωρίς να αποκλείει το ενδεχόμενο μίας μικρής διόρθωσης παραπέμπει σε σημαντικά υψηλότερα επίπεδα.

Πάντα με γνώμονα την τεχνική προσέγγιση για παράδειγμα η μετοχή της Εθνικής ( στα 11,41 ευρώ με υψηλό ημέρας τα 11,47 ευρώ) αν και μπορεί να ΄΄ξαναγράψει΄΄ χαμηλότερες τιμές μέχρι τα 10,6 ευρώ εικτείνεται πάνω από τα 15,5-16 ευρώ.

Η μετοχή της Εθνικής δείχνει να ΄΄επιστρέφει΄΄ ανοδικά αυτή τη φορά σε επίπεδα τριών και πλέον μηνών.

Για να συμβεί αυτό θα πρέπει να "επιστρέψει" σταδιακά και σε βάθος μερικών εβδομάδων προς τις αρχές Ιανουαρίου με την προυπόθεση βέβαια πως θα ξεπεράσει αντιστάσεις των 13-13,5 ευρώ.

Εν πάσει περιπτώσει ότι ισχύει για την Εθνική ισχύει λιγότερο ή περισσότερο για το σύνολο των τραπεζικών μετοχών και συνακόλουθα για τίτλους εισηγμένων με θετικά δείγματα γραφής τους τελευταίους μήνες.

Η ομάδα των ισχυρότατων ιδιωτών επενδυτών συνεχίζει να ενισχύει τις θέσεις της σε επιλεγμένες μετοχές με εμφανή τα…σημάδια της σε Φουρλή, ΓΕΚ/Τέρνα, Τιτάν, Coca Cola 3 E, Κύπρου, Ελληνικά Πετρέλαια, ΕΧΑΕ και ακόμη 3-5 περιπτώσεις, που ξεχωρίζουν στο…τσμπλώ ( με διψήφια απόδοση και μ.ο συναλλαγών μεγαλύτερο των 30-35 χιλιάδων ανά συνεδρίαση).

Και όπως φαίνεται θα συνεχίσει να ποντάρει σε αυτό , που άλλοι ονομάζουν bear market rally άλλοι "βραχυμεσοπρόθεσμο ανοδικό κύκλο".

Το ενδιαφέρον είναι πως όπως και πολλοί ξένοι συνάδελφοι τους δεν περιμένουν και πολλά από τη σύνοδο των G20, που ξεκινά σε… θερμό κλίμα στο Λονδίνο. Και όπου οι μέχρι πρότινος ταλιμπάν του άκριτου νεοφιλελευθερισμού WASP αμερικανοί και άγγλοι προσέρχονται ως αρσακειάδες του κευνσσιανισμού και νεορθόδοξοι υποστηρικτές των λαικών στρωμάτων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v