Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Παγκόσμια οικονομία: Το "Βατερλό" του G20

Αντιμέτωπο με αίτημα σαρωτικών αλλαγών στη λειτουργία του χρηματοπιστωτικού συστήματος παγκοσμίως θέτει το… G19 ο Νικολά Σαρκοζί. Έφτασε ο καιρός για έναν νέο καπιταλισμό, δηλώνει ο Γάλλος Πρόεδρος.

Παγκόσμια οικονομία: Το Βατερλό του G20
Φίλτατοι, καλή σας ημέρα!

Παρά τη σαφή χροιά "λαϊκισμού" που ενδεχομένως έχει η πρόθεση του Γάλλου Προέδρου κ. Νικολά Σαρκοζί να τα βροντήξει και να φύγει από τη σύνοδο του G20 σε περίπτωση που δεν ληφθούν σαφή μέτρα για τη χαλιναγώγηση του διεθνούς χρηματοπιστωτικού συστήματος, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι απηχεί το κοινό αίσθημα.

Σχεδόν δύο χρόνια μετά την κατάρρευση της διαβόητης αγοράς δανείων μειωμένης εξασφάλισης (subprime) και τη συνεπακόλουθη απώλεια εμπιστοσύνης προς το τραπεζικό σύστημα διεθνώς, ο μηχανισμός που οδήγησε στη δημιουργία του φαινομένου αυτού βρίσκεται σε πλήρη λειτουργία.

Θεωρητικά, τίποτα δεν εμποδίζει την επανάληψη του φαινομένου, παρά μόνο μία συντονισμένη αναμόρφωση του πλαισίου υπό το οποίο ο χρηματοπιστωτικός τομέας λειτουργεί διεθνώς, όπως αυτή που ζητά ο Γάλλος Πρόεδρος.

Σύμφωνα με την υπουργό οικονομικών της Γαλλίας κ. Κριστίν Λαγκάρντ, ο κ. Σαρκοζί θα αρνηθεί να υπογράψει οποιαδήποτε κοινή δήλωση, εάν αυτή δεν προωθεί ένα νέο και αυστηρότερο ρυθμιστικό πλαίσιο για τη λειτουργία και εποπτεία του χρηματοπιστωτικού τομέα και των αγορών.

Αντίθετοι στην προώθηση των συγκεκριμένων μέτρων αλλά υπέρ μεγαλύτερων παρεμβάσεων δημοσιονομικού χαρακτήρα εμφανίζονται οι ΗΠΑ και η Βρετανία.

Τι ζητά όμως ο κ. Σαρκοζί;

Μια πλήρη αναμόρφωση του παγκόσμιου καπιταλιστικού συστήματος. Ήτοι, την παροχή μεγαλύτερων δυνατοτήτων εποπτείας στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και τη δημιουργία ενός παγκόσμιου φορέα με τη συμμετοχή ανώτατων εκπροσώπων των εθνικών νομισματικών και οικονομικών επιτελείων.

Ακόμη, ο Σαρκοζί ζητά από το G20 να υιοθετήσει λογιστικά πρότυπα που θα περιορίζουν τους αναπτυξιακούς και υφεσιακούς κύκλους της οικονομίας, καθώς και να θέσουν υπό αυστηρό έλεγχο τη λειτουργία των hedge funds και των οίκων αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας.

Ζητά, τέλος, διεθνή συνεργασία και ανταλλαγή πληροφοριών για την πάταξη της φοροδιαφυγής και την κατάργηση των φορολογικών παραδείσων.

Με λίγα λόγια, ζητά έναν άλλο "καπιταλισμό".

Αντί όλων αυτών, αξιωματούχοι του G20 πρότειναν, με κείμενο εργασίας που διέρρευσε την προηγουμένη εβδομάδα, τη ρύθμιση της λειτουργίας των hedge funds και των μη τραπεζικών δεξαμενών κεφαλαίου, που συνιστούν συστημικού χαρακτήρα κίνδυνο στο χρηματοπιστωτικό σύστημα.

Οι πιθανότητες η σύνοδος του G20 που ανοίγει σήμερα τις πύλες της στο Λονδίνο να καταλήξει σε ένα απόλυτο "Βατερλό" είναι προφανώς πολλές….
 
[email protected]

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v