Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Έχει το ράλι κι άλλα καύσιμα;

Ο Μάρτιος αποδείχτηκε ένας από τους καλύτερους χρηματιστηριακούς μήνες των τελευταίων δεκαετιών, όμως ο Απρίλιος είναι αίνιγμα. Το ερώτημα είναι αν το πάρτι θα συνεχιστεί και σε αυτό υπάρχουν απαντήσεις.

Έχει το ράλι κι άλλα καύσιμα;
Οι χρηματιστηριακές αγορές είναι τελείως απρόβλεπτες και το επιβεβαίωσαν οι ίδιες ακόμη μία φορά τον προηγούμενο μήνα.

Ποιος θα περίμενε στις 9 Μαρτίου που όλα έμοιαζαν μαύρα ότι οι "ταύροι" θα ήταν στη θέση του οδηγού στο τέλος του μήνα, με τα χρηματιστήρια να καταγράφουν τα μεγαλύτερα μηνιαία κέρδη των τελευταίων ετών ή δεκαετιών;

Πολλοί λίγοι.

Κι όμως, ο Μάρτιος του 2009 θα μπορούσε να αποδειχτεί αντίστοιχος με τον ίδιο μήνα του 2003 όταν ξεκίνησε το νέο πολυετές χρηματιστηριακό ράλι που ολοκληρώθηκε τον Ιούνιο του 2007.

Οι οπαδοί του αισιόδοξου σεναρίου έχουν παρατηρήσει ομοιότητα ανάμεσα στις δύο περιπτώσεις.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης MSCI Europe είχε απολέσει το 58% της αξίας του μεταξύ Σεπτεμβρίου 2000 που κατέγραψε το υψηλό και Μαρτίου 2003 όταν βρέθηκε στο χαμηλότερο σημείο του.

Ο ίδιος πανευρωπαϊκός δείκτης έχει καταγράψει απώλειες 57% από τον Ιούνιο του 2007 μέχρι τα χαμηλά του φετινού Μαρτίου.

Είναι απλώς απλή σύμπτωση ή κάτι περισσότερο;

Οι "ταύροι" πιστεύουν ασφαλώς ότι πρόκειται για κάτι περισσότερο και το δικαιολογούν παραπέμποντας στη σύγκριση των αποτιμήσεων του δείκτη MSCI Europe τον Μάρτιο του 2003 και τον ίδιο μήνα φέτος που ευνοεί τον δεύτερο καθότι πιο φθηνός.

Αν λοιπόν οι "ταύροι" έχουν δίκιο, δεν χρειάζεται οι ουδέτεροι να αναρωτιούνται τι θα γίνει.

Η άνοδος των μετοχών είναι μονόδρομος, αν και θα έχει λακκούβες.

Το ακριβώς αντίθετο πιστεύουν οι καθαρόαιμες "αρκούδες", οι οποίες επιμένουν ότι τα θεμελιώδη δεδομένα των οικονομιών και των επιχειρήσεων συνεχίζουν να επιδεινώνονται.

Όμως, πιο ενδιαφέρον έχει η άποψη των "εκλεκτικών", δηλαδή των τρίτων, που δεν ανήκουν ούτε στο κλαμπ των αισιόδοξων ούτε στο κλαμπ των απαισιόδοξων.

Οι τελευταίοι δεν λησμονούν πως το ποσοστό ανόδου κατά τη διάρκεια των ράλι ανακούφισης τις δεκαετίες του 1930 και του 1990 στην Ιαπωνία ήταν 30% και πλέον κατά μέσο όρο.

Ακόμη λοιπόν κι αν είμαστε σε καθοδική αγορά, δεν θα πρέπει να αποκλειστεί το ενδεχόμενο να δούμε τα χρηματιστήρια να συνεχίζουν την ανοδική τους πορεία, έστω και αν κάνουν στάσεις ενδιάμεσα.

Σύμφωνα με τη μηνιαία έρευνα που διενεργείται για λογαριασμό της Merrill Lynch ανάμεσα σε fund managers παγκοσμίως, οι τελευταίοι εμφανίζονται απαισιόδοξοι για την πορεία των μετοχών αλλά αισιόδοξοι για την πορεία των οικονομιών.

Αυτό, σε συνδυασμό με άλλους δείκτες επενδυτικής ψυχολογίας που βρίσκονται σε χαμηλά επίπεδα, θεωρείται καλό σημάδι από αυτούς που πιστεύουν στη θεωρία ότι η άνοδος έρχεται όταν λίγοι την περιμένουν (contrarians).

Επιπλέον, τα θεσμικά χαρτοφυλάκια παγκοσμίως διαθέτουν αξιοπρόσεκτο ποσοστό του ενεργητικού τους σε ρευστά διαθέσιμα, γεγονός που πολλοί θεωρούν καλό σημάδι για τις μετοχές, ενώ ολοένα και περισσότεροι εμπροσθοβαρείς δείκτες της οικονομικής δραστηριότητας δείχνουν βελτίωση των συνθηκών στο μέλλον.

Με άλλα λόγια, η πλάστιγγα γέρνει προς τη μεριά εκείνων που εκτιμούν ότι ο Απρίλιος θα είναι ένας ακόμη καλός μήνας για τις μετοχές.

Απομένει να αποδειχτεί στην πράξη.


Dr. Money

[email protected]  

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v