Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Απλόχερος ο Μάρτιος για τη Σοφοκλέους

Κέρδη 17,93% κατέγραψε ο τραπεζικός δείκτης το Μάρτιο, ενώ έσπασε το αρνητικό σερί των προηγούμενων 11 μηνών, δίνοντας στο Δείκτη κέρδη 9,67%, δηλ. την καλύτερη μηνιαία επίδοση από τον Αύγουστο του 2003.

  • του Θανάση Σταυρόπουλου
Τράπεζες γιο – γιο (!) ή αύριο τελειώνουν (;) τα … ψέματα

Όταν μετά από δύο συνεχόμενες συνεδριάσεις που οι ημερήσιες απώλειες του Τραπεζικού δείκτη ξεπέρασαν το 5%, στη σημερινή συνεδρίαση το ταμπλό έγραψε +6,71% και το σύνολο σχεδόν των Δεικτοβαρών Τραπεζικών τίτλων συνεχίζει να σημειώνει έως και ακραίες ημερήσιες διακυμάνσεις, καθίσταται πασιφανές ότι κάθε πρόβλεψη ακόμα και για την βραχυπρόθεσμη τάση καθίσταται αν μη τι άλλο ιδιαίτερα επισφαλής.

Σε προσπάθεια “επανασύνδεσης” με το “bear market rally” αναφέρονται όσοι έσπευσαν να τοποθετηθούν και επισημαίνουν ότι η σημερινή άνοδος συνοδεύτηκε με μεγαλύτερο τζίρο από την χθεσινή πτώση και αυτό μόνο σαν θετική ένδειξη μπορεί να εκληφθεί.

Αξίζει μάλιστα να αναφερθεί ότι ο Δείκτης έκλεισε εξαιρετικά κοντά στο υψηλό ημέρας, καθώς μέσω και των δημοπρασιών έκλεισαν στην υψηλότερη ημερήσια τιμή οι Βιοχάλκο, ΔΕΗ, ΟΤΕ, Τιτάν, Αγροτική, Κύπρου, Πειραιώς, Eurobank, MIG.

Για τους λάτρεις των στατιστικών, ο χρηματιστηριακός μήνας που μόλις έληξε έσπασε το αρνητικό σερί των προηγούμενων 11 μηνών, δίνοντας στο Δείκτη κέρδη 9,67% (η καλύτερη μηνιαία επίδοση από τον Αύγουστο του 2003, σύμφωνα με την Πήγασος ΑΧΕΠΕΥ) και περιορίζοντας τις απώλειες από την αρχή του χρόνου στο -5,72%.

“Ες αύριον τα σπουδαία” δηλώνουν οι “υποψιασμένοι” αφήνοντας υπονοούμενα ότι η σημερινή συνεδρίαση είχε τουλάχιστον “αποχρώσες ενδείξεις” “window dressing”, λόγω τέλους χρηματιστηριακού τριμήνου.

Σε αυτό φαίνεται να συμφωνούν και οι κατά συνείδηση απαισιόδοξοι που υποστηρίζουν ότι τα ράλι υπάρχουν για να τελειώνουν κάποια στιγμή, ιδίως όταν δεν υπάρχει σχεδόν τίποτα στην οικονομία που να στηρίζει την επάνοδο των ταύρων στις Αγορές (!) και ότι ο τελικός “πάτος” των Αγορών είναι μπροστά και όχι πίσω.

Οι αποτιμήσεις των μετοχών δεν είναι ακόμη αρκετά φθηνές ώστε να χαράξουν το ναδίρ της Αγοράς, υποστηρίζει και η Deutsche Bank, η οποία τονίζει πως το p/e του δείκτη S&P 500 διαμορφώνεται σήμερα στο 14, ενώ χρειάζεται να πέσει κάτω του 10, έτσι ώστε η Αγορά να αγγίξει τα χαμηλά της και σημειώνει ότι οι Αγορές θα επιστρέψουν και πάλι στα σχετικά πρόσφατα χαμηλά, μέχρι το καλοκαίρι (!)

«Δεν υπάρχουν ούτε ασημένιες σφαίρες ούτε γρήγορες λύσεις. Έχουμε να κάνουμε με υπερωκεάνιο και όχι με ταχύπλοο που αλλάζει κατεύθυνση αμέσως!» Παραστατικός, ο Μπαράκ Ομπάμα, προσγειώνει όσους βιάζονται και βλέπουν άμεσα την ανάκαμψη οικονομιών και επιχειρήσεων, αλλά ταυτόχρονα διαβεβαιώνει ότι τα επιθετικά μέτρα που έλαβε η Κυβέρνησή του θα αρχίσουν να αποδίδουν.

Όμως επιχειρήματα (έστω και λιγότερα) δείχνουν να έχουν και οι συγκρατημένα αισιόδοξοι (αλλά και αρκετοί αναλυτές) που επισημαίνουν ότι το “καμμένο” 2008 αποτέλεσε “άλλοθι” για πολλούς εγχώριους εισηγμένους να προχωρήσουν σε σημαντικό “ξεσκαρτάρισμα” των ισολογισμών, καθώς το γεγονός ότι η περασμένη χρήση ήταν μια περίοδος πολύ μικρών απαιτήσεων – λόγω της διεθνούς κρίσης – χρησιμοποιήθηκε ως «σκουπιδοφάγος» για κάθε κακώς κείμενο.

Οι αναλυτές αναφέρονται σε συντονισμένες και λίαν προσεκτικές τακτικές απαλλαγής από πολλά λογιστικά βαρίδια του παρελθόντος, τα οποία στα χρόνια του “bull market” οι εταιρείες τα “έκρυβαν κάτω από το χαλί”.

Τεχνικά και σύμφωνα με την Fortius Finance, η μη είσοδος (ή έστω η διατήρηση) του Γενικού Δείκτη στην ζώνη στήριξης 1626 – 1603 θα δώσει πόντους στο σενάριο τερματισμού της μακροχρόνιας καθοδικής τάσης, ενώ για τον S&P 500 παραμένει, τεχνικά, ζητούμενο το κλείσιμο υψηλότερα των 800 μονάδων (και η μη εκ νέου καθοδική παραβίασή τους) για να δημιουργηθούν και πάλι προϋποθέσεις κίνησης προς τις 820 και 860 μονάδες.

Εν τω μεταξύ σε μίνι ντέρμπι εξελίσσεται και η μάχη των κεφαλαιοποιήσεων μεταξύ Εθνικής και ΟΤΕ, με την πρώτη να περνά εκ νέου στην δεύτερη θέση πίσω από τον ΟΠΑΠ αφήνοντας τον τίτλο του Οργανισμού Τηλεπικοινωνιών στην τρίτη θέση.

Παραμένοντας στον FTSE που συνεχίζει να “απασχολεί” ακόμα και παραδοσιακά “Περιφερειακές δυνάμεις” οι μόνες μετοχές με αρνητικό πρόσημο αυτές των Ελλάκτωρα (-0,53%) και ΟΠΑΠ (-0,90%).

Αντίθετα με κέρδη μεγαλύτερα του 7% οι Εθνική, Κύπρου και Eurobank, του 6% οι Alpha Bank, MPB, MIG, του 5% η Πειραιώς και του 4% οι Coca-Cola, Motor Oil και Βιοχάλκο.

Με μικρότερα κέρδη έκλεισαν οι Βιοχάλκο, ΔΕΗ, Ελ. Πετρέλαια, Μυτιληναίος, ΟΤΕ, Τιτάν, Ταχ. Ταμιευτήριο και Intralot.

Ο Γενικός Δείκτης ξεκίνησε με ανοδικό “gap”, κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο και έκλεισε πολύ κοντά στο υψηλό ημέρας και συγκεκριμένα στις 1684,37 μονάδες με κέρδη 3,36%, ενώ ο τζίρος σαφώς ενισχυμένος έφθασε τα 131 εκατ. από τα οποία τα 8 αφορούσαν “πακέτα”.

Αλλαγμένη προς το καλύτερο η τελική εικόνα με 143 ανοδικές μετοχές έναντι 63 πτωτικών και με 24 τίτλους να σημειώνουν ημερήσια κέρδη από 7 έως 28,05%

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v