Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΕΤΕ: Δυναμικοί ρυθμοί χρηματοδότησης

Η χρηματοδότηση επιχειρήσεων και νοικοκυριών συνεχίζεται με αμείωτους ρυθμούς και το α΄ δίμηνο του 2009. Στα επιχειρηματικά είναι σχεδόν πενταπλάσιος από το μέσο όρο και στα στεγαστικά έχουν εκταμιευτεί περί τα 620 εκατ.

ΕΤΕ: Δυναμικοί ρυθμοί χρηματοδότησης
Η χρηματοδότηση επιχειρήσεων και νοικοκυριών από την Εθνική Τράπεζα συνεχίζεται με δυναμικούς ρυθμούς, παρά τα φαινόμενα επιβράδυνσης της πιστωτικής επέκτασης που εμφανίζει η συνολική αγορά.

Ο ρυθμός αύξησης των υπολοίπων επιχειρηματικής πίστης για την Εθνική Τράπεζα είναι σχεδόν πενταπλάσιος από τον μέσο όρο της αγοράς, ενώ η συμμετοχή της τράπεζας στο ΤΕΜΠΜΕ ξεπερνάει το ποσοστό 35% στο α΄ δίμηνο του 2009.

Από την αρχή του έτους μέχρι σήμερα τα νέα δάνεια σε πλήθος είναι περισσότερο από 7.000 με εκταμιεύσεις ποσού 620 εκατ. ευρώ.

* Χρηματοδότηση επιχειρήσεων


Με βάση τα στοιχεία Φεβρουαρίου, η καθαρή αύξηση (μετά τις αποπληρωμές δανείων) από το τέλος του 2008 στα υπόλοιπα των χρηματοδοτήσεων της Τράπεζας προς όλες τις κατηγορίες στις επιχειρήσεις είναι 505 εκατ. ευρώ και αντιστοιχεί σε αύξηση 2,4% για το πρώτο δίμηνο.

Σύμφωνα με τα συγκρίσιμα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος για το ίδιο διάστημα του 2009, η συνολική αύξηση στα υπόλοιπα χρηματοδοτήσεων επιχειρήσεων είναι 604 εκατ. ευρώ με ποσοστό μεταβολής 0,5%. Κατά συνέπεια ο ρυθμός αύξησης των υπολοίπων επιχειρηματικής πίστης για την Εθνική Τράπεζα είναι σχεδόν πενταπλάσιος από τον μέσο όρο της αγοράς.

Ειδικότερα, στον ευαίσθητο για την εθνική οικονομία τομέα των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων, η ροή της χρηματοδότησης από την Εθνική Τράπεζα επιταχύνεται με ρυθμούς υψηλότερους από τον προϋπολογισμό της Τράπεζας για το 2009. Συγκεκριμένα, από την αρχή του έτους μέχρι σήμερα, οι εγκρίσεις νέων δανείων για μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις έχουν φτάσει στο ποσό των 1,3 δισ. ευρώ και αντιστοιχούν σε 9.000 επιχειρήσεις επιχειρήσεις και επαγγελματίες.

Από αυτές 35 εκατ. ευρώ αντιπροσωπεύουν εγκρίσεις για 450 νεοσύστατες επιχειρήσεις, στο πλαίσιο του σχετικού πρωτοποριακού προγράμματος ύψους 100 εκατ. ευρώ που υλοποιεί η Τράπεζα από τις αρχές του έτους.

Ιδιαίτερα, για το πρόγραμμα ενίσχυσης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων μέσω του ΤΕΜΠΜΕ, η Εθνική Τράπεζα από την έναρξη του προγράμματος έχει δεχθεί 20.000 αιτήσεις που αντιστοιχούν σε ποσά άνω των 2 δισ. ευρώ. Από τις αιτήσεις αυτές 10.000 έχουν ήδη αξιολογηθεί, 7.500 έχουν εγκριθεί για ποσό 850 εκατ. ευρώ περίπου  και έχουν κατευθυνθεί προς το ΤΕΜΠΜΕ για την έγκριση παροχής εγγύησης του ελληνικού δημοσίου. Με βάση τα στοιχεία του ΤΕΜΠΜΕ, η συμμετοχή της Εθνικής Τράπεζας στο πρόγραμμα ξεπερνάει το ποσοστό 35%.

* Χρηματοδότηση κατοικίας

Ανάλογη εικόνα δείχνουν τα στοιχεία της Εθνικής Τράπεζας και για τη στεγαστική πίστη. Από την αρχή του έτους μέχρι σήμερα τα νέα δάνεια σε πλήθος είναι περισσότερα από 7.000 με εκταμιεύσεις ποσού 620 εκατ. ευρώ. Τα υπόλοιπα που αφορούν σε στεγαστικά δάνεια με στοιχεία Φεβρουαρίου δείχνουν αύξηση 178 εκατ. ευρώ από το τέλος του 2008.

Η μεταβολή αυτή συγκρινόμενη με την αντίστοιχη για το σύνολο της αγοράς κατά 303 εκατ. ευρώ, αποδεικνύει ότι η συμμετοχή της Εθνικής στην αύξηση των υπολοίπων του διμήνου ανέρχεται σε ποσοστό 59%. Η πορεία αυτή της στεγαστικής πίστης, αν ληφθεί υπόψη η υστέρηση που παρουσιάζει η αγορά ακινήτων για κατοικία, εκτιμάται από την Τράπεζα ιδιαίτερα θετική και αντανακλά πλήρως στην επιλογή της από την αρχή του έτους για επιπλέον δυναμική επέκταση στον τομέα της Στεγαστικής Πίστης.

Με πρωτοβουλίες και ενέργειες που ήδη έχουν ανακοινωθεί και τεθεί σε εφαρμογή για τη χρηματοδότηση των επιχειρήσεων και της κατοικίας, όπως η συνεργασία με τα Επιμελητήρια όλης της χώρας, νέα και κατάλληλα για την εποχή προϊόντα αλλά και μέτρα στήριξης για τις ευαίσθητες ομάδες του πληθυσμού, η Εθνική Τράπεζα συμβάλλει καθοριστικά στον περιορισμό των επιπτώσεων από την τρέχουσα οικονομική κρίση και αποδεικνύει έμπρακτα την υλοποίηση των δεσμεύσεών της.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v