Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Οι τράπεζες, το ράλι και οι κανόνες!

Οι αλλαγές στα ΔΛΠ το περασμένο φθινόπωρο τόνωσαν τα αποτελέσματα των τραπεζών αλλά όχι τις μετοχές τους. Θα έχει η νέα αλλαγή των κανόνων αποτίμησης που εισάγουν οι ΗΠΑ καλύτερη τύχη;

Οι τράπεζες, το ράλι και οι κανόνες!
Τον περασμένο Οκτώβριο η αρμόδια επιτροπή για τα Διεθνή Λογιστικά Πρότυπα υπέκυψε στις πιέσεις των Βρυξελλών και υιοθέτησε προτάσεις για αλλαγή του τρόπου αποτίμησης των κινητών αξιών που είχαν οι ευρωπαϊκές τράπεζες στα βιβλία τους.

Οι τράπεζες έσπευσαν να τις υλοποιήσουν αμέσως με τη δημοσίευση των οικονομικών καταστάσεων του 9μήνου.

Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να εμφανίσουν καλύτερη εικόνα από πλευράς κερδών και κεφαλαιακής επάρκειας από αυτή που θα εμφάνιζαν με βάση το προηγούμενο καθεστώς.

Όμως, η καλύτερη εικόνα των αποτελεσμάτων του 9μήνου δεν στάθηκε ικανή να αλλάξει την πορεία των μετοχών τους.

Χθες, η επιτροπή που είναι αρμόδια για τα αμερικανικά λογιστικά πρότυπα έκανε κάτι αντίστοιχο, δίνοντας τη δυνατότητα στις αμερικανικές τράπεζες να αποτιμούν κάποια από τα "τοξικά" χρεόγραφα που έχουν στην κατοχή τους με βάση τα δικά τους εσωτερικά μοντέλα κι όχι σύμφωνα με τις τιμές που έχουν τα χρεόγραφα στην αγορά.

Η απόφαση ελήφθη ύστερα από πολλές πιέσεις τόσο από πολιτικούς όσο και από τα στελέχη του χρηματοοικονομικού κλάδου που θεωρούν ότι ο κανόνας της "δίκαιης τιμής" σε συνθήκες ρηχών αγορών και αναταραχής δεν πρέπει να εφαρμόζεται.

Οι κατήγοροι ισχυρίζονται ότι οι τιμές των χρεογράφων είναι προϊόν έκτακτων
συνθηκών, π.χ. αναγκαστικών πωλήσεων, και επομένως δεν είναι αβίαστες (unbiased).

Επομένως, η εφαρμογή τους οδηγεί σε απομειώσεις που εξαφανίζουν τα κέρδη και τα ίδια κεφάλαια των τραπεζών, επιτείνοντας το πρόβλημα.

Από την άλλη πλευρά, οι υπέρμαχοι του κανόνα της "δίκαιης αξίας" (fair value) θεωρούν ότι αυτός εξυπηρετεί τα συμφέροντα των επενδυτών αφού τους δίνει μια ξεκάθαρη εικόνα της κατάστασης των τραπεζών.

Σύμφωνα με τους τελευταίους, η αποτίμηση περιουσιακών στοιχείων με τρόπο που θα ταίριαζε σε πιο ομαλές οικονομικές και χρηματιστηριακές συνθήκες λόγω πολιτικών πιέσεων δεν βοηθά τους επενδυτές να εκτιμήσουν την πραγματική αξία των στοιχείων ενεργητικού των τραπεζών και είναι επόμενο να ζητούν κάποια επιπλέον αποζημίωση για αντάλλαγμα ύστερα από αυτό.

Από τη στιγμή που η αρμόδια επιτροπή για τα ΔΛΠ στην Ευρώπη φέρεται να πιέζεται για να υιοθετήσει τα αμερικανικά μέτρα, το θέμα αφορά κι εμάς παρότι οι ελληνικές τράπεζες έχουν σχετικά λίγα "τοξικά" χρεόγραφα στην κατοχή τους.

Όμως, ακόμη κι αν κάτι τέτοιο δεν συνέβαινε, πάλι θα μας αφορούσε, αφού οι αποτιμήσεις των ελληνικών τραπεζών συγκρίνονται με τις αντίστοιχες άλλων ευρωπαϊκών που επηρεάζονται από εκείνες των αμερικανικών τραπεζών και επιπλέον υπάρχει ο παράγοντας της επενδυτικής ψυχολογίας.

Μπορεί λοιπόν η αλλαγή των λογιστικών κανόνων α λα Aμέρικα να αλλάξει τη μοίρα των ελληνικών τραπεζών;

Η απάντηση θα πρέπει να είναι αρνητική γιατί οι επενδυτές θα διαπιστώσουν τι συμβαίνει γρήγορα και επομένως δεν θα το θεωρήσουν αλλαγή στα θεμελιώδη δεδομένα των τραπεζών.

Η αλλαγή των λογιστικών κανόνων θα μπορούσε να λειτουργήσει θετικά για τις τραπεζικές μετοχές αν βελτιώνονταν οι προσδοκίες των επενδυτών για το οικονομικό περιβάλλον και αν σταθεροποιούνταν η αγορά κατοικίας στις ΗΠΑ κι αλλού.

Μόνο σε αυτή την περίπτωση η μερική εγκατάλειψη του κανόνα της αποτίμησης χρεογράφων με βάση την αρχή της "δίκαιης τιμής" θα είχε θετικό πολλαπλασιαστικό αποτέλεσμα για τις μετοχές των τραπεζών.

Dr. Money

[email protected]  

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v