Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ανιχνεύσεις διαθέσεων στη Σοφοκλέους

Μείωση του τζίρου, αναδιαρθρώσεις χαρτοφυλακίων και άκρως επιλεκτικές τοποθετήσεις χρωμάτισαν τη συνεδρίαση. Κέρδη για Alpha (4,22%), ΜΥΤΙΛ (4,07%), ΔΕΗ (1,1%). Πτώση για ΜIG (2,94%), OΠΑΠ (2,42%).

  • του Θανάση Σταυρόπουλου
Στις διαθέσεις υποχώρησης των μεγάλων Ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων η Σοφοκλέους “απάντησε” με μεταβλητότητα και εναλλαγές προσήμων, αποτέλεσμα των “αψιμαχιών” και της προσπάθειας διερεύνησης διαθέσεων μεταξύ αγοραστών και πωλητών που παρατηρήθηκε στο ταμπλό.

Είναι ενδεικτικό ότι ο Δείκτης κινήθηκε σε ένα εύρος περίπου 44 μονάδων (χαμηλό ημέρας 1658,21 και υψηλό 1702,53) και άλλαξε οκτώ φορές πρόσημο

Στα χαρακτηριστικά της πρώτης συνεδρίασης του καινούργιου μήνα, η αξιοπρόσεκτη μείωση του τζίρου, οι αναδιαρθρώσεις χαρτοφυλακίων, οι άκρως επιλεκτικές τοποθετήσεις και το συνεχιζόμενο ενδιαφέρον για τίτλους ικανοποιητικής μερισματικής απόδοσης.

Επίσης θα μπορούσε να υποστηριχθεί ότι δημιουργεί σχετικό πρόβληματισμό ότι κατά τις τελευταίες συνεδριάσεις και συγκεκριμένα στις 24/3, 26/3, 27/3 και σήμερα, ο Δείκτης ενδοσυνεδριακά βρέθηκε υψηλότερα από το ψυχολογικό όριο των 1700 μονάδων, όμως μόνο στην συνεδρίαση της 26/3 κατόρθωσε να κλείσει ψηλότερα από αυτό για να υποχωρήσει στην αμέσως επόμενη συνεδρίαση.

Θετική θεωρούν οι αναλυτές της Fortius Finance τη διαγραμματική εικόνα του δείκτη FTSE καθώς η καθοδική επιστροφή προς τη στήριξη των 800 μονάδων δημιούργησε νέο αγοραστικό ενδιαφέρον προσθέτοντας έτσι αρκετούς πόντους στην υπάρχουσα αντίληψη τερματισμού της μεσομακροχρόνιας καθοδικής τάσης.

Σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα, η πιθανή διατήρηση του δείκτη στις επόμενες συνεδριάσεις μέσα στο εύρος διακύμανσης των 800 με 859 μονάδων θα ισχυροποιήσει το επόμενο ανοδικό κύμα οδηγώντας τον FTSE προς τη ζώνη αντίστασης των 920 με 936 μονάδων. Αντιθέτως, καθοδική διάσπαση των 800 μονάδων θα επιφέρει διαγραμματική ανησυχία επαναφέροντας στην επικαιρότητα την επενδυτική ανασφάλεια και επιφυλακτικότητα.

Σε καμία περίπτωση δεν αραίωσαν οι τάξεις των επιδεικτικά απαισιόδοξων που θεωρούν (όπως και η Morgan Stanley) ότι η κούρσα της χρηματιστηριακής αγοράς από τα χαμηλά του Μαρτίου είναι καλή ευκαιρία για πωλήσεις καθώς τα περιθώρια περαιτέρω ανόδου είναι περιορισμένα και η αγορά δεν έχει προεξοφλήσει πλήρως την πτώση της κερδοφορίας των επιχειρήσεων.

Είναι προτιμητέο να πάρουμε τα κέρδη μας στις μετοχές που κατάφεραν σημαντική ανάκαμψη, ιδιαίτερα σε όσες παραμένουν ευάλωτες σε πιθανή απογοήτευση είτε λόγω πτώσης των κερδών είτε λόγω χαμηλού guidance, επισημαίνει ο διεθνής οίκος.

Η Morgan Stanley παραδέχεται, ωστόσο, ότι σε περίπτωση που οι σορτάκηδες «λυγίσουν» δεν αποκλείεται το κλείσιμο θέσεων να δώσει ανοδική ώθηση στον δείκτη S&P 500 πάνω από τα επίπεδα των 850 μονάδων, με ότι αυτό συνεπάγεται.

Από εκεί και πέρα τα μακροοικονομικά στοιχεία που βλέπουν το φως τα επικαιρότητας συνεχίζουν να συντάσσονται με τους απαισιόδοξους. Έτσι τα μισθολόγια του ιδιωτικού τομέα (στις ΗΠΑ) μειώθηκαν περισσότερο απόσο αναμενόταν, κατά 742.000 τον Μάρτιο, σύμφωνα με το ινστιτούτο ADP. Οι αναλυτές περίμεναν μείωση θέσεων κατά 663 χιλιάδες.

Επίσης αξίζει να αναφερθεί ότι στις 36,3 μονάδες διαμορφώθηκε ο μεταποιητικός ISM Φεβρουαρίου.

Το σίγουρο είναι ότι ο μήνας που μπήκε δεν θα αφήσει να πλήξουν όσοι ασχολούνται με τις χρηματιστηριακές Αγορές, αφού αναμένονται με ενδιαφέρον τα αποτελέσματα α΄ τριμήνου των εταιρειών στην πέραν του Ατλαντικού όχθη, με την Alcoa να ξεκινάει στις 7/4 και βέβαια το ενδιαφέρον θα “χτυπήσει κόκκινο” στις 14/4 (Citigroup) και 20/4 (Bank of America).

Μικτή η εικόνα στις μετοχές του FTSE όπου με κέρδη μεγαλύτερα των τεσσάρων ποσοστιαίων μονάδων ξεχώρισαν Μυτιληναίος και Alpha Bank.

Σε απόσταση και με απλά αξιοσημείωτα κέρδη οι Κύπρου, ΔΕΗ και Intralot, θετική μεταβολή για Αγροτική, Εθνική και MPB και αμετάβλητοι οι τίτλοι των Ελλάκτωρα, Πειραιώς και Eurobank.

Αντίθετα οι μεγαλύτερες απώλειες για ΟΠΑΠ (-2,42%) και MIG (-2,94%), αξιοσημείωτες απώλειες για Ελ. Πετρέλαια, ΟΤΕ, Τιτάνα, Motor Oil και αρνητικό τελικό πρόσημο για Ταχ. Ταμιευτήριο και Coca- Cola.

Ο Γενικός Δείκτης ξεκίνησε με πτωτικές διαθέσεις και στις 11.10 “είδε” τα χαμηλό ημέρας των 1658,21 μονάδων. Από εκεί και πέρα πλαγιοανοδική κίνηση μέχρι το ενδοσυνεδριακό υψηλό των 1702,53 μονάδων (14.34), σταδιακή επιστροφή (εν μέσω διακυμάνσεων) σε αρνητικό πρόσημο και κλείσιμο στις 1678,72 μονάδες με απώλειες 0,34%, ενώ ο τζίρος μειωμένος ξεπέρασε τα 124 εκατ. από τα οποία τα 3,5 αφορούσαν “πακέτα”.

Με διαθέσεις σχετικής ισορροπίας η τελική εικόνα, 93 ανοδικές μετοχές έναντι 100 πτωτικών και 26 τίτλοι με τελικές απώλειες από 5 έως 18,52%. ..

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v