Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σοφοκλέους: Τα χάσαμε τα χαρτιά πατριώτη;

Τη δεύτερη μεγαλύτερη άνοδο του 2009 εμφάνισε εχθές η Σοφοκλέους, με τον τραπεζικό δείκτη να αναδεικνύεται σε πρωταγωνιστή με "άλμα" 7,13%. ΕΥΡΩΒ, ΕΤΕ, Alpha "έκλεψαν καρδιές. Προϋποθέσεις για κίνηση υψηλότερα.

  • του Θανάση Σταυρόπουλου
Μπορεί να συνεχίστηκε η εναλλαγή προσήμων για τον Γενικό Δείκτη, αντίθετα ο δείκτης των Τραπεζών συμπλήρωσε τρεις συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις, όμως θα μπορούσε να υποστηριχθεί ότι η χθεσινή συνεδρίαση ήταν “για όλα τα γούστα”.

Κατ΄ αρχήν από τεχνικής απόψεως τα μηνύματα ήταν τουλάχιστον θετικά, καθώς η τελευταία δεν έδωσε χαμηλότερο “πάτο” ενώ αντίθετα η αντίδραση που ακολούθησε έδωσε υψηλότερη κορυφή.

Έτσι ο Δείκτης μετά από 35 συνεδριάσεις και συγκεκριμένα από τις 10/2/2009 “είδε” και πάλι κλείσιμο υψηλότερα των 1750 μονάδων, δημιουργώντας προϋποθέσεις για κίνηση προς τις 1812 και 1940 μονάδες.

Ακόμα καλύτερη η εικόνα για τον FTSE που απλά χρειάζεται να μετατρέψει σε στήριξη τις 874 μονάδες για να ελπίζει σε κίνηση προς τις 920, 936 και 950 μονάδες.

Ασφαλώς η χθεσινή συνεδρίαση έδωσε μία ευχάριστη εικόνα με σχετική ενεργοποίηση και κάποιων κωδικών λιανικής, κάτι που είχε σαν αποτέλεσμα των διεύρυνση του ενδιαφέροντος, αν και για πολλοστή φορά την μερίδα του λέοντος απέσπασαν οι Τράπεζες, ο κλαδικός δείκτης των οποίων έκλεισε με κέρδη 7,13%.

Σαφέστατες και οι βοήθειες από τις τελικές δημοπρασίες που έστειλαν να κλείσουν στο υψηλό ημέρας ΔΕΗ, ΟΤΕ, Coca-Cola, Intralot, Eurobank, MIG και κατ΄ επέκταση και ο Γενικός Δείκτης.

Στα χαρακτηριστικά της χθεσινής συνεδρίασης η αύξηση της μικτής αξίας συναλλαγών, οι αναδιαρθρώσεις χαρτοφυλακίων και οι επιλεκτικές αγορές σε τίτλους με τουλάχιστον αξιοπρόσεκτη μερισματική απόδοση.

Δείχνουν ότι σταδιακά παίρνουν “δικαίωμα λόγου” οι συγκρατημένα αισιόδοξοι και μεταξύ αυτών και η Credit Suisse που διαπιστώνει ότι η ανοδική κίνηση μπορεί να συνεχιστεί, τοποθετώντας τον στόχο για τον S&P 500 στις 920 μονάδες στα τέλη του έτους. Καταρχήν εκτιμά ότι υπάρχουν πολύ υψηλή ρευστότητα στα μεγάλα χαρτοφυλάκια και αναμένει αύξηση των τοποθετήσεων σε μετοχές.

Δεύτερον, πιστεύει ότι η Αγορά θεωρεί την άνοδο “bear market rally”, ενώ στην πραγματικότητα πρόκειται για μια ευρείας κατεύθυνσης άνοδο, η οποία δεν θα συνοδευτεί από νέα χαμηλά(!) Τόσο η διάθεση για ρίσκο όσο και οι καθαρές αγορές μετοχών από ιδιώτες, παραμένουν πολύ χαμηλές, επισημαίνει ο διεθνής οίκος που πιστεύει ότι αυτό θα αλλάξει.

Αυτό τα παράθυρο αισιοδοξίας άφησε και η Morgan Stanley (σε πρόσφατη έκθεσή της) τονίζοντας ότι αν οι σορτάκηδες «λυγίσουν» δεν αποκλείεται το κλείσιμο θέσεων να δώσει ανοδική ώθηση στον δείκτη S&P 500 πάνω από τα επίπεδα των 850 μονάδων, με ότι αυτό συνεπάγεται.

Στις κυριότερες “εισαγόμενες” ειδήσεις, η μείωση των επιτοκίων από την ΕΚΤ κατά 25 μονάδες βάσης, οι καλύτερες του αναμενομένου εργοστασιακές παραγγελίες για τον μήνα Φεβρουάριο στις ΗΠΑ, ενώ αντίθετα συνεχίστηκαν τα αρνητικά μηνύματα από το μέτωπο της ανεργίας.

Επιστρέφοντας στην Σοφοκλέους, ασφαλώς στην χθεσινή ανοδική κίνηση, καταλυτικό ρόλο έπαιξε και η ιδιαίτερα θετική εικόνα των μεγάλων Ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων, ενώ στο κλείσιμο του Δείκτη στο υψηλό ημέρας σημαντικό ρόλο διαδραμάτισε και το έντονα ανοδικό ξεκίνημα της Wall Street.

Ο Γενικός Δείκτης ξεκίνησε με ανοδικό “gap”, κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο και έκλεισε στο υψηλό ημέρας και συγκεκριμένα στις 1752,81 μονάδες με κέρδη 4,41%, επιτυγχάνοντας την δεύτερη μεγαλύτερη άνοδο του τρέχοντος έτους (η καλύτερη θετική ποσοστιαία μεταβολή στις 10/3/2009 με κέρδη 5,57%).

“Πράσινο χαλί” με μοναδικό “κόκκινο σημάδι” τον τίτλο των Ελ. Πετρελαίων (-2,42%) θύμιζε το ταμπλό του 20αρη, όπου τα ημερήσια κέρδη για τους περισσότερους Δεικτοβαρείς τίτλους κρίνονται τουλάχιστον άξια αναφοράς.

Ασφαλώς (από πλευράς ημερήσιων κερδών) “πρώτο τραπέζι πίστα” οι Eurobank (9,22%), ενώ ακολούθησαν Alpha Bank (+7,51%) και Εθνική (+7,47%).

Με κέρδη μεγαλύτερα του 6% οι Πειραιώς, Ταχ. Ταμιευτήριο, MPB, MIG, του 5% οι Κύπρου, Coca-Cola, Intralot και του 4% οι Ελλάκτωρ, Βιοχάλκο, Μυτιληναίος, ΟΤΕ, Τιτάν και Αγροτική. Τέλος με μικρότερα κέρδη έκλεισαν ΔΕΗ, ΟΠΑΠ και Motor Oil.

Ικανοποιητική, αν μη τι άλλο, η τελική εικόνα με 164 ανοδικές μετοχές έναντι 59 πτωτικών και 30 τίτλοι με ημερήσια κέρδη από 7 έως 16,67%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v