G20: "Μη φοβάστε! Εμείς είμαστε εδώ..."

Αν υπάρχει ένα μήνυμα από όσα έγιναν χθες στο Λονδίνο, αυτό δεν είναι άλλο παρά η αποφασιστικότητα των ηγετών της υφηλίου να δαμάσουν το "θεριό" της οικονομικής ύφεσης. Οι αγορές προφανώς το έλαβαν…

G20: Μη φοβάστε! Εμείς είμαστε εδώ...
Φίλτατοι, καλή σας ημέρα!

"Μη φοβάστε! Εμείς είμαστε εδώ". Αυτό βροντοφώναξε χθες το G20 προς τη διεθνή κοινότητα και τον απανταχού επιχειρηματικό και επενδυτικό κόσμο, προαναγγέλλοντας πιθανότατα τη σημαντικότερη αναμόρφωση του σύγχρονου καπιταλιστικού συστήματος από την εποχή του "Breton Woods", τον Ιούλιο του 1944, έως σήμερα.

Στο επίκεντρο των σαρωτικών αποφάσεων που έλαβαν σχετικά με τη μελλοντική δομή του συστήματος βρέθηκε η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης σε ό,τι αφορά όχι μόνο το τραπεζικό σύστημα αλλά και την ίδια τη λειτουργία της οικονομίας και τον ρόλο που καλείται πλέον το κράτος να διαδραματίσει σε αυτήν.

Παρά την άτολμη και μάλλον απογοητευτική μείωση κατά 25 μονάδες βάσης μόνο στο βασικό επιτόκιο της ΕΚΤ, το οποίο πλέον διαμορφώνεται στο 1,25%, οι αγορές έστησαν... πάρτι τρικούβερτο στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ, καθώς το G20 άγγιξε την πλέον ευαίσθητη χορδή τους: την εμπιστοσύνη.

Αν υπάρχει ένα μήνυμα από όσα έγιναν χθες στο Λονδίνο, αυτό δεν είναι άλλο παρά η έκφραση της αποφασιστικότητας των κυριότερων πολιτικών της υφηλίου (όσο ανεπαρκείς και αν αυτοί εμφανίζονται ενίοτε…) να δαμάσουν το "θεριό" της οικονομικής ύφεσης, στερώντας εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως από τα δεινά που τους επιφύλασσε.

Τριπλασιασμός του... οπλοστασίου του ΔΝΤ, έκτακτη χρηματοδοτική ένεση 1 τρισ.δολ. για την αναζωογόνηση του διεθνούς εμπορίου, αυστηρότεροι έλεγχοι στη λειτουργία και στο επίπεδο κινδύνου που αναλαμβάνει το πιστωτικό σύστημα και τα hedge funds, στις αμοιβές και στα μπόνους των ανώτατων στελεχών επιχειρήσεων καθώς και στις μεθόδους που ακολουθούν οι εταιρίες αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας αλλά και υπόσχεση ότι "θα κάνουμε ό,τι άλλο χρειαστεί…" είναι μόνο ορισμένα από όσα συμφώνησαν χθες να προωθήσουν οι ηγέτες του G20.

Και όλα αυτά για την αντιμετώπιση της κοινωνικής δυσφορίας και κατά προέκταση αναταραχής που προοιωνίζεται η αύξηση της ανεργίας εξαιτίας της οικονομικής ύφεσης.

"Με οποιοδήποτε μέτρο, η σύνοδος του Λονδίνου υπήρξε ιστορική", δήλωσε ο κ. Μπαράκ Ομπάμα, "ποτέ δεν περιμέναμε ότι θα φτάσουμε σε μία τόσο ευρεία απόφαση", είπε ο κ. Νικολά Σαρκοζί, "ήταν η νίκη της κοινής λογικής", πρόσθεσε η κ. Άνκελα Μέρκελ.

Και όλα αυτά με την υπόσχεση για εποπτεία και επίβλεψη των βημάτων προόδου και για ανανέωση του ραντεβού τον Σεπτέμβριο στη Νέα Υόρκη…

[email protected]  

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v