Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κέρδη 7,47% για ΓΔ έφερε το ”January effect”

Η διαμόρφωση ενός εύρους διακύμανσης (κοινής αποδοχής) αποτελεί ζήτημα άμεσης προτεραιότητας των εμπλεκομένων, εκτιμούν έγκυροι χρηματιστηριακοί παράγοντες, στην προσπάθειά τους να σκιαγραφήσουν την πιθανή πορεία της Σοφοκλέους στον επερχόμενο ”καυτό προεκλογικό μήνα”. Πάντως το ”φαινόμενο του Ιανουαρίου” έφερε σημαντικά κέρδη στην αγορά.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Καλοδεχούμενη, από κάθε άποψη, η χθεσινή αντίδραση. Μπορεί όμως να αποβεί αρκετή, καθώς η χιονοστιβάδα των πολιτικών παρενεργειών μόλις τώρα ξεκίνησε να κυλά;

Για πολλοστή φορά η αγορά μας βρίσκεται δέσμια και όμηρος των πολιτικών αντιπαραθέσεων και της σκανδαλολογίας με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την πορεία της.

Στο επίκεντρο άλλωστε αναμένεται να βρεθεί και η ΕΤΑ, καθώς η κυβέρνηση ”φορτσάρει” την εισαγωγή της, προκαλώντας την μήνιν της αντιπολίτευσης.

Άλλωστε, είναι χαρακτηριστικό πως στο φόντο αυτό χρήζει προσοχής η εκτίμηση που περιέχεται στο εβδομαδιαίο report της Ωμέγα Χρηματιστηριακής με τίτλο ”Στην προεκλογική δίνη η Σοφοκλέους”, σύμφωνα με την οποία, ”οι επόμενες εβδομάδες θα επηρεάζονται καταλυτικά από τα δεδομένα της προεκλογικής περιόδου, που από επικοινωνιακής πλευράς προβάλλεται στο μέγιστο βαθμό από τα ΜΜΕ”.

”Έτσι”, συνεχίζει η Ωμέγα, ”δημιουργούνται προϋποθέσεις διακυμάνσεων που δεν δικαιολογούνται κατά κανόνα απότα θεμελιώδη δεδομένα των εταιριών δημιουργώντας έτσι πλειάδα περιπτώσεων που θα ειναι ενδεχομένως ευκαιρίες για διενέργεια συναλλαγών”.

Παρόλα αυτά, από τεχνικής πλευράς καταγράφονται θετικές ειδήσεις, ικανές να συντηρήσουν –έστω σε βραχυπρόθεσμη φάση- την άνοδο προς τις 2.480 μονάδες.

Με την προϋπόθεση, ότι θα ενεργοποιηθούν και πάλι ξένα χαρτοφυλάκια, αφού αποτελεί κοινή εκτίμηση ότι το μεγαλύτερο μέρος των χθεσινών αγορών σε δεικτοβαρείς τίτλους, προήλθε από πλευράς Ελλήνων διαχειριστών.

Το ενθαρρυντικό είναι πως η αντίδραση συγκεκριμένων δεικτοβαρών μετοχών πραγματοποιήθηκε με συναλλαγές λιγότερες από αυτές που είχαν προηγηθεί στην διόρθωση.

Γι’ αυτό, χρηματιστηριακοί παράγοντες θεωρούν πως η διαμόρφωση ενός -κοινής αποδοχής - εύρους διακύμανσης αποτελεί ζήτημα άμεσης προτεραιότητας των εμπλεκομένων.

Και αυτό το εύρος το οριοθετούν μεταξύ 2.350 - 2.480 μονάδες.

Σημειώστε πως σε μηνιαία βάση, δηλαδή τον Ιανουάριο, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με άνοδο 7,47%, ενώ αντίστοιχα ήταν τα κέρδη για τον FTSE/ASE 20 (+7,64%) και τον FTSE/ASE 40 (+7,49%).

Ακόμη υψηλότερα, στο 8,62%, ανέρχονται τα κέρδη που κατέγραψε στη διάρκεια του μήνα ο δείκτης FTSE/ASE 80.

Όσον αφορά στους επιμέρους δείκτες, ξεχώρισε με την πορεία του αυτός του χονδρικού εμπορίου, που σημείωσε άνοδο 15,27%. Ο δείκτης των βασικών μετάλλων σημείωσε κέρδη 13,69%, ενώ αυτός της πληροφορικής, κατέγραψε άνοδο 11,34%.

Σίγουρα ήταν μία καλή αρχή!

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v