Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΕΘΝΕΧ: Κέρδη στο 2003, μέρισμα 0,10 ευρώ (update)

Κέρδη ύψους 12,54 εκατ. ευρώ εμφάνισε η Εθνική Εταιρία Επενδύσεων Χαρτοφυλακίου στη χρήση του 2003 σε σχέση με ζημίες 2,97 εκατ. ευρώ της προηγούμενης περιόδου. Επίσης, η επενδυτική κατέγραψε υπεραξίες 22,83 εκατ. ευρώ, ενώ το προτεινόμενο μέρισμα ανέρχεται στα 0,10 ευρώ. Αναλυτική παρουσίαση του χαρτοφυλακίου.

ΕΘΝΕΧ: Κέρδη στο 2003, μέρισμα 0,10 ευρώ (update)
Με κέρδη έναντι ζημιών πέρυσι έκλεισε η χρήση 2003 για την Εθνική Εταιρία Επενδύσεων Χαρτοφυλακίου.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τον δημοσιευμένο ισολογισμό της 31ης Δεκεμβρίου 2003, τα κέρδη της επενδυτικής ανήλθαν στα 12,54 εκατ. ευρώ σε σχέση με ζημίες ύψους 2,97 εκατ. ευρώ της προηγούμενης χρήσης.

Στο εξεταζόμενο διάστημα οι πρόσοδοι χαρτοφυλακίου παρουσιάζουν κάμψη 28,4%, καθώς κατήλθαν στα 5,29 εκατ. ευρώ, συγκριτικά με 6,79 εκατ. ευρώ του 2002.

Ωστόσο, η Εθνική Εταιρία Επενδύσεων Χαρτοφυλακίου παρουσιάζει κέρδη από αγοραπωλησίες χαρτοφυλακίων ύψους 10,46 εκατ. ευρώ σε σχέση με ζημίες 6,44 εκατ. ευρώ της αντίστοιχης προηγούμενης περιόδου.

Όπως σημειώνεται στον ισολογισμό, η τρέχουσα αξία των επενδύσεων υπερβαίνει την αξία κτήσεως κατά 22,83 εκατ. ευρώ, ενώ το ίδιο διάστημα η εσωτερική αξία της μετοχής ήταν 2,03 ευρώ.

Τέλος, και όπως αναφέρεται στον ισολογισμό, η διοίκηση της επενδυτικής θα προτείνει τη διανομή μερίσματος ύψους 0,10 ευρώ ανά μετοχή για το 2003.

Από τον πίνακα επενδύσεων της 31/12/2003 το 89,5% των επενδύσεων της Εθνικής Επενδυτικής στο εσωτερικό, με βάση τις μέσες τιμές κτήσης, αποτελούν μετοχές εισηγμένες στη Σοφοκλέους, ενώ το ποσοστό αυτό στο σύνολο του χαρτοφυλακίου της ανέρχεται στο 85,05%.

Σε επίπεδο τίτλων, το ενδιαφέρον της Εθνικής ΕΕΧ επικεντρώνεται κυρίως στην υψηλή κεφαλαιοποίηση και συγκεκριμένα στις μετοχές των ΟΤΕ, Εθνικής, Τιτάν, ΔΕΗ, ΟΠΑΠ και Alpha Bank.

Από την αξία του χαρτοφυλακίου της Εθνικής ΕΕΧ, το 18,24% είναι τοποθετημένο σε τραπεζικούς τίτλους και κυρίως σε μετοχές της Εθνικής και της Alpha Bank. Σημειωτέον ότι η αναλογία με βάση τη μέση τιμή κτήσης διαμορφώνεται στο 1/0,7 υπέρ της πρώτης.

Αυξημένη είναι η συμμετοχή του κλάδου των τηλεπικοινωνιών στο χαρτοφυλάκιο της ΕΘΝΕΧ (ποσοστό 13,36%), στον κλάδο των μη μεταλλικών ορυκτών και τσιμέντων (ποσοστό 12,4%), καθώς και στην τηλεόραση και ψυχαγωγία (συμμετοχή 7,2%) και ακολουθεί με ίδιο σχεδόν ποσοστό ο κλάδος των κατασκευών.

Ειδικότερα, με βάση τη συνολική αξία κτήσης, η κοινή μετοχή του Τιτάνα συμμετέχει στο χαρτοφυλάκιο εισηγμένων εσωτερικού της ΕΕΧ με ποσοστό 8,79%, ο ΟΤΕ με ποσοστό 8,73%, η Εθνική Τράπεζα με 7,8%, η Alpha Bank με ποσοστό 5,5%, η ΔΕΗ με 5% και τέλος ο ΟΠΑΠ με συμμετοχή 4,5%.

Ωστόσο, οι περισσότερες υποαξίες της Εθνικής ΕΕΧ προήλθαν από τη μετοχή του Τιτάνα, όπου διατηρεί τη μεγαλύτερη θέση με βάση την συνολική τιμή κτήσης, οι οποίες υπολογίζονται με βάση τις τρέχουσες τιμές στο τέλος του 2003 στο 1,5 εκατ. ευρώ περίπου.

Επίσης υποαξίες ύψους 370 χιλ. ευρώ παρουσίασε ο κλάδος των κατασκευών, ενώ μικρή εμφανίζεται η απόδοση του κλάδου των τηλεπικοινωνιών σε σχέση πάντα με το μέγεθος που του αντιστοιχεί στο σύνολο του χαρτοφυλακίου της ΕΕΧ (συμμετοχή 13,36%).

Αντίθετα, ο κλάδος των τραπεζών πρωταγωνίστησε σε επίπεδο υπεραξιών, οι οποίες με βάση τις τιμές στις 31/12/2003 ανήλθαν στα 13,8 εκατ. ευρώ.

Όσον αφορά το υπόλοιπο χαρτοφυλάκιο της επενδυτικής, οι επενδύσεις σε περιουσιακά στοιχεία εσωτερικού ανήλθαν στο 95% του συνολικού χαρτοφυλακίου της. Η Εθνική δεν έχει ανοιχτές θέσεις σε παράγωγα ΣΜΕ, ενώ οι ομολογίες και τα αμοιβαία κεφάλαια που κατέχει αποτελούν περίπου το 2% (έκαστο) στο σύνολο του χαρτοφυλακίου εσωτερικού της.

Σε διεθνές επίπεδο η ΕΕΧ φαίνεται να προτιμά τις επενδύσεις επί μετοχών σε Αμερική, Λονδίνο, Τόκιο και Φρανκφούρτη.

Ηλίας Μαλιούκης

[email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v