Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τεστ δυνάμεων και διαθέσεων πέριξ των 2.400

Έντονη αντιπαράθεση ”φίλιων” και ”υποτιμητικών” δυνάμεων γύρω από τις 2.400 μονάδες εκδηλώνεται με αιχμή τις μετοχές της Εθνικής και της Alpha, τη στιγμή που αντιδρούν και οι μετοχές των Τεχνική Ολυμπιακή, Μοχλός. Σε κάθε περίπτωση -και στο φόντο των πολιτικών εξελίξεων- το παιχνίδι χρειάζεται ”γερά νεύρα”.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Παιχνίδι για ”γερά νεύρα” με φόντο τις πολιτικές εξελίξεις, ενώ η προσπάθεια εξισορρόπησης της αγοράς είναι καθαρά εσωτερικών δυνάμεων.

Τουλάχιστον, όπως αυτές εκδηλώθηκαν, μετά τις 13.30, κυρίως μέσω της Εθνικής και της Alpha Bank.

Όπως σημείωνε κορυφαίο χρηματιστηριακό στέλεχος, με την αρχική σημαντική υποχώρηση της αγοράς ελέγχθηκαν οι στηρίξεις της σε επίπεδα χαμηλότερα των 2.400 μονάδων, κυρίως όμως δοκιμάστηκαν οι αντοχές και οι διαθέσεις των πωλητών.

Να υπενθυμίσουμε πως πρόκειται -στην πλειονότητά τους- για Έλληνες διαχειριστές και όχι ξένους.

Η προσπάθεια σταθεροποίησης μπορεί να έφερε τον Γ.Δ. οριακά έστω υψηλότερα των 2.400 μονάδων, με αποτέλεσμα γύρω στις 14.00 να δοθεί μάχη προκειμένου να ”κρατηθεί” το συγκεκριμένο επίπεδο τιμών. Η μετοχή της Alpha κυμαινόταν με θετικό πρόσημο στα 23,90 ευρώ, η μετοχή του ΟΤΕ στα 12,88 ευρώ, του ΟΠΑΠ στα 12,04 και της Eurobank στα 16,08.

Να θυμίσουμε ότι το πακέτο των 3,3 εκατ. μετοχών της Eurobank είχε πραγματοποιηθεί στα 15,80 ευρώ, όταν η τιμή της μετοχής ήταν 16,60 ευρώ.

Ωστόσο, το μεγαλύτερο βάρος στην προσπάθεια αναστροφής της τάσης πέφτει στους... ώμους του ομίλου της Εθνικής. Είναι η μετοχή- ”σηματωρός” των ημερών και η πρώτη που δίνει την τάση.

Σε ό,τι αφορά την συμπεριφορά των δύο μετοχών που βρέθηκαν στο ”μάτι του κυκλώνα”, η Τεχνική Ολυμπιακή αντέδρασε μέχρι και +7,5%, ο δε Μοχλός προς τα 0,69 ευρώ.

Το σίγουρο είναι πως η αντιπαράθεση πωλητών – αγοραστών δεν έχει ολοκληρωθεί. Όπως επίσης και το ότι οι ξένοι δεν λαμβάνουν περαιτέρω θέσεις σε δεικτοβαρεις μετοχές.

Κατά συνέπεια, δεν αποκλείεται η μάχη να δοθεί μεταξύ εγχώριων δυνάμεων, εκείνων δηλαδή που θα ήθελαν την αγορά να υποχωρεί περαιτέρω (με ό,τι αυτό συνεπάγεται σε επίπεδο πολιτικού κλίματος) και εκείνων που επιδιώκουν τη σταθεροποίηση.

Και έτσι όπως μας συνήθισαν τις τελευταίες ημέρες οι πολιτικοί αναλυτές, αλλά και οι υποψήφιοι βουλευτές, αν μη τι άλλο ούτε εμείς οι ασχολούμενοι με τη Σοφοκλέους πρόκειται να πλήξουμε.

Χρηματιστηριακός παράγοντας, μάλιστα, δήλωσε χαρακτηριστικά ότι η μάχη τώρα αρχίζει.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v