Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Προς το… ανάχωμα των 2.415 (update)

Τη μεσοπρόθεσμη περιοχή στήριξης των 2.415 μονάδων φαίνεται να δοκιμάζει η αγορά. Οι ξένοι απέχουν, ενώ έλληνες διαχειριστές δείχνουν να ρευστοποιούν όλο και περισσότερο θέσεις τους σε δεικτοβαρείς μετοχές, παρασύροντας και μετοχές της μεσαίας-χαμηλότερης κεφαλαιοποίησης.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Βαθαίνει η διόρθωση, με τις πωλήσεις σε δεικτοβαρείς μετοχές, να γίνονται επιθετικότερες μετά τις 14.40 το μεσημέρι.

Είναι χαρακτηριστικό πως μέσα σε περίπου 10 λεπτά ο Γ.Δ. υποχώρησε προς τις 2.425 μονάδες, περίπου δηλαδή 10 μονάδες, υψηλότερα της περιοχής μεσοπρόθεσμης ”στήριξης” των 2.415 μονάδων.

Σημαντικές οι απώλειες για όλες τις τραπεζικές μετοχές, με την Εθνική στα 21,82 ευρώ, την Eurobank, στα 16,36 ευρώ, την Alpha στα 23,94 ευρώ, την Εμπορική στα 22,34 ευρώ και την Πειραιώς στα 10,14 ευρώ.

Οι μόνες μετοχές του FTSE-20 που κινούνται με θετικό πρόσημο είναι οριακά η Motor Οil και ΟΠΑΠ, αλλά και ΔΕΗ, 3Ε, Τιτάν, Ιntracom.

Ο δείκτης FTSE-20 υποχωρεί προς τις 1.255 μονάδες, καταγράφοντας μεν απώλειες μικρότερες από ότι ο ΜΚ-40 και ο SC-80 πλην όμως, η διόρθωση δε φαίνεται να έχει ολοκληρωθεί.

Για παράδειγμα στον ΟΤΕ ”δοκιμάστηκε” η στήριξη της μετοχής στα 10,04 ευρώ, ενώ περιθώρια περαιτέρω διόρθωσης εμφανίζει η μετοχή της Alpha προς τα 23,5 ευρώ, της Εθνικής προς τα 21,4 ευρώ της Εurobank προς τα 16,20 ευρώ.

Δεδομένης της απουσίας των ξένων αγοραστών, παρατηρείται πως από συνεδρίαση σε συνεδρίαση οι Έλληνες διαχειριστές γίνονται όλο και πιο επιθετικοί πωλητές.

Κυρίως σε τραπεζικούς τίτλους, από τους οποίους και στα τρέχοντα, αλλά και σε χαμηλότερα επίπεδα τιμών, αποκομίζουν σημαντικά κέρδη.

Σαφώς χειρότερη, από ότι χθες, η σχέση ανοδικών – πτωτικών μετοχών, καθώς στις 15.00 μόλις 34 σημείωναν κέρδη και περί τις 280 υποχωρούσαν.

Με βάση τις κινήσεις συγκεκριμένων παιχτών του ΧΠΑ φαίνεται πως τα περιθώρια υποχώρησης του FTSE-20 τον οδηγούν προς τις 1.240 μονάδες σε αυτή τη φάση.

Πρακτικά αυτό σημαίνει πως δεν αποκλείεται να δίνεται μία μάχη γύρω από τις 2.415 μονάδες, αύριο, και στη συνέχεια να δοκιμάζονται ενδεχομένως χαμηλότερα επίπεδα ”στήριξης”.

Καλώς ή κακώς οι τελευταίες εξελίξεις στο βαθμό που λειτουργούν ως αφορμή διόρθωσης μπορούν να οδηγήσουν την αγορά χαμηλότερα και των 2.400 μονάδων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v