Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τα πρωτοσέλιδα του οικονομικού Τύπου της Τετάρτης

Στις εξελίξεις γύρω από την υλοποίηση του Γ’ ΚΠΣ, στην εικόνα του εμπορίου, στο νέο ομόλογο που εκδίδει το Δημόσιο, αλλά και στη χθεσινή κίνηση του Γενικού Δείκτη αναφέρονται μεταξύ άλλων τα οικονομικά πρωτοσέλιδα της Τετάρτης.

Τα πρωτοσέλιδα του οικονομικού Τύπου της Τετάρτης
Στις εξελίξεις γύρω από την υλοποίηση του Γ’ ΚΠΣ, στην εικόνα του εμπορίου, στο νέο ομόλογο που εκδίδει το Δημόσιο, αλλά και στη χθεσινή κίνηση του Γενικού Δείκτη αναφέρονται μεταξύ άλλων τα οικονομικά πρωτοσέλιδα της Τετάρτης.

Πολιτική: Παρά τις περί αντιθέτου προσδοκίες για ευπρεπή προεκλογική αντιπαράθεση που θα επέβαλλε η παρουσία των πενηντάρηδων στην ηγεσία των δύο μεγάλων κομμάτων, το πολιτικό κλίμα άρχισε ήδη να επηρεάζεται από ακραία φαινόμενα αμοιβαίων κατηγοριών για σκάνδαλα, τονίζει το Βήμα.

Σύμφωνα με την Καθημερινή η αποκαλυπτόμενη κατά κύματα διαπλοκή ακυρώνει την όποια προσπάθεια έκφρασης νεωτερικού λόγου του κ. Γ. Παπανδρέου.

Το Κέρδος τονίζει πως ο φόβος του πολιτικού κόστους οδηγεί την κυβέρνηση σε παράλυση, ενώ συμπληρώνει πως ΕΤΑ και ΔΕΠΑ είναι τα επόμενα παράπλευρα θύματα της υπόθεσης Πόρτο Καρράς.

Πρόγραμμα Σταθερότητας: Αυστηρή κριτική για τις υπερβολικές δαπάνες μισθοδοσίας στον δημόσιο τομέα ασκεί στην Ελλάδα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σχολιάζοντας το πρόγραμμα σταθερότητας και ανάπτυξης για την πενταετία 2004 – 2008 όπως αναφέρει το Βήμα.

Η Ημερησία από την πλευρά της αναφέρει πως σε μια περίοδο που αρκετές χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκονται πολύ κοντά ή ξεπερνούν σε ελλείμματα το 3% επί του ΑΕΠ η Κομισιόν αναγνωρίζει ότι η Ελλάδα δεν κινδυνεύει να υπερβεί το όριο, να και όπως επισημαίνει η Ημερησία προειδοποιεί.

Σοφοκλέους: Για άνοδο στη Σοφοκλέους εν μέσω πολιτικών αναταράξεων κάνει λόγο το Βήμα, ενώ το Κέρδος αναφέρει πως οι ξένοι στηρίζουν τον Γενικό Δείκτη.

Η εφημερίδα Χρηματιστήριο εκτιμά πως η Σοφοκλέους δείχνει να ξεπερνά σχετικά εύκολα την πολιτική κρίση, καθώς όπως επισημαίνει η έντονα πτωτική τάση που δημιουργήθηκε προχθές ανεστράφη άμεσα με αποτέλεσμα την άνοδο του Γενικού Δείκτη κατά 0,49%.

Γ’ ΚΠΣ: Η υλοποίηση του Γ’ ΚΠΣ θα συνεχισθεί κανονικά ως τις εκλογές παρά την παραίτηση Πάχτα, διαβεβαιώνει η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομίας, σύμφωνα με το Βήμα.

Η Καθημερινή επισημαίνει πως η Ν.Δ. αμφισβητεί τα κυβερνητικά στοιχεία για απορρόφηση πόρων 30% πάνω από το Γ’ ΚΠΣ.

ΣΕΒ: Θέμα επαναπροσδιορισμού των ηλικιών συνταξιοδότησης και ειδικών κινήτρων για τις επιχειρήσεις, προκειμένου να απασχολούν τους μεγαλύτερους σε ηλικία εργαζόμενους, ανοίγει ο ΣΕΒ, όπως αναφέρει η Ημερησία.

Αποκρατικοποιήσεις: Έξι εκκρεμότητες στον τομέα των αποκρατικοποιήσεων αφήνει στην επόμενη κυβέρνηση το υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών σύμφωνα με τη Ναυτεμπορική, ενώ η Ημερησία αναφέρει πως τα έσοδα από αποκρατικοποιήσεις το 2003 ανήλθαν στα 3,15 δισ. ευρώ.

Εμπόριο: Η καχεξία της λιανικής αγοράς καταγράφεται σε πανελλαδική έρευνα που έδωσε στη δημοσιότητα η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου, αναφέρει η Καθημερινή, η οποία συμπληρώνει πως η έρευνα αποκαλύπτει πως ακόμα και κατά την περίοδο των εορτών η κίνηση της αγοράς ήταν απογοητευτική.

Η Ημερησία, επικαλούμενη την ίδια έρευνα, επισημαίνει πως τα καταστήματα με φθηνά είδη χάνουν μερίδιο, ενώ την ίδια στιγμή αυξάνεται ο τζίρος σε καταστήματα με είδη πολυτελείας.

Τειρεσίας: Σε δικαστικές περιπέτειες βρίσκεται ο ”Τειρεσίας”, όπως αναφέρει το Βήμα, που τονίζει πως απόφαση του Εφετείου κρίνει παράνομο τον τρόπο συγκέντρωσης προσωπικών δεδομένων από τις τράπεζες.

Δημόσιο: Έσοδα ύψους 1,5 δισ. ευρώ προσδοκά το Δημόσιο από την έκδοση τιμαριθμοποιημένου 20ετούς ομολόγου, όπως αναφέρει η εφημερίδα Χρηματιστήριο. Η Ναυτεμπορική συμπληρώνει πως από τις αρχές του έτους το Δημόσιο δανείστηκε ποσό ύψους 5,5 δισ. ευρώ, ενώ επισημαίνει πως μέχρι το τέλος Μαρτίου θα δανειστεί συνολικά 15 δισ. ευρώ.

Νέας μορφής ομόλογα εκδίδει το Δημόσιο, κατά το πρότυπο Γαλλίας και Ιταλίας, που συνδέονται με τον πληθωρισμό και είναι ελκυστικά για τα ασφαλιστικά ταμεία, καθώς θεωρούνται χαμηλού ρίσκου, τονίζει η Εξπρές.

Τηλεφωνία: Ώριμη χαρακτηρίζει η Καθημερινή την αγορά κινητής τηλεφωνίας, ενώ επισημαίνει πως για την περίοδο 2003-2006 αναμένεται ετήσια αύξηση των νέων συνδέσεων 3% έως 5% έναντι μέσου ρυθμού 57% την περίοδο 1996 – 2001.

Ολυμπιακοί: Για ασχήμιες εξωραϊσμού κάνει λόγο η Οικονομική Ελευθεροτυπία, που τονίζει πως το ολυμπιακό ”λίφτινγκ” της Αθήνας κρύβει όργιο παρανομιών στα εργοτάξια.

ΕΤΑ: Στη δίνη της πολιτικής αντιπαράθεσης βρίσκεται η ΕΤΑ, σύμφωνα με το Βήμα, που αναφέρει πως η διοίκηση της εταιρίας επιχειρεί να εισαγάγει την επιχείρηση στο Χ.Α.

Υπό το άγχος του χρόνου αλλά και του αδιεξόδου όσον αφορά στο διοικητικό συμβούλιο της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς θα κινηθούν τούδε και εφεξής οι διαδικασίες εισαγωγής της ΕΤΑ, με ορατό πλέον τον κίνδυνο η δημόσια εγγραφή να μετατεθεί στην επόμενη κυβέρνηση, τονίζει η Εξπρές.

ΔΕΗ: Με την παρέμβαση του υπουργού Οικονομίας, η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας υπαναχώρησε από την απόφαση να απαγορεύσει τις εξαγωγές ρεύματος της ΔΕΗ για το τρέχον έτος, τονίζει η Καθημερινή.

ΤΕΡΝΑ – ΑΘΗΝΑ: Σε άγρια κόντρα μεταξύ των τεχνικών εταιριών ΤΕΡΝΑ και ΑΘΗΝΑ έχει οδηγήσει σύμφωνα με την Καθημερινή ο διαγωνισμός της ΔΕΣΜΗΕ για την κατασκευή μονάδας παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος στη Βοιωτία.

Μπριτάννια: Επίσημα μακριά από τη Micromedia κινείται πλέον η Μπριτάννια, σύμφωνα με το Κέρδος.

McDonald’s Hellas: Στην κερδοφορία εκτιμάται ότι θα περάσει από το 2007 η McDonald’s Hellas, η οποία σύμφωνα με τη διοίκησή της δεν σχεδιάζει αποχώρηση από την ελληνική αγορά, αναφέρει το Κέρδος.

Επιμέλεια: Μαρίση Μπαλιούση

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v