Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κατενάτσιο (;) στη Σοφοκλέους

Μέχρις ότου επανεργοποιηθούν οι ξένοι ”παίχτες” στον τραπεζικό κλάδο, η αγορά δεν έχει δυνάμεις να προσεγγίσει τις 2.500 μονάδες. Το καλό θα ήταν να μην χάσει και τη στήριξη των 2.415 μονάδων.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Το κλίμα επιφυλακτικότητας, η διάθεση εσωστρέφειας, ήταν κάτι παραπάνω από εμφανής χθες.

Καλώς ή κακώς, λόγοι άρσης αυτών των παραμέτρων δεν υπήρχαν ή δεν είχαν δημιουργηθεί, μέχρι σήμερα το πρωί.

Η αδυναμία της αγοράς να ”κλείσει” υψηλότερα των 2.455-2.460 μονάδων αναδεικνύει αδυναμίες και δίνει ”τροφή” στους υποτιμητές να ”παίζουν” χαμηλότερα.

Κυρίως τις μετοχές των Εθνικής, Alpha, προς το κλείσιμο της συνεδρίασης.

Πολύτιμες, αναμφίβολα, οι στηρίξεις που παρασχέθηκαν χθες κυρίως από ΟΤΕ και Eurobank, αλλά και μετοχές όπως οι ΔΕΗ, ΟΠΑΠ, πλην όμως η βραχυπρόθεσμη τάση δεν είναι σαφής.

Οι ξένοι, και αναφερόμαστε σε δύο διαχειριστές, λαμβάνουν διακριτικά θέση σε ΟΤΕ και ΤΙΤΑΝ, συμβάλλοντας πρωτίστως στη σταθεροποίηση της τιμής αυτών των δύο μετοχών.

Πέραν αυτού όμως, ουδεμία άλλη εντολή από την πλευρά των ξένων έχει δοθεί, οι οποίοι ναι μεν μπορεί να διατηρούν μεγάλο μέρος των θέσεών τους, πλην όμως, η αγοραστική τους ισχύ λείπει από τη Σοφοκλέους.

Δεδομένης της αδυναμίας των Ελλήνων διαχειριστών, να κινηθούν αυτόνομα και να διαμορφώσουν τάση, πολλά θα εξαρτηθούν από το πότε θα εμφανιστούν αγοραστές σε Εθνική και Αlpha.

Καλό θα ήταν μέχρι τότε, να παραμείνει πάνω από τις 2.415 μονάδες ο Γ.Δ. με σχετικά λίγες -όπως χθες- συναλλαγές και μοιρασμένα τα κέρδη μεταξύ των μετοχών.

Ξεκάθαρα θετική θέση απέναντι στην αγορά, θα λάβουμε, εάν και όταν, ο Γ.Δ. κινηθεί υψηλότερα των 2.455-2.460 μονάδων.

Μέχρι τότε, οι ”παίχτες” φαίνονται να περιορίζονται σε κινήσεις γύρω από μετοχές με διαμορφωμένη ανοδική φορά, (Καρδασιλάρης, Κορασίδης, Πετζετάκις, Φριγκογκλας, ΟΠΑΠ, Δυναμική Ζωή, Τέρνα, ΚΑΕ, ΕΛΠΕ, Μηχανική, Ρόκας, Τιτάν, κ.α.) ή σε τίτλους με ισχυρές ”στηρίξεις” (ΟΛΠ, Λύκος, Χατζηιωάννου, Φουρλής, Ηρακλής, Βιοκαρπέτ, Ερμής, Hyatt, κ.α..

Όπως φάνηκε και χθες, η συνεδρίαση παρουσιάζει ενδιαφέρον και διαμορφώνει τάση κυρίως στο 1ο και το τελευταίο ημίωρο, οπότε και εντείνονται οι επιθετικές πωλήσεις σε δεικτοβαρείς μετοχές και ”ψαλιδίζεται” το premium στα συμβόλαια του FTSE-20.

Κατά συνέπεια, και για σήμερα θα πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στην... επίθεση μέχρι τις 11.30, αλλά και στην άμυνα μετά τις 15.30.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v