Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κυρίαρχη η επιφυλακτικότητα στη Σοφοκλέους

Σε κάποιο βαθμό, έστω και περιορισμένο, ο παράγων επιφυλακτικότητα υπεισέρχεται και στα της Σοφοκλέους. Χωρίς να έχει ακυρωθεί η μεσοπρόθεσμα ανοδική τάση, οι ισχυροί χρηματιστηριακοί παράγοντες δεν αποκλείουν την περαιτέρω μικρή διόρθωση δεικτοβαρών μετοχών.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Οι τελευταίες εξελίξεις ”γκριζάρουν” τη μέχρι τώρα ανέφελη εικόνα της αγοράς. Τα όσα συμβαίνουν σε συνδυασμό και με τις χθεσινές αντιδράσεις για το θέμα του προέδρου της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς φαίνεται να έχουν μουδιάσει κάποιους από τους παράγοντες, θεσμικούς, χρηματιστές.

Για να κινηθεί και πάλι θετικά η αγορά, και δεν αναφερόμαστε σε μια τεχνικής φύσεως πρόσκαιρη αντίδραση, απαιτούνται νέες θετικές παράμετροι. Μέχρι στιγμής οι ισχυροί παίκτες της αγοράς δεν σχετίζουν άμεσα την πορεία του χρηματιστηρίου με τις πολιτικές εξελίξεις, επιμένουν στην εκτίμησή τους πως η μεσοπρόθεσμη φορά παραμένει ανοδική, αλλά...

Αναμφίβολα η εικόνα σήμερα είναι κάπως διαφορετική από ό,τι πριν από μια εβδομάδα. Ίδιοι παράγοντες σημειώνουν πως θα πρέπει να περάσουν μια ή δύο ημέρες, προκειμένου να απορροφηθούν οι όποιες παρενέργειες, και στη συνέχεια να πράξουν ανάλογα.

Το ευκταίο είναι, γι’ αυτόν τον λόγο, η διαμόρφωση τάσεων αναστροφής, προκειμένου να μην υποχωρήσει χαμηλότερα των 2.410-2.415 μονάδων ο Γενικός Δείκτης. Κάτι τέτοιο προϋποθέτει την εμφάνιση αγοραστών σήμερα -το πολύ αύριο- στη μετοχή της Εθνικής μέχρι το επίπεδο των 22,20 ευρώ.

Μεγαλύτερα είναι τα περιθώρια υποχώρησης για τη μετοχή της Alpha Bank, της Εμπορικής και λιγότερο του ΟΤΕ. Ισχυροί χρηματιστηριακοί παράγοντες επισήμαιναν πως ναι μεν πρόκειται να ενεργοποιήσουν εντολές αγοράς για λογαριασμό των ξένων πελατών τους, αλλά από τη στιγμή που κυριαρχούν οι πωλητές θα επιδιώξουν να βρουν καλύτερες τιμές.

Κατά συνέπεια, χαμηλώνουν λίγο τον πήχη προς τις 2.410 μονάδες, δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο μιας τεχνικής και μόνο αντίδρασης, προς τις 2.465 μονάδες, θεωρούν όμως απαραίτητη προϋπόθεση για μια μονιμότερη ανοδική τάση την επανενεργοποίηση των ξένων πελατών τους.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v