Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Επιθετικές πωλήσεις στα ”βαριά” έπληξαν το ΧΑ

Απώλειες 3,02% (στο 3,60% ενδοσυνεδριακά) επεφύλασσε η σημερινή συνεδρίαση για τον τραπεζικό κλάδο, οι οποίες επηρέασαν τα μέγιστα και το Γενικό Δείκτη που διασώθηκε με απώλειες 2,03% λόγω της θετικότερης συμπεριφοράς του ΟΤΕ. Πλησίον του απόλυτου limit down Τεχνική Ολυμπιακή και Μοχλός. Ανω του 6% οι απώλειες για 33 τίτλους.

Δείκτης, Αγορά και ψυχολογία κοντά στο χαμηλό ημέρας, με τον ΟΤΕ να προσπαθεί να λειτουργήσει σαν τροχοπέδη, σε μία συνεδρίαση γενικευμένης πτώσης, έστω και αν ο εν λόγω τίτλος υποχώρησε προς το τέλος υπό την πίεση των πωλητών.

Προβληματισμένοι οι επαγγελματίες του χώρου, αδυνατούν να προχωρήσουν σε προβλέψεις, καθώς οι πωλητές σε Δεικτοβαρείς μετοχές μπορούν να συνεχίσουν να πωλούν επιθετικά με σημαντικά περιθώρια κέρδους, ενώ οι τίτλοι χαμηλότερων κεφαλαιοποιήσεων συμπαρασύρονται χωρίς ιδιαίτερες αντιστάσεις, δείχνοντας ότι παρατείνεται η φάση ”ταλαιπωρίας”.

Απαισιόδοξοι, για την βραχυπρόθεσμη τάση και οι ασχολούμενοι με τη τεχνική ανάλυση, εκτιμούν ότι η προς τα κάτω διάσπαση των 2440 μονάδων οδηγεί τον Δείκτη προς το τεχνικό ”χάσμα” των 2414 μονάδων, ενώ το επόμενο σημείο τεχνικής στήριξης οριοθετείται στην περιοχή των 2360 μονάδων.

Κύριος ”υπαίτιος” για την διαμόρφωση αρνητικού κλίματος και διαθέσεων οι Τραπεζικοί τίτλοι (ο κλαδικός δείκτης ενδοσυνεδριακά βρέθηκε να καταγράφει απώλειες 3,60%), έστω και αν κάποιες αγορές των τελευταίων λεπτών ωραιοποίησαν ελαφρώς την τελική εικόνα.

Είναι ενδεικτικό ότι λίγο προ του τέλους βρέθηκαν στο χαμηλό ημέρας Alpha Bank, Eurobank, Πειραιώς, Εμπορική, Εθνική, αλλά και ΔΕΗ, Ελ. Τεχνοδομική, Ιντρακόμ, Βιοχάλκο, Motor oil και Cosmote, ενώ για δεύτερη συνεδρίαση συνεχίστηκαν οι σημαντικές απώλειες στην μετοχή της Vodafone που από αύριο μεταφέρεται στην Αγορά Β (χαμηλής ρευστότητας).

Παρά το γεγονός ότι από την υψηλή κεφαλαιοποίηση με θετικό πρόσημο διεσώθη μόνο ο Τιτάνας, ιδιαίτερα αλγεινές εντυπώσεις δημιουργούν το -2,60% του FTSES και το - 3,27% του FTSEM, καθώς οι χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις κατόρθωσαν να χάσουν αυτά που δεν κέρδισαν (!).

Ο Γενικός Δείκτης δεν άφησε περιθώρια αισιοδοξίας, κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο φθάνοντας μέχρι το χαμηλό των 2425,1 μονάδων, για να κλείσει τελικά στις 2433,51 μονάδες με απώλειες 2,03%, αν και το διεθνές χρηματιστηριακό περιβάλλον δεν συνηγορούσε για τέτοιας έκτασης διόρθωση.

Ασφαλώς και δεν αυξάνει τους αισιόδοξους η τελική εικόνα με 37 ανοδικές μετοχές έναντι 294 πτωτικών, σε 33 τίτλους οι απώλειες ξεπέρασαν το 6%, σε μία συνεδρίαση που ο τζίρος έφθασε τα 184,6 εκ. ευρώ από τα οποία τα 6,6 εκ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές.

Όσον αφορά τους επιμέρους τίτλους, τέταρτη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση για τον Καρδασιλάρη, ανέβασε εντυπωσιακά συναλλαγές η Flexopack, έντονη κινητικότητα στην Μηχανική, αξιοσημείωτα κέρδη με αύξηση του όγκου στον Κυριακίδη, ”ανοιχτές” εντολές αγορών έδωσαν κέρδη στον Κεπενό, ενώ η νέα κίνηση στην Δυναμική Ζωή, τεχνικά, δίνει περιθώρια περαιτέρω ανόδου.

Η συνολική αξία των συναλλαγών ανήλθε στα 184,6 εκατ. ευρώ εκ των οποίων τα 6,6 εκατ. ευρώ αφορούσαν προσυμφωνημένα πακέτα.

Συγκεκριμένα, πραγματοποιήθηκαν ένα πακέτο 50.000 τεμάχια του Τιτάνα στα 34,80 ευρώ, ένα πακέτο 51.000 τεμάχια της Cosmote στα 11,82 ευρώ, ένα πακέτο 100.000 τεμάχια των ΚΑΕ στα 17,50 ευρώ και ένα πακέτο 100.000 τεμάχια της Δυναμική Ζωή στα 6,20 ευρώ.

Επίσης, τρία πακέτα των 45.000 τεμαχίων έκαστο της Μπενρουμπή στα 13,50 ευρώ, 13,48 ευρώ και 13,68 ευρώ αντίστοιχα, ένα πακέτο 5.920 τεμάχια του ΟΤΕ στα 12,40 ευρώ και ένα πακέτο 3.400 τεμάχια της Panafon στα 6,18 ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v