Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κόπωση στις τράπεζες - αναζητούνται διέξοδοι

Εναλλακτικές επενδυτικές επιλογές και διεξόδους φαίνεται να αναζητούν οι διαχειριστές. Η κορύφωση σε αυτή τη φάση, της ανοδικής κίνησης των τραπεζικών μετοχών, περιορίζει τα περιθώρια καταγραφής νέας υψηλής τιμής για τον Γενικό Δείκτη.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Σήμερα θα φανούν οι αντοχές της αγοράς. Κατά πόσον, δηλαδή, η προχθεσινή άνοδος ήταν απλώς μία τεχνική αντίδραση ή μία κίνηση που θέτει τις βάσεις για κάτι καλύτερο.

Όμως, όπως σημειώναμε και χθες, σε επίπεδο Γενικού Δείκτη, με βάση τις εκτιμήσεις έγκυρων και ισχυρών χρηματιστηριακών, το μέγιστο όριο διακύμανσης της αγοράς για φέτος περιορίζεται μεταξύ 2.550-2.700 μονάδων, με την Eurobank να εμφανίζεται ως η πλέον αισιόδοξη.

Επίσης, στις τελευταίες δύο συνεδριάσεις φάνηκε πως κυρίως μέσω της Εθνικής επιχειρείται αφενός η ανάσχεση της πτωτικής τάσης, αφετέρου η καταγραφή νέας υψηλής τιμής.

Μέγιστη τιμή όμως, έστω και ενδοσυνεδριακά, σημειώθηκε χθες στις 2.522,5 μονάδες, όπου και εκδηλώθηκαν σημαντικές ρευστοποιήσεις και σύμφωνα με ορισμένους αποχωρήσεις κάποιων ξένων διαχειριστών.

Η ουσία είναι πως ο τραπεζικός κλάδος φτάνει στα όριά του και δείχνει να χρωστά το πολύ μία ακόμη ανοδική κίνηση με αφορμή την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων.

Τιμή-στόχος για τον κλαδικό τραπεζικό δείκτη έχουν τεθεί οι 4.950 μονάδες, μα πέραν αυτών ουδέν.

Η κόπωση, κυρίως στον τραπεζικό κλάδο, ίσως και να εξηγεί την προσπάθεια Ελλήνων διαχειριστών να αναζητήσουν εναλλακτικές επενδυτικές επιλογές και διεξόδους.

Κάτι τέτοιο εξηγεί τις αυξημένες συναλλαγές που πραγματοποιήθηκαν χθες σε μετοχές όπως οι Τιτάν, Μαΐλλης, Κωτσόβολος, Ελβάλ, Χαλκόρ, Γερμανός, CosmΟΤΕ, Folli Follie, Γενική Τράπεζα, ΕΛ.ΠΕ., Ελληνική Τεχνοδομική, Intracom και ελάχιστες μετοχές του SC-80.

Αποτελεί επίσης κοινό μυστικό πως με τον τραπεζικό κλάδο πολύ κοντά στα όριά του η τακτική που μπορεί να αποδώσει κέρδη είναι αυτή των έντονων και διευρυμένων διακυμάνσεων, κάτι που δοκιμάζεται με επιτυχία από την αρχή της εβδομάδας.

Το μεγαλύτερο εύρος μεταξύ ελάχιστης και μέγιστης τιμής, ενδοσυνεδριακά, είναι αλήθευα πως διευκολύνει όσους δραστηριοποιούνται στην αγορά μετοχών, κυρίως όμως όσους ”παίζουν” στην αγορά παραγώγων.

Κατά συνέπεια, περισσότερες πιθανότητες δίνονται στο ενδεχόμενο μίας περιορισμένης διολίσθησης των ”βαριών” χαρτιών, με προσπάθεια να κρατηθούν ή να γράψουν και υψηλότερη τιμή μετοχές εταιριών μεσαίας κεφαλαιοποίησης.

Ας μην διαφεύγει της προσοχής μας πως η χθεσινή, κατ’ ουσίαν, διόρθωση συντελέστηκε με συναλλαγές κατά περίπου 55 εκατ. ευρώ, περισσότερες απ’ ό,τι στην επίσης πτωτική συνεδρίαση της Τρίτης.

Γι’ αυτό θεωρούμε μετοχές-”σηματωρούς” για σήμερα την Εθνική, την Alpha, όπου αναζητείται σημείο ισορροπίας, και τις Βιοχάλκο, Κωτσόβολο, Τιτάν, Γερμανό, Μέτκα, Τεχνική Ολυμπιακή, Φουρλή, Άκτωρ, και Τηλέτυπο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v