Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Δοκιμές υψηλών για τη Σοφοκλέους

Διατηρεί την ανοδική της φορά η αγορά, ενώ εμφανής είναι η διάχυση του ενδιαφέροντος και σε επιλεγμένες μετοχές μεσαίας– χαμηλής κεφαλαιοποίησης. Έγκυρες, ισχυρές χρηματιστηριακές προσδιορίζουν το εύρος διακύμανσης του Γενικού Δείκτη μεταξύ 2.550– 2.700 μονάδων.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Δεν χάνει την ανοδική της φορά η αγορά παρά το ”σκωτζέζικο ντους” που μάς επιφυλάσσει αυτήν την εβδομάδα. Χρηματιστηριακοί παράγοντες θεωρούσαν πολύ λογική την έντονη διακύμανση δεικτοβαρών μετοχών (κατ’ επέκταση και των δεικτών) στα τρέχοντα επίπεδα τιμών.

Αιτιολογούν δε αυτήν τους την εκτίμηση με βάση τις αναλύσεις ισχυρών χρηματιστηριακών (Eurobank, Εθνική, Alpha Finance) με βάση τις οποίες τα ορθολογικά επίπεδα αποτίμησης της αγοράς κυμαίνονται μεταξύ 2.550 – 2.700 μονάδων.

Κατά συνέπεια μέχρις ότου (και εάν) δοθούν νέοι υψηλότεροι στόχοι, ο Γενικός Δείκτης θα βρίσκεται εντός του συγκεκριμένου ορίου διακύμανσης. Ίσως και λίγο χαμηλότερα προς τις 2.400 μονάδες (2.414).

Όταν ο πήχης για παράδειγμα τίθεται από την ίδια τη χρηματιστηριακή της Eurobank στις 2.700 μονάδες, καθίσταται προφανές πως τα περιθώρια περαιτέρω ανόδου δεν είναι μεγάλα. Τα κέρδη, λογικά, θα πρέπει να προκύπτουν από τις διακυμάνσεις επιμέρους μετοχών και δεικτών.

Παρ’ όλ’ αυτά σε αυτή τη φάση εμμένουμε στο θετικό ενδεχόμενο, δηλαδή της προσέγγισης της υψηλής τιμής των 2.512,9 μονάδων. Σε αυτό συνηγορεί τόσο η χθεσινή, κατά περίπου 60 εκατ. ευρώ, αύξηση των συναλλαγών όσο και η πορεία συγκεκριμένων μετοχών.

Για παράδειγμα ο τίτλος της Εθνικής ενισχύθηκε κατά 3% στα 23,12 ευρώ με τζίρο 700.000 τεμαχίων. Υψηλές οι συναλλαγές (780.000 τεμάχια) για την Alpha που ”έπιασε” τα 25,62 ευρώ.

Για τη Eurobank, στόχος παραμένει η υπέρβαση και κατοχύρωση των 17 ευρώ, ενώ αντίστοιχα τα 18,2 ευρώ αποτελούν τον πήχη για την Coca – Cola. Αντιθέτως, η μετοχή της Εμπορικής κατέγραψε χθες, στα 23,60 ευρώ, υψηλή τιμή 52 εβδομάδων, ενώ ανάλογη συμπεριφορά καταγράφουν ΔΕΗ και ΟΠΑΠ.

Πρακτικά ο FTSE-20 έχει περιθώρια ενίσχυσης από το τρέχον επίπεδο των 1.288,13 μονάδων μέχρι τις περίπου 1.350 μονάδες. Κάτι τέτοιο θα μπορούσε να επιτευχθεί στην περίπτωση που ο τραπεζικός δείκτης αντιδρούσε μέχρι τις 4.950 μονάδες.

Στη μεσαία κεφαλαιοποίηση– και αυτό είναι ενθαρρυντικό – ξεχωρίζει κατ’ αρχήν η (ακόμα) φθηνή Γενική Τράπεζα, η- αυξημένων συναλλαγών τελευταία, Κύπρου, ο Ρόκκας, Κορασίδης, Alpha Leasing, ΜΕΤΚΑ, Τεγόπουλος, Βασιλόπουλος, Ηρακλής, Σαράντης, ΟΛΠ, Πλαίσιο, Μινωικές, Στρίντζης.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει και μια ομάδα μετοχών χαμηλότερης κεφαλαιοποίησης όπως οι Έμφασις, Βερνίκος (λόγω και των δρομολογημένων εξελίξεων), Κεραμεία Αλλατίνη, Veterin και αρκετών ακόμη.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v