Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τα οικονομικά πρωτοσέλιδα της Πέμπτης

Οι συστάσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την ελληνική οικονομία, η έρευνα του ΙΟΒΕ για τις ξένες επενδύσεις στην Ελλάδα, η χθεσινή εικόνα της Σοφοκλέους, αλλά και η ανοδική πορεία του ευρώ είναι ορισμένα από τα θέματα που σχολιάζει ο οικονομικός Τύπος της Πέμπτης.

Τα οικονομικά πρωτοσέλιδα της Πέμπτης
Οι συστάσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την ελληνική οικονομία, η έρευνα του ΙΟΒΕ για τις ξένες επενδύσεις στην Ελλάδα, η χθεσινή εικόνα της Σοφοκλέους, αλλά και η ανοδική πορεία του ευρώ είναι ορισμένα από τα θέματα που σχολιάζει ο οικονομικός Τύπος της Πέμπτης.

Ελληνική Οικονομία: Η ευρωπαϊκή οικονομία ασθενεί και η ελληνική οικονομία βήχει σύμφωνα με το Βήμα, που σημειώνει πως αυτή την εικόνα έδωσε χθες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή με την ευκαιρία της δημοσιοποίησης σειράς εκθέσεων σχετικά με τις μεσοπρόθεσμες προοπτικές των ευρωπαϊκών οικονομιών μεταξύ άλλων.

Η Οικονομική Ελευθεροτυπία σημειώνει πως, σύμφωνα με τα στοιχεία που περιλαμβάνει η έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, το 20% του ελληνικού πληθυσμού βρίσκεται στα πρόθυρα της φτώχειας.

Η εφημερίδα Χρηματιστήριο τονίζει πως η Κομισιόν ασκεί σκληρή αντιπολίτευση στην κυβέρνηση, συμπληρώνοντας πως της καταλογίζει αποτυχία στο έλεγχο των δαπανών.

Πληθωρισμός: τον υψηλότερο πληθωρισμό στην Ε.Ε. τον Δεκέμβριο είχε η Ελλάδα, καθώς, όπως αναφέρει η Καθημερινή, ”πέτυχε” επίδοση 3,1% έναντι του μέσου ευρωπαϊκού όρου (2%) και του μέσου πληθωρισμού ευρωζώνης (1,8%).

Σοφοκλέους: Θεαματική άνοδο σημείωσε χθες η Σοφοκλέους, σύμφωνα με τη Ναυτεμπορική, που αναφέρει πως ο Γενικός Δείκτης ανέβηκε αρκετά σκαλοπάτια υψηλότερα, με την πλειονότητα των τραπεζών να τερματίζει με άνοδο.

Τι σηματοδοτεί η χθεσινή άνοδος του Δείκτη κατά 2,16% εξηγεί η Ημερησία, που μεταξύ άλλων κάνει λόγο για αντίδραση με επίδειξη δύναμης στη Σοφοκλέους.

Ξένες επενδύσεις: Η γραφειοκρατία, το μικρό μέγεθος της αγοράς και η φορολογική αστάθεια διώχνουν τους ξένους από την Ελλάδα, όπως προκύπτει από σχετική έρευνα του ΙΟΒΕ για τις ξένες επενδύσεις στην Ελλάδα και επισημαίνει το Βήμα.

Η Καθημερινή αναφέρει σχετικά πως από το 1980 οι ξένες επενδύσεις αυξήθηκαν μόλις 166%, έναντι άλματος 4.136% στην Ισπανία, ενώ το Κέρδος τονίζει πως οι ξένοι επενδυτές μάς αγνοούν επιδεικτικά.

Η Ναυτεμπορική χαρακτηρίζει απαισιόδοξες τις εκτιμήσεις της μελέτης του ΙΟΒΕ, ενώ μεταξύ άλλων αναφέρει πως η Ελλάδα εμφανίζει το παράδοξο φαινόμενο να έχει τα ίδια περίπου κίνητρα για την προσέλκυση των επενδύσεων με την Ισπανία, αλλά να υπολείπεται κατά περίπου 1.000% από αυτήν σε όγκο εισροών.

Η Εξπρές συμπληρώνει πως την περίοδο 1980-2002 οι ξένες επενδύσεις σημείωσαν διεθνώς άνοδο 918%, ενώ επισημαίνει πως, σύμφωνα πάντα με τη μελέτη του ΙΟΒΕ, οι προοπτικές δείχνουν δυσμενείς και για τα επόμενα χρόνια, λόγω απουσίας ουσιαστικών αλλαγών στην οικονομία.

Επενδύσεις: Οι ειδικοί της αγοράς συμβουλεύουν μέσω της εφημερίδας Τα Νέα για επενδύσεις σε μετοχές το 2004.

Κυριακόπουλος: Μόλις την πενταετία έγιναν αυτά που πραγματοποιήθηκαν αλλού πολύ νωρίτερα, αναφέρει ο πρόεδρος του ΣΕΒ Οδ. Κυριακόπουλος, τονίζει η Ημερησία.

Ταμείο Εγγυοδοσίας: Ξεκινά από την 1η Φεβρουαρίου τη λειτουργία του το Ταμείου Εγγυοδοσίας επισημαίνει η Ημερησία.

Ευρώ: Οι αγορές ”έπιασαν” χθες το μήνυμα των ευρωπαϊκών κεντρικών τραπεζιτών ότι η ισχυροποίηση του ευρώ έναντι του δολαρίου δεν πρόκειται να οδηγήσει σε μείωση των επιτοκίων, τονίζει το Βήμα, ενώ η Ημερησία αναφέρει πως το ευρώ ξεκίνησε την ανοδική του πορεία, επισημαίνοντας πως χθες ξεπέρασε τα 1,26 δολάρια.

ΕΕΧ: Η πλειονότητα των εταιριών επενδύσεων χαρτοφυλακίου παρουσίασε πέρυσι μέτριες διαχειριστικές επιδόσεις σύμφωνα με την Καθημερινή, που τονίζει πως εντύπωση προκαλούν οι αποδόσεις 5 εταιριών, οι οποίες έκλεισαν τη χρήση με απώλειες.

Alpha Bank: Στην έκθεση της Alpha Bank, σύμφωνα με την οποία η αύξηση των πραγματικών εισοδημάτων ”ζέστανε” την αγορά, αναφέρεται η Ημερησία.

Εθνική Τράπεζα: Αύξηση κερδών κατά 47% αναμένει η Εθνική για το 2003 σύμφωνα με την εφημερίδα Χρηματιστήριο, και συμπληρώνει πως η Τράπεζα θα διανείμει μέρισμα 0,65-0,70 ευρώ ανά μετοχή.

Γενική: Την αναβάθμιση της Γενικής Τράπεζας στο επίπεδο των καταθέσεων, αλλά και ορισμένων κατηγοριών δανείων, εξετάζει ο διεθνής οίκος αξιολόγησης Moody’s μετά την είσοδο της Societe Generale αναφέρει το Κέρδος.

Interfish: Νέα εξαγορά σχεδιάζει η Interfish, της οποίας οι πωλήσεις, όπως τονίζει η εφημερίδα Χρηματιστήριο, για το 2003 είναι καλύτερες των προβλέψεων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v