Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Θα επιβεβαιωθούν οι στηρίξεις;

Η βιαιότητα και ο σύντομος χρόνος διόρθωσης, κυρίως των ισχυρών ”χαρτιών”, φέρνει πολύ κοντά την αγορά σε καθοριστικά σημεία ”στήριξης”. Οι πρώτες επανατοποθετήσεις, σε συνδυασμό με το χαμηλό, χθες, τζίρο, προϊδεάζουν για αναστροφή της τάσης σήμερα και αύριο.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Η βιαιότητα με την οποία διορθώνει η αγορά τις τελευταίες δύο μέρες αποτελεί τον καλύτερο σύμμαχο όσων σχεδιάζουν να επανατοποθετηθούν στην αγορά.

Ο βραχυπρόθεσμος χαρακτήρας της υποχώρησης είναι αυτός που θα προκαλέσει τη δυναμική αντίδρασης μόλις ολοκληρωθούν οι αγορές εκείνων που ”αφήνουν” τις τιμές των blue chips να διαμορφωθούν χαμηλότερα.

Τόσο ο Γενικός Δείκτης όσο και οι επιμέρους δεικτοβαρείς τραπεζικές μετοχές κυμαίνονται πολύ κοντά σε όρια - τιμές στήριξής τους.

Εάν η συνεδρίαση ξεκινήσει με ”ουρά” από το χθεσινό ”κλείσιμο” πολύ κοντά στη χαμηλή τιμή της ημέρας, τότε πιθανότατα θα δοκιμασθεί η ”στήριξη” των 2.414 μονάδων πολύ νωρίς.

Από την άλλη πλευρά, όμως, ο περιορισμένος, χθες, τζίρος, που δεν ξεπέρασε τα 170 εκατ. ευρώ, προδιαγράφει τη χρονική διάρκεια και την έκταση προσαρμογής της αγοράς σε χαμηλότερα επίπεδα τιμών, που προσδιορίζονται γύρω από τις 2.414 μονάδες.

Παρατηρείται λοιπόν τις τελευταίες δύο τρεις ημέρες μία εναλλαγή σημαντικών θέσεων, καθώς προφανώς κάποιοι πωλούν και κάποιοι απορροφούν την προσφορά τους πέριξ αυτών των τιμών.

Άλλωστε, στην πλειονότητά τους ξένες και εγχώριες χρηματιστηριακές εκτιμούν πως τα περιθώρια ανόδου της αγοράς για φέτος είναι σημαντικά.

Εξάλλου οι εκθέσεις της Eurobank, της Citicorp και της Alpha Finace ανεβάζουν ψηλότερα τον Δείκτη.

Και το σημαντικότερο είναι πως οι ξένοι, οι οποίοι ρευστοποίησαν μέρος μόνο των θέσεών τους μέχρι και την περασμένη Πέμπτη, εμμένουν σταθερά στην τακτική τους για καταγραφή υπεραξιών από τα υψηλά μερίσματα που θα διανείμουν φέτος οι τράπεζες. Αυτό δικαιολογεί τις επανατοποθετήσεις τους και μάλιστα σύντομα.

Θα πρέπει να προσεχθούν μετοχές που ”άντεξαν” χθες (είτε σημείωσαν αρνητική απόδοση μικρότερη του Γ.Δ.). Μετοχές όπως οι Ζήνων, KAE, LogisDis, Βασιλόπουλος, Hyatt, Σαράντης, Revoil, Παντεχνική, Φουρλής, Intralot, Νίκας, Μέτκα, Βαρυτίνης και Μπενρουμπής απέδειξαν πως αποτελούν επιλογές ισχυρών χαρτοφυλακίων και επενδυτικών σχημάτων.

Θα παραμείνουν στην πρώτη γραμμή του ενδιαφέροντος, καθώς αναμένεται επιβεβαίωση ισχυρών επιπέδων ”στήριξης” του Γ.Δ. και πιθανής αντίδρασης της αγοράς σήμερα και αύριο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v