Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πωλήσεις στα ”βαριά”, αγορές σε ”μεσαία”

Εκτεταμένη διόρθωση στην πλειονότητα των τίτλων του FT 20, που εντάθηκε στην τελευταία ώρα των συναλλαγών, έλαβε χώρα στη σημερινή συνεδρίαση. Μέρος των κερδών κατευθύνθηκε σε επιλεκτικές αγορές μετοχών της μεσαίας κεφαλαιοποίησης. Ποιοι διακρίθηκαν, ποιοι... υπέφεραν.

Εκτεταμένη διόρθωση στην πλειονότητα των τίτλων του FTSE, που δικαίωσε όλους όσοι υποστήριζαν ότι η υψηλή κεφαλαιοποίηση βρίσκεται σε υπεραγορασμένη περιοχή, με τις ρευστοποιήσεις να παίρνουν περίπου επιθετικό χαρακτήρα κατά την τελευταία ώρα της συνεδρίασης.

Εξέλιξη, που είχε σαν αποτέλεσμα Δείκτης και FTSE να βρεθούν στο χαμηλό ημέρας ελάχιστα προ του τέλους, σε μία Σοφοκλέους που αποφάσισε να κινηθεί κόντρα στα μεγάλα Ευρωπαϊκά χρηματιστήρια.

Προσπάθησαν να κινηθούν αυτόνομα μεσαία και χαμηλότερη κεφαλαιοποίηση, κάτι που διαφαίνεται από το +0,66% του FTSEM και το +0,53% του FTSES.

Ομως και εδώ η τελική εικόνα δεν είχε καμία σχέση με το αρχικό ξεκίνημα, αλλά και την εικόνα που παρουσίαζε η Αγορά στο μέσον της συνεδρίασης, όπου οι μετοχές με θετικό πρόσημο ήταν υπερδιπλάσιες των πτωτικών.

Οι ασχολούμενοι με την τεχνική ”συμπεριφορά” μετοχών θεωρούν πιθανή μία περαιτέρω διολίσθηση των τιμών, όσον αφορά τις Δεικτοβαρείς μετοχές, καθώς οι περισσότερες βρέθηκαν στο χαμηλό ημέρας ελάχιστα πριν το τέλος της συνεδρίασης και μάλιστα με σημαντικό όγκο συναλλαγών, (όπως φαίνεται όσοι ρευστοποιούν επιθετικά έχουν περιθώρια κέρδους), ενώ τίθεται εν αμφιβόλω αν και κατά πόσο οι χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις θα συνεχίσουν να κινούνται ανεξάρτητα.

Παράγοντες της Αγοράς παραμένουν συγκρατημένα αισιόδοξοι, εκτιμούν ότι στην Σοφοκλέους παραμένει το ανοδικό momentum, όμως θεωρούν ότι οι ρευστοποιήσεις σε τίτλους υψηλής κεφαλαιοποίησης δεν φαίνεται να εκτονώνονται σε μία μόνο συνεδρίαση, κάτι που ίσως συμπαρασύρει και μετοχές χαμηλότερων κεφαλαιοποιήσεων που ανεβαίνουν χωρίς ουσιαστικό λόγο.

Ο Γενικός Δείκτης ξεκίνησε ανοδικά, έφθασε μέχρι το υψηλό των 2512,96 μονάδων, όμως οι πωλήσεις στα blue chips επέφεραν μόνιμη πλαγιοκαθοδική κίνηση που μετά τις 12:18 αφαίρεσε από τον Δείκτη και το θετικό πρόσημο, κίνηση μέχρι το χαμηλό των 2461,82 μονάδων και κλείσιμο στις 2469,34 μονάδες με απώλειες 1,02%.

Από τις μετοχές του FTSE, με θετικό πρόσημο Βιοχάλκο (έκτη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση), Γερμανός, Ελ. Τεχνοδομική, Ιντρακόμ, Τιτάν, Cosmote, με ρευστοποιήσεις οι υπόλοιπες Δεικτοβαρείς μετοχές με τις σημαντικότερες απώλειες σε ΟΤΕ (τεχνικά έδειξε να έχει περιθώρια διολίσθησης), Alpha Bank, Eurobank, Εθνική και Πειραιώς.

Ασφαλώς δεν ικανοποιεί τους πρωινούς αγοραστές η τελική εικόνα με 180 ανοδικές μετοχές έναντι 129 πτωτικών, δεκατέσσερις τίτλοι με κέρδη μεγαλύτερα του 5% και δέκα μετοχές με απώλειες μεγαλύτερες του 4% παραπέμπουν στις επόμενες συνεδριάσεις, για την εξαγωγή σαφέστερων συμπερασμάτων.

Όσον αφορά τους επιμέρους τίτλους, νέο υψηλό για τον Μπενρουμπή, μετά από τέσσερις μήνες ξανά πάλι πάνω από τα 2 ευρώ το Ιατρικό Αθηνών, πολύ κοντά και στην πλέον αισιόδοξη τιμή - στόχο η ΕΧΑΕ, ξεπέρασε και τα 7 ευρώ η S&B Βιομηχανικά Ορυκτά, μαζική ανοδική κίνηση (αγνώστου διαρκείας) από του τίτλους συμφερόντων Αθανασούλη, ενώ ο Βασιλόπουλος συμπλήρωσε έξι συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις, αλλά οι πωλητές δεν φαίνεται να έχουν επιθετικές διαθέσεις.

Η συνολική αξία των συναλλαγών ανήλθε στα 236,9 εκατ. ευρώ εκ των οποίων τα 4,7 εκατ. ευρώ αφορούσαν προσυμφωνημένα πακέτα.

Συγκεκριμένα, πραγματοποιήθηκαν ένα πακέτο 500.000 της Ασπίς Πρόνοια στα 1,37 ευρώ, ένα πακέτο 570.962 τεμάχια της Κεράνης στα 1,30 ευρώ, ένα πακέτο 100.000 τεμάχια της Eurobank στα 16,50 ευρώ, ένα πακέτο 1.000 τεμάχια της Βερνίκος στα 2,75 ευρώ και ένα πακέτο 500 τεμάχια της Διεκάτ στα 3,70 ευρώ.

Επίσης, ένα πακέτο 65.000 τεμάχια της Alpha Bank στα 26,10 ευρώ και ένα πακέτο 80.000 τεμάχια της Εθνικής στα 23 ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v