Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Οκτώ μετοχές και τρεις χρηματιστηριακές!

Σημαντικοί παράγοντες της χρηματιστηριακής και της τραπεζικής αγοράς δηλώνουν σίγουροι για το ότι η Σοφοκλέους έχει ακόμη πολύ δρόμο. Παραμένει, όμως, αμφίβολο αν η γενική αυτή ευφορία θα διοχετευθεί σ’ όλες τις κατηγορίες των μετοχών. Όπως χαρακτηριστικά λέγεται στην... πιάτσα, η Σοφοκλέους είναι σήμερα οκτώ μετοχές και τρεις χρηματιστηριακές εταιρίες!

Οκτώ μετοχές και τρεις χρηματιστηριακές!
Σημαντικοί παράγοντες της χρηματιστηριακής και τραπεζικής αγοράς δηλώνουν σίγουροι για το ότι η Σοφοκλέους έχει ακόμη πολύ δρόμο.

Παραμένει, όμως, αμφίβολο αν η γενική αυτή ευφορία θα διοχετευθεί σ’ όλες τις κατηγορίες των μετοχών. Όπως χαρακτηριστικά λέγεται στην... πιάτσα, η Σοφοκλέους είναι σήμερα οκτώ μετοχές και τρεις χρηματιστηριακές εταιρίες!

ΟΤΕ, Εθνική και λοιπές... ”δημοκρατικές δυνάμεις” τραβούν το κάρο της Σοφοκλέους προς μονοπάτια που μέχρι πρόσφατα τα θεωρούσαμε αδιάβατα.

Οι εντολές από το εξωτερικό, και κυρίως από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού, δημιουργούν ένα νέο σκηνικό στην ελληνική χρηματιστηριακή αγορά. Ο πήχης των προσδοκιών έχει ανέβει πολύ ψηλά και όχι τυχαία.

Άραγε, πού ελπίζουν να πουλήσουν οι αγοραστές των 2.500 μονάδων;

Ο πολύς κόσμος περιμένει ότι ο Δείκτης θα ανέλθει πριν από τις εκλογές στις 2.800 μονάδες και ετοιμάζεται για μαζική έξοδο. Το εγχείρημα μοιάζει να είναι τόσο εύκολο που θυμίζει παραμύθι. Κι επειδή έχουμε μεγαλώσει και δεν πιστεύουμε πλέον στα παραμύθια, φυσικό είναι να αρχίσουμε να κάνουμε άλλες σκέψεις για τις επόμενες κινήσεις στη Σοφοκλέους.

Αν δούμε, λοιπόν, τις 2.800 μονάδες, ίσως θα πρέπει να περιμένουμε και κάτι περισσότερο! Θα πρέπει να θεωρήσουμε απίθανο το ενδεχόμενο να μας κάνουν ένα τόσο μεγάλο δώρο τα ισχυρά χαρτοφυλάκια που καθοδηγούν σήμερα την αγορά. Να μας αφήσουν, δηλαδή, να πουλήσουμε στις 2.800 μονάδες και ύστερα να μας επιτρέψουν να πάρουμε πίσω τις μετοχές μας στις 2.000 ή στις 1.800 μονάδες.

Αυτό για το οποίο αμφιβάλλουν αρκετοί στην αγορά είναι αν η περιφέρεια θα πάρει το μερίδιο που της αναλογεί απ’ αυτή την άνοδο. Αν η αγορά εξακολουθεί να είναι η Εθνική, η Alpha Bank, ο ΟΤΕ και άλλες πέντε μετοχές, τότε είναι πιθανό να δούμε τον Δείκτη στα ύψη και τις υπόλοιπες μετοχές σε επίπεδα Δείκτη 2.000 ή 1.500 μονάδων!

Όλ’ αυτά μοιάζουν με ένα κερδοσκοπικό παιγνίδι. Αναμφίβολα ναι. Μάλλον δεν έχουμε όμως λόγο σ’ αυτό. Άλλοι πληρώνουν και μένει να δούμε για ποιον ακριβώς λόγο το κάνουν...

Όλ’ αυτά (τα περί 2.800 και 3.200 μονάδων) είναι βέβαια σενάρια και τίποτε περισσότερο. Όσο η αγορά ανεβαίνει, τόσο θα ακούγονται κι άλλα σενάρια για ακόμη υψηλότερα επίπεδα τιμών. Και θα πρέπει να θεωρήσουμε βέβαιο ότι στην πρώτη ”στραβή” εκείνοι που θα πηδήξουν από το τρένο πρώτοι και καλύτεροι θα είναι οι φορείς αυτών των σεναρίων!

Θανάσης Μαυρίδης

[email protected]


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v