Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πάνω η αγορά, κάτω ο δείκτης

Συνεχίζονται οι ρευστοποιήσεις σε ”βαριά χαρτιά” με σκοπό την κατοχύρωση βραχυπρόθεσμων κερδών, τα οποία μετακυλίονται - εν μερει -στη μεσαία κεφαλαιοποίηση. Πληθαίνουν οι ενδείξεις αντίδρασης του υποτιμημένου κατασκευαστικού κλάδου, χωρίς να υστερούν περίπου 200 μετοχές που κινούνται ανοδικά.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Οι ρευστοποιήσεις με προφανή επιδίωξη την κατοχύρωση σημαντικών βραχυπρόθεσμων κερδών πιέζουν χαμηλότερα το Γενικό Δείκτη.

Δεδομένου ότι οι επιθετικότερες ρευστοποιήσεις (περισσότερα των 3 εκατ. τεμαχίων) πραγματοποιήθηκαν στη μετοχή του ΟΤΕ, η διόρθωση χαρακτηρίζεται ”δεικτοβαρής” και μόνο.

Ετσι, όταν η μετοχή του ΟΤΕ βρέθηκε χαμηλότερα των 12 ευρώ, ακολούθησαν πωλήσεις σε Alpha, Eurobank και Εθνική, καθώς ορισμένοι, κυρίως ξένοι διαχειριστές, κατοχύρωσαν –και δικαιολογημένα- κερδοφόρες θέσεις τους.

Θετικά, αλλά με μικρότερη απόδοση κινούνται οι Cosmote, Intracom, Γερμανός, ΕΛΠΕ, Ελληνική Τεχνοδομική, Εμπορική, ΚΑΕ, Τιτάν, Μοτοroil και με 4,7% η Βιοχάλκο.

Κατά συνέπεια η πολυαναμενόμενη προσαρμογή σε χαμηλότερα επίπεδα της κεφαλαιοποίησης μετοχών εταιριών υψηλής κεφαλαιοποίησης που πρωτοστάτησαν στην άνοδο της αγοράς μέχρι τις 2.510 μονάδες, θα πρέπει να εντάσσεται στον ευρύτερο ανασχεδιασμό των ισχυρών παιχτών της αγοράς, κυρίως των ξένων.

Είναι χαρακτηριστικό πως ο FTSE-20 υποχωρούσε νωρίτερα μέχρι και τις 1.279,9 μονάδες, τη στιγμή που αντιδρούσαν θετικά ο ΜΚ-40 (1,7%) και ο SC-80 (1,56%).

Πρακτικά αυτό υποδηλώνει πως η διόρθωση στα βαριά ούτε ξαφνιάζει ούτε και φοβίζει όσους επιλεκτικά στρέφονται προς τη μεσαία κεφαλαιοποίηση.

Στροφή που είχαν προκρίνει και συστήσει έγκαιρα οι χρηματιστηριακές P&K, Εθνική, Eurobank, Marfin και ορισμένες ακόμη.

Βέβαια η σχέση ανοδικών (220) έναντι των πτωτικών (85) μετοχών έχει διαμορφωθεί στο 3 προς 1.

Οι μετοχές των Microland και Altec καταγράφουν κέρδη 16,6% και 13,3% αντίστοιχα, ενώ ακολουθούν Δάριγκ, Τεχνικές Εκδόσεις, LogicDis, Αθηνά, Παντεχνική, ΑττιΚάτ, Κυριακούλης, Ελληνικά Χρηματιστήρια κ.ά.

Ενδιαφέρουσα είναι η συμπεριφορά της μετοχής του Ιατρικού Αθηνών, καθώς με κατακόρυφη αύξηση της εμπορευσιμότητάς της υπερβαίνει τα 2 ευρώ (υψηλή τιμή ημέρας 2,02 ευρώ).

Ανάλογου ενδιαφέροντος είναι και η αντίδραση των μετοχών Alfa Alfa Συμμετοχών και Υγεία.

Θα πρέπει τέλος να προσεχθεί η κατά 2,20% αντίδραση του κατασκευαστικού δείκτη, καθώς οι μετοχές των ΑΛΤΕ, Ευρωπαϊκή Τεχνική, Αθηνά, Παντεχνική, ΑττιΚατ, Τεχνοδομή, Εκτέρ, Άκτωρ, Γενέρ, Έμπεδος συγκαταλέγονται στην πρώτη ”40άδα” μετοχών με άνοδο.

Ο υποτιμημένος και με υποαπόδοση κατασκευαστικός κλάδος θα μπορούσε, υπό προϋποθέσεις, να επανέλθει στο προσκήνιο.

Ζητούμενο για σήμερα θα ήταν ένα ενδεχόμενο ”κλείσιμο” του Γ.Δ. υψηλότερα των 2.500 μονάδων, ή εν πάση περιπτώσει στα επίπεδα της Παρασκευής.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v