Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΑΧΕ: Θετικό το momentum της αγοράς

Αισιόδοξες εμφανίζονται οι ΑΧΕ για την πορεία της αγοράς, καθώς προσβλέπουν στη διατήρηση του θετικού momentum, αν και δεν αποκλείουν τάσεις αποκόμισης κερδών. Οι αναλυτές πάντως θεωρούν πως η πιθανότητα πτωτικής κίνησης της αγοράς είναι περιορισμένη, ενώ θετική είναι η συμβολή της ευνοϊκής εικόνας των διεθνών αγορών.

ΑΧΕ: Θετικό το momentum της αγοράς
Τι εκτιμάται για τη σημερινή συνεδρίαση: Στη διατήρηση του θετικού momentum και της θετικής ψυχολογίας στη Σοφοκλέους προσβλέπει η Εθνική ΑΧΕ.

Από την πλευρά της, η Marfin Hellenic εκτιμά πως την εβδομάδα που διανύουμε η αγορά αναμένεται να διατηρήσει τις σταθεροποιητικές της τάσεις στα τρέχοντα επίπεδα τιμών.

Επίσης, η Marfin Hellenic επισημαίνει πως ο Δείκτης έχει σημειώσει σημαντική αύξηση από το ξεκίνημα του έτους και κατ’ επέκταση –όπως συμπληρώνει– δεν αποκλείει τάσεις αποκόμισης κερδών, κυρίως σε μετοχές του FTSE-20.

Σύμφωνα με τη Marfin Hellenic, η μετοχή του ΟΤΕ αναμένεται να βρεθεί στο επίκεντρο του επενδυτικού ενδιαφέροντος, καθώς, όπως τονίζει στο πρωινό της report, από τη μία η πώληση της CosmoRom θα απομακρύνει τα προβλήματα που δημιουργεί η τελευταία, από την άλλη όμως η χρηματιστηριακή εκτιμά πως ο νέος παίκτης θα αρχίζει να αποσπά μερίδιο από τη σταθερή τηλεφωνία, κάτι το οποίο και χαρακτηρίζει αρνητικό.

Σχετικά με τον ΟΤΕ, η Π&Κ ΑΧΕΠΕΥ, επικαλούμενη δημοσιεύματα του Τύπου, αναφέρει στο πρωινό της report πως η γενική συνέλευση των μετόχων της RomTelecom ενέκρινε την πώληση της θυγατρικής της στην κινητή τηλεφωνία CosmoRom, ενώ συμπληρώνει πως νεοπροσληφθείς χρηματοοικονομικός σύμβουλος αναμένεται να επιβλέψει τη διαδικασία.

Σύμφωνα με την Π&Κ ΑΧΕΠΕΥ, εάν τελικά επιβεβαιωθεί η πώληση, θα διευκολνθεί η κάλυψη των υποχρεώσεων της CosmoRom ύψους περίπου 120 εκατ. ευρώ προς τον κύριο προμηθευτή της, την Intracom, ενώ επισημαίνει πως αυτό το γεγονός αναμένεται να αποτελέσει θετικό καταλύτη στη στρατηγική του ΟΤΕ περί διευθέτησης διεθνών δραστηριοτήτων χωρίς περαιτέρω απορρόφηση κεφαλαίων.

Οι τάσεις αποκόμισης κερδών που παρατηρήθηκαν στη συνεδρίαση της Παρασκευής αναμένεται να συνεχιστούν και σήμερα, σύμφωνα με την Εγνατία ΑΧΕ, αν και, όπως τονίζει, η εικόνα των συναλλαγών παρουσίασε αναζωπύρωση της ζήτησης σε ελαφρώς χαμηλότερα επίπεδα τιμών, γεγονός το οποίο και περιορίζει την πιθανότητα πτωτικής κίνησης.

Η Εγνατία ΑΧΕ τονίζει παράλληλα πως η εικόνα των διεθνών αγορών παραμένει υποστηρικτική όσον αφορά στο θετικό momentum της Σοφοκλέους.

Εξάλλου, η Praxis Χρηματιστηριακή εμφανίζεται αισιόδοξη όσον αφορά στην πορεία του Χ.Α. σήμερα, ως αποτέλεσμα της διατήρησης του θετικού κλίματος στις κυριότερες διεθνείς αγορές.

Ταυτόχρονα, η Praxis Χρηματιστηριακή εκτιμά πως ενδεχόμενη ύπαρξη αγοραστικού ενδιαφέροντος αναμένεται να στραφεί στη μεσαία και χαμηλότερη κεφαλαιοποίηση, ακολουθώντας την τάση της προηγούμενης Παρασκευής και παρέχοντας παράλληλα ισχυρό έρεισμα κατοχύρωσης στα τρέχοντα επίπεδα τιμών.

Τι έγινε στη συνεδρίαση της Παρασκευής: Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με άνοδο 0,56%, οριακά χαμηλότερα από το όριο των 2.500 μονάδων, λόγω του αγοραστικού ενδιαφέροντος που εκδηλώθηκε για μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης προς το τέλος της συνεδρίασης, όπως αναφέρει η Marfin Hellenic.

Τι έγινε στη συνεδρίασης της Παρασκευής: Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με άνοδο 0,56%, οριακά χαμηλότερα από το όριο των 2.500 μονάδων, λόγω του αγοραστικού ενδιαφέροντος που εκδηλώθηκε για μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης προς το τέλος της συνεδρίασης, αναφέρει η Marfin Hellenic.

Τι έγινε την εβδομάδα 12–19 Ιανουαρίου 2004: Στην τρέχουσα φάση της αγοράς παρατηρείται ότι η περιοχή μεταξύ των 2.390–2.410 μονάδων ορίζει την πρώτη σημαντική στήριξη, ενώ θεωρείται και ως στόχος μέτρησης από τον Fibonacci Retracement, καθώς θα συμπληρώσει διόρθωση σε ποσοστό 23,6% της συνολικής ανοδικής κίνησης (1.981–2.509 μονάδες), αναφέρει η Omega Bank στο εβδομαδιαίο της report.

Επίσης, η Omega Bank συμπληρώνει πως η περιοχή των 2.450 μονάδων έχει τον ρόλο της ενδιάμεσης – δευτερεύουσας σημασίας στήριξης, ενώ συμπληρώνει πως από την άλλη πλευρά το επίπεδο των 2.510–2.520 μονάδων ορίζει το πρώτο σημείο αντίστασης, επισημαίνοντας πως η επόμενη εντοπίζεται στην περιοχή των 2.650 μονάδων.

Από την πλευρά της,η Magna Trust ΑΧΕΠΕΥ θεωρεί δύσκολη την αναστροφή της ανοδικής τάσης.

Η Magna στο αναφέρει στο εβδομαδιαίο σχόλιό της πως στη Σοφοκλέους επικρατούν οι αγοραστές και η υπεράσπιση των θέσεών τους γίνεται με δυναμικό όγκο απορροφώντας με άνεση την προσφορά που εμφανίζεται.

Έτσι, η όποια διόρθωση, εκτιμά η χρηματιστηριακή, θα έχει εξαιρετικά βραχύ βίο και διαγραμματικά θα έχει τη μορφή στενής συσσώρευσης με ”μαζέματα” στο τέλος των συνεδριάσεων, παραπέμποντας σε ευκαιρίες τοποθετήσεων, ειδικά στις περιπτώσεις που θα εμφανιστούν ενδοσυνεδριακές υπερβολές.

Η ανοδική κίνηση, όπως αναφέρει στο report της η Magna, βρίσκεται μια ανάσα πριν από το πρώτο ισχυρότατο πεδίο αντίστασης των 2.550 μονάδων, σε ενδεχόμενη διάσπαση του οποίου ανοίγει ο δρόμος για την περιοχή των 2.850, όπου εκτιμάται ότι θα υπάρξει εκτόνωση της ανόδου. Ο σχηματισμός διάσπασης των 2.500 μονάδων θα δείξει και το πόσο γρήγορα θα επιχειρήσει η αγορά την ανέλιξή της προς αυτή την περιοχή.

Ακόμα η ΑΧΕΠΕΥ στέκεται στους υψηλούς όγκους συναλλαγών που πραγματοποιούνται στην αγορά, με μέσα επίπεδα άνω των 200 εκατ. ευρώ ημερησίως, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 70% σε σχέση με τη μέση εμπορευσιμότητα του 2003 και 400% σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό πρώτο δεκαπενθήμερο. Ωστόσο, με βάση το report, το 64% του συνολικού όγκου από την αρχή του έτους έχει πραγματοποιηθεί σε 20 τίτλους, οι οποίοι αποτελούν κατ’ εξοχήν πεδίο δράσης ξένων και εγχώριων ισχυρών θεσμικών κεφαλαίων.

Ένα άλλο χαρακτηριστικό της εβδομάδας που πέρασε, σύμφωνα με την ΑΧΕΠΕΥ, ήταν η διάχυση του ενδιαφέροντος στη μεσαία κεφαλαιοποίηση, χωρίς ωστόσο και οι δεικτοβαρείς τίτλοι να υστερούν στις επιδόσεις. Οι αγοραστές, αναφέρει η Μagna, έδειξαν προτίμηση σε τίτλους με ποιοτικά θεμελιώδη και δεν έλειψαν οι θεαματικές ημερήσιες διακυμάνσεις, οι οποίες εντοπίστηκαν κυρίως μετοχές του FTSE-40.

Η όλη εικόνα, όπως αναφέρει η χρηματιστηριακή, παραπέμπει έντονα στο φαινόμενο του Ιανουαρίου, προσδίδοντας χαρακτηριστικά bull market στην αγορά, καθώς παρατηρήθηκαν αλυσιδωτές ανοδικές διακυμάνσεις σε κλάδους και μετακύλιση ρευστότητας από κερδοφόρες θέσεις σε τίτλους με υστέρηση αποδόσεων.

* Τα reports των ΑΧΕ για τη σημερινή συνεδρίαση δημοσιεύονται στη δεξιά στήλη ”Συνοδευτικό Υλικό”.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v