Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Αναζητώντας υπεραξίες στα μεσαία

Οι περισσότερες προϋποθέσεις συγκλίνουν στην εκτίμηση πως ακολουθεί νέα ανοδική αντίδραση του Γενικού Δείκτη. Μόνο που αυτή τη φορά -μετά και τις υπεραποδόσεις των βαριών χαρτιών - μέρος του ”ζεστού ρευστού”, αλλά και προσδοκίες, κατευθύνονται προς την υγιή μεσαία κεφαλαιοποίηση.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Πάει για άλλα η αγορά. Οι συναλλαγές περίπου 420 εκατ. ευρώ, που πραγματοποιήθηκαν στις τελευταίες δύο συνεδριάσεις της εβδομάδας, πολύ κοντά στα ”υψηλά” των 2.500 μονάδων, αποτελούν την ασφαλέστερη ένδειξη, πως η μικρής διάρκειας και έκτασης ”ψευτό” - διόρθωση ολοκληρώθηκε με την ενδοσυνεδριακή υποχώρηση του Γενικού Δείκτη προς τις 2.467 μονάδες.

Το γεγονός πως ο δείκτης ”έκλεισε” υψηλότερα των 2.485-2.488 μονάδων, αποτελεί μια δεύτερη επίσης θετική ένδειξη. Το ότι πραγματοποιήθηκαν συναλλαγές περίπου 25 εκατ. ευρώ, με τη μορφή πακέτου, σε δεικτοβαρείς τίτλους αλλά και συγκεκριμένες μετοχές της μεσαίας κεφαλαιοποίησης, αποτελεί μια Τρίτη θετική ένδειξη.

Ενδεικτική είναι η περίπτωση της ΕΚΤΕΡ, όπου την μεν Πέμπτη πραγματοποιήθηκε το γνωστό πακέτο στη μετοχή, τη δε αμέσως επομένη ενισχύθηκε σημαντικά η τιμή του τίτλου.

Σύμφωνα με την απόδοση, που εμφάνισαν προς το ”κλείσιμο” της εβδομάδας οι τέσσερις βασικές δείκτες FTSE φαίνεται πως ολοκληρώνεται η μεταφορά ρευστότητας-κεφαλαίων και ενδιαφέροντος, προς υποτιμημένους τίτλους υγιών επιχειρήσεων κυρίως της μεσαίας κεφαλαιοποίησης.

Είναι ενδεικτική η συμπεριφορά των δεικτών Small Cap 80 και ΜΚ-40. Στη διάρκεια της εβδομάδας, ο Γενικός Δείκτης εμφάνισε κέρδη της τάξης του 3,81%, ενώ ανοδικά κινήθηκαν και οι επιμέρους δείκτες, με τον FTSE 20 να κερδίζει 4,47%, τον Mid 40 να ενισχύεται 4,29% και τον Small Cap 80 να τελειώνει την εβδομάδα με άνοδο 4,12%.

Εξάλλου, ο τραπεζικός κλάδος έκλεισε την εβδομάδα με άνοδο 5,46%, με τη μετοχή της Εμπορικής Τράπεζας να ξεχωρίζει (+12,78%).

Ενα επιπλέον ενισχυτικό στοιχείο του ”ανοδικού” σεναρίου, είναι η υποχώρηση του ευρώ έναντι του δολαρίου, στην ισοτιμία 1,24-1,25. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι ευνοούνται οι ”εξαγωγικές επιχειρήσεις” της Σοφοκλέους.

Στη συγκεκριμένη περίπτωση, η προεξόφληση αυτής της διόρθωσης του ευρώ, αποτυπώνεται χαρακτηριστικά στην αντίδραση που καταγράφει τελευταία ο τίτλος της Chipita. Επίσης το αγοραστικό ενδιαφέρον που εκδηλώνεται για τη μετοχή της Βαρυτίνης, του Μαϊλλη, και έπεται συνέχεια.

Άλλωστε εδώ και δύο-τρεις ημέρες, ισχυρές χρηματιστηριακές είτε προκρίνουν μια επιλεκτική στροφή προς τα χαρτιά του μεσαίου χώρου, είτε δίνει υψηλότερες τιμές-στόχους.

Κατά συνέπεια, από Δευτέρα σε ενδεχόμενη μικρή έστω, ηπίων τόνων, αντίδραση του FTSE 20, εκτιμάται πως τα οφέλη για τον ΜΚ-40 και τον SC-80, θα είναι πολλαπλάσια.

Προφανώς και δεν είναι συμπτωματική η ρευστότητα ”διορατικών παικτών” της Σοφοκλέους, που στρέφεται σε μετοχές εταιριών όπως οι Φουρλής, Μέτκα, Βαρυτίνης, ΕΧΑΕ, Ιασώ, ΕΠΑΤΤ, Μυτιληναίος, Βιοχάλκο και πλειάδος ακόμη τίτλων αυτής της ειδικής κατηγορίας.

Κατά συνέπεια ενδεχόμενη αντίδραση του δείκτη προς τις 2.520 μονάδες, θα μπορούσε να ”δώσει” υπερκέρδη σε συγκεκριμένους τίτλους των δύο δεικτών.

Ειδικότερα σε εκείνους που είτε συστήνονται ως προτάσεις αγοράς από τις ισχυρές χρηματιστηριακές είτε σε εκείνους όπου παρουσιάζεται αύξηση των συναλλαγών τους.

Και το σημαντικότερο όλων είναι πως στο ”γύρισμα” της ρευστότητας στο διήμερο Πέμπτης-Παρασκευής, οι ξένοι όχι μόνο δεν μείωσαν τις θέσεις τους, αλλά αντιθέτως τις ενίσχυσαν, διευρύνοντας επιλεκτικά τις επιλογές τους.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v