Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τι λένε 3 ΑΧΕ για πώληση πλοίων από ΕΠΑΤΤ-Μινωικές

Θετική χαρακτηρίζουν οι Π&Κ, Marfin και Eurobank Sec. την πώληση των Superfast I και Προμηθέας από πλευράς Επιχειρήσεων Αττικής και Μινωικών Γραμμών αντίστοιχα, καθώς εκτιμούν ότι έτσι μειώνονται ο δανεισμός αλλά και τα λειτουργικά έξοδα των εταιριών.

Τι λένε 3 ΑΧΕ για πώληση πλοίων από ΕΠΑΤΤ-Μινωικές
Θετική, αν και αναμενόμενη, χαρακτηρίζουν οι Π&Κ ΑΧΕΠΕΥ, Marfin Hellenic και Eurobank Securities την πώληση των Superfast I και Προμηθέας από τις Επιχειρήσεις Αττικής και Μινωικές Γραμμές αντίστοιχα, καθώς εκτιμούν ότι η συγκεκριμένη κίνηση επιδρά ευνοϊκά στη μείωση του δανεισμού, αλλά και των λειτουργικών εξόδων.

Αναλυτικότερα, όπως αναφέρει η Π&Κ ΑΧΕΠΕΥ στο πρωινό της report, η πώληση επιπλέον πλοίων μειώνει τη συνολική χωρητικότητα στο σύνολο του κλάδου της ακτοπλοΐας, ενώ βελτιώνει τις προοπτικές για τον κλάδο.

Επίσης, η Π&Κ σημειώνει πως τα ακριβή έσοδα από τις πωλήσεις δεν έχουν γίνει ακόμα γνωστά. Σε αυτό το πλαίσιο συμπληρώνει πως οι Μινωικές αναμένουν συνολική μείωση του δανεισμού κατά περίπου 50 εκατ. ευρώ, ενώ η επισημαίνει πως σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της αντίστοιχη θα είναι και η μείωση του δανεισμού για τις Επιχειρήσεις Αττικής.

Εξάλλου, όπως τονίζει η Π&Κ ΑΧΕΠΕΥ, η συνεχιζόμενη εκποίηση πλοίων από τους δύο βασικούς ανταγωνιστές τα τελευταία δυο χρόνια (οκτώ πλοία στο σύνολο) βελτιώνει τη συνολική δυναμική του κλάδου μέσω της μείωσης της συνολικής προσφερόμενης χωρητικότητας και κατά συνέπεια της αύξησης του φόρτου μεταφοράς ανά πλοίο, ενώ παράλληλα –όπως επισημαίνει– επιδρά θετικά στη μείωση του δανεισμού και των λειτουργικών εξόδων.

Από την πλευρά της, η Marfin Hellenic αναφέρει πως η πώληση πλοίων, τόσο από πλευράς Επιχειρήσεων Αττικής όσο και από πλευράς Μινωικών Γραμμών, ήταν αναμενόμενη.

Ειδικότερα και όσον αφορά στις Επιχειρήσεις Αττικής η Marfin Hellenic αναφέρει πως με την κίνηση αυτή η εταιρία αποσύρει πλοία από τη λιγότερο αποδοτική αγορά της Αδριατικής, ενώ ταυτόχρονα εξασφαλίζει ρευστότητα για την εξυπηρέτηση του υψηλού δανεισμού.

Σχετικά με τις Μινωικές Γραμμές, η Marfin Hellenic σημειώνει πως το Προμηθέας πουλήθηκε στην Caronte & Tourism. Υπενθυμίζει πως το πλοίο αγοράστηκε το 2001 έναντι 70 εκατ. ευρώ, ενώ συμπληρώνει πως σύμφωνα με τη διοίκηση της εταιρίας πιθανές κεφαλαιακές ζημίες θα διαγραφούν από τα αποθεματικά χωρίς να επηρεάσουν την κερδοφορία του 2004.

Η Marfin Hellenic επισημαίνει επίσης πως η εταιρία προτίθεται να ρευστοποιήσει το 21,13% που κατέχει στη Forthnet, εξασφαλίζοντας κατά συνέπεια σημαντική ρευστότητα.

Εξάλλου, η Eurobank Securities κρίνει θετική την κίνηση των δυο ακτοπλοϊκών εταιριών. Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει στο πρωινό της report και όσον αφορά στις Επιχειρήσεις Αττικής, η πώληση του πλοίου συμβαδίζει με τη στρατηγική της εταιρίας για αναδιάρθρωση του στόλου της με στόχο τη μεγιστοποίηση των αποδόσεων.

Επίσης, αναφέρει πως καθώς η εταιρία κινείται στην αγορά της Αδριατικής, η οποία έχει φτάσει σε στάδιο ωρίμανσης, με 6 πλοία και κατά συνέπεια δεν αναμένεται να επιδείξει ρυθμούς ανάπτυξης ανάλογους με αυτούς που κατέγραψε στο παρελθόν, η πώληση του SuperFast I χαρακτηρίζεται θετική.

Σε ό,τι αφορά το ποσό στο οποίο οι Επιχειρήσεις Αττικής μεταβίβασαν το πλοίο, η Eurobank Securities αναφέρει πως με βάση την πρόσφατη πώληση του Superfast II η οποίο απέφερε στον όμιλο καθαρά κεφαλαιακά κέρδη ύψους 4,1 εκατ. ευρώ, αναμένει ανάλογα κέρδη και από την πώληση του Superfast I.

Σχετικά με τις Μινωικές Γραμμές η Eurobank Securities αναφέρει πως παρά το γεγονός ότι χαρακτηρίζει την πώληση του Προμηθέας θετική κίνηση, εκτιμά πως δεν πρόκειται για ένα γεγονός το οποίο προκαλεί έκπληξη, καθώς ανάλογες κινήσεις έχουν πραγματοποιηθεί και στο πρόσφατο παρελθόν.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v