Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Praxis: Ποιοι ωφελούνται από το 2004, τα top picks

Συγκρατημένα αισιόδοξη για την πορεία της Σοφοκλέους το 2004 εμφανίζεται η Praxis (16/1). Εκτιμά πως το momentum είναι θετικό και η δίκαιη αποτίμηση της αγοράς κυμαίνεται στις 2.450-2.550 μονάδες. Ποιους κλάδους βλέπει περισσότερο ωφελημένους από το ”2004” και ποιες είναι οι top επιλογές της.

Praxis: Ποιοι ωφελούνται από το 2004, τα top picks
Τις εκτιμήσεις της για τις επιδράσεις που θα έχουν στην ελληνική χρηματιστηριακή αγορά οι Ολυμπιακοί Αγώνες και οι εκλογές, καθώς και σχόλια για τα επίπεδα, όπου βρίσκεται η Σοφοκλέους περιέχει το report της Praxis International Χρηματιστηριακή για την προτεινόμενη επενδυτική στρατηγική του 2004.

Στο report της Praxis με ημερομηνία 16 Ιανουαρίου και τίτλο ”2003: Η ευχάριστη έκπληξη, 2004: Με οδηγό το Momentum;”, αναφέρεται ότι η δυναμική της αγοράς, τουλάχιστον για το πρώτο εξάμηνο, χαρακτηρίζεται περισσότερο από το momentum που προεξοφλεί τα προαναφερόμενα γεγονότα, παρά από τα μακροοικονομικά και μικροοικονομικά οικονομικά της δεδομένα.

Όπως προκύπτει, για το τρέχον έτος η Praxis είναι συγκρατημένα αισιόδοξη, ως αποτέλεσμα της επίσπευσης των εκλογών και της διοργάνωσης των Αγώνων.

Η περιοχή μεταξύ των 2.450- 2.550 μονάδων αντιπροσωπεύει για την Praxis μια δίκαια αποτίμηση της Σοφοκλέους δικαιολογώντας πολλαπλασιαστές κερδών (P/E) μεταξύ 18,7 και 19, ενώ προσεγγίζει τη μέση τιμή του πολλαπλασιαστή του ΧΑ για την περίοδο 1997- 2003 (εξαιρώντας το έτος 1999).

Ωστόσο, η χρηματιστηριακή, όπως επισημαίνει, δεν μπορεί να εκτιμήσει εύκολα την επίδραση της έκβασης του εκλογικού αποτελέσματος, το οποίο και χαρακτηρίζει ως ”αστάθμητο παράγοντα”, δεδομένου, ότι, όπως τονίζει, μια πιθανή αλλαγή κυβέρνησης μπορεί να επιφέρει αλλαγές στην ηγεσία κρατικών οργανισμών (ΟΤΕ, Εθνική, ΔΕΗ, Εμπορική, ΕΥΔΑΠ κλπ).

Ιδιαίτερη αναφορά κάνει η Praxis στην επίδραση των Ολυμπιακών Αγώνων, τόσο για το σύνολο του ΧΑ, όσο και για συγκεκριμένους κλάδους.

Συγκεκριμένα, θετική εκτιμά πως θα είναι η επίδραση των Ολυμπιακών Αγώνων στο ΧΑ και την Ελληνική οικονομία, στηριζόμενη στην διεθνή εμπειρία επικαλούμενη μάλιστα μελέτη της Citigroup πού κάνει λόγο για αυξητική συμβολή των αγώνων κατά 0,5% στο ρυθμό αύξησης του ΑΕΠ.

Σε κλαδικό επίπεδο, η Praxis αναφέρει πως θα ωφεληθούν αξιοσημείωτα οι Τράπεζες, ιδίως η Alpha Bank σαν επίσημος χορηγός, λόγω των προμηθειών από την χρήση πιστωτικών καρτών, οι Τηλεπικοινωνίες, αφού η αυξημένη χρήση των τηλεπικοινωνιακών δικτύων αναμένεται να ενισχύσει τα έσοδα, κυρίως σε ΟΤΕ και Cosmote και τα Τρόφιμα λόγω της αυξημένης ζήτησης (κυρίως η Coca Cola 3E αλλά και οι Everest, Goody’s, Γρηγόρης, Νίκας και Chipita).

Ακόμη, στους κλάδους που θα ωφεληθούν, πάντα κατά την Praxis, συγκαταλέγονται το Λιανικό Εμπόριο (ειδικότερα οι Jumbo και ΚΑΕ λόγω παραγωγής μασκότ των αγώνων και αυξημένη τουριστική κίνηση αντίστοιχα), οι Εκδόσεις-Τηλεόραση & Ψυχαγωγία λόγω της αύξησης διαφημιστικών δαπανών (με ιδιαίτερη αναφορά στον Τηλέτυπο λόγω του υψηλού του μεριδίου 27%-28% στην αγορά) και οι ΔΕΚΟ, Ξενοδοχεία, Επιβατηγός Ναυτιλία.

Στην ίδια έκθεση, παρατίθεται η λίστα με τα top picks της Praxis, που περιλαμβάνει τους τίτλους των Alpha Bank, ΟΤΕ, Cosmote, Άκτωρ, Αβαξ, ΚΑΕ, Jumbo, Elmec Sport, Coca Cola 3E, Chipita, Everest, Intralot και S&B Βιομηχανικά Ορυκτά.

* Η επενδυτική στρατηγική της Praxis για το 2004 δημοσιεύεται στη δεξιά στήλη ”Συνοδευτικό Υλικό”.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v