Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Επιτροπές στο ΧΑ και κατάργηση της ”αναστολής”!

Αλλάζουν τα γνωστοποιημένα σχέδια αναφορικά με τις ειδικές κατηγορίες διαπραγμάτευσης μετοχών, κατόπιν των συζητήσεων για τον νέο Κανονισμό λειτουργίας του ΧΑ. Προωθείται επίσης η συγκρότηση πέντε ειδικών επιτροπών που θα αναλάβουν αρμοδιότητες του ΔΣ.

Επιτροπές στο ΧΑ και κατάργηση της ”αναστολής”!
Πέντε επιτροπές που θα απαρτίζονται από εκπροσώπους όλων των φορέων της αγοράς θα αναλάβουν σύντομα όλες τις αρμοδιότητες που έως σήμερα βρίσκονται στη δικαιοδοσία της Διοίκησης του Χρηματιστηρίου.

Η εξέλιξη αυτή έχει ως στόχο την αποσυμφόρηση του Δ.Σ. του Χρηματιστηρίου από θέματα λειτουργίας της αγοράς και περιλαμβάνεται στον Κανονισμό λειτουργίας του Χρηματιστηρίου, η επεξεργασία του οποίου βρίσκεται στο τελικό στάδιο συζήτησης με τους εκπροσώπους των φορέων της χρηματιστηριακής αγοράς.

Πιο συγκεκριμένα, προβλέπεται η σύσταση Επιτροπής Κάλυψης Υποχρεώσεων, η Επιτροπή Έγκρισης Μελών, η Επιτροπή Έγκρισης Αιτήσεων Εισηγμένων Εταιρειών η Επιτροπή Δεικτών & Κατηγοριοποιήσεων και τέλος η Επιτροπή Ενστάσεων , η οποία θα αποτελέσει και το δευτεροβάθμιο όργανο στο οποίο μπορούν να προσφεύγουν τα μέλη και οι εισηγμένες εταιρείες κατά των αποφάσεων των επιτροπών.

Σε όλες τις επιτροπές θα συμμετέχουν εκπρόσωποι του ΔΣ του ΧΑ, του ΣΜΕΧΑ, της Ένωσης Θεσμικών Επενδυτών αλλά και εκπρόσωποι των εισηγμένων εταιρειών.

Αλλαγές έχουν σημειωθεί πάντως και σε άλλα σημεία του Κανονισμού , όπως για παράδειγμα στην ”Ενότητα 6” που περιλαμβάνει τις Ειδικές Κατηγορίες Διαπραγμάτευσης.

Σύμφωνα με το νέο σχέδιο του Κανονισμού, ο μέγιστος χρόνος παραμονής στην κατηγορία ”Χαμηλής Παραγωγικής Δραστηριότητας ” αυξάνεται σε 24 μήνες ενώ στην κατηγορία ” Χρηματοοικονομικής Διακύμανσης

(υπενθυμίζεται ότι εκεί εντάσσονται εταιρίες που εμφανίζουν μία ζημιογόνα χρήση και το μέγεθος της ζημιάς είναι μεγαλύτερο του 20% του κύκλου εργασιών της), η μέθοδος διαπραγμάτευσης δεν μεταβάλλεται σε call auctions αλλά διατηρείται η πεντάωρη ή τρίωρη διαπραγμάτευση , ανάλογα με το spread της κάθε μετοχής.



Νέα Κατηγορία Διαπραγμάτευσης

Μετά το πέρας του προβλεπόμενου μέγιστου διαστήματος για παραμονή στις Κατηγορίες ”Υπό Επιτήρηση”(18 μήνες), ” Ειδικών Συναλλακτικών Προϋποθέσεων”( 12 μήνες), και ”Χαμηλής Παραγωγικής Δραστηριότητας” ( 24 μήνες) και εάν οι εν λόγω μετοχές δεν έχουν καταφέρει να δημιουργήσουν τις προϋποθέσεις επανένταξής τους σε κανονικό καθεστώς διαπραγμάτευσης, θα μεταφέρονται αυτόματα σε μία νέα κατηγορία , αυτή της ” Αντί αναστολής”.

Η διαπραγμάτευση των μετοχών αυτής της κατηγορίας θα γίνεται με ένα call auction, δύο φορές την εβδομάδα, το οποίο θα πραγματοποιείται στο τέλος δύο συνεδριάσεων.

Με άλλα λόγια, καταργείται επί της ουσίας το καθεστώς αναστολής μίας μετοχής και το σκεπτικό των αρμοδίων για την απόφαση αυτή είναι η πρόκληση των λιγότερων δυνατών προβλημάτων στο επενδυτικό κοινό, το οποίο και βρίσκεται ”έκθετο” όταν η μετοχή στην οποία έχει τοποθετηθεί οδηγείται σε αναστολή για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Από την άλλη πλευρά, η τόσο μικρή συχνότητα διαπραγμάτευσης των τίτλων αυτών σε εβδομαδιαία βάση, θεωρείται ότι προφυλάσσει κοινό και μετοχή από το να βρεθούν στο επίκεντρο χρηματιστηριακών παιχνιδιών.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v